Uşak Kaşbelen köyünde ikamet etmekte olan Faruk Ardıç (51)  ile bir arkadaşının Messenger hesabından irtibata geçerek çeşitli bahanelerle facebook şifresini alan kişiler Ardıç’ın hesabındaki birçok arkadaşını arayarak dolandırmaya çalışıyor. Ardıç’ın arkadaşı ve akrabası olan Yılmaz Şapçı’yı (49) da arayan dolandırıcılar ilk belirlemelere göre Şapçı’nın 900 lirasını çeşitli  tekniklerle hesabından çekti.  Günlerdir bununla uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ardıç ve Şapçı, vatandaşlardan son derece tedbirli olmalarını ve sosyal medyadan kendilerine gönderilen para veya başka hediye kazandınız mesajlarına itimat edilmemesini istedi.

Konuyla ilgili olarak konuşan Faruk Ardıç Facebook hesabının çalınma sürecini şu şekilde anlattı; “ Yaklaşık bir hafta önce yakından tanıdığım bir arkadaşımın Messenger hesabından ‘A101’in kampanyası var hediye çeki veriliyor kayıt olmanız durumunda şunları kazanabilirsiniz’ diye mesaj atıldı. Tabi ben bunu ilk önce önemsemedim ama arka arkaya ısrarlı bir şekilde gönderdi ve telefon numaramı istedi,  birkaç sefer ‘hadi bekliyorum’ falan diye yazdı, tabi eski arkadaşım, bende gönderdim. Sonra bana 8 haneli bir şifre geldi ve promosyon kazanabilmesi için bu şifreyi kendisine okumamı söyledi, ben hemen göndermedim ve nedir bu olay diye yazdım bana sadece bu promosyona katılmam için gerekli olduğunu ısrarlı bir şekilde birkaç defa yazınca bende belki arkadaş bundan para kazanıyordur işi görülsün diye şifreyi gönderdim. Bir de başka numara var mı diye soruyor, yengenin telefonundan da başvuralım diyor. Ben bunu hanıma anlatınca hanım şüphelendi, o dolandırıcıdır dedi. Hemen Facebook’a baktım ve giremediğimi gördüm, o zaman anladım ki hesabım çalınmış. Akabinde bana mesaj attığını zannettiğim arkadaşı telefon ile aradım, arkadaşım da Facebook hesabının çalındığını ve kapatılması için uğraştığını söyledi. Bana Facebook’ta 30-40 kişi aynı anda bu hesabı şikayet ederse hesap kapatılıyor dedi, biz arkadaşlarımızı uyardık şikayet etmelerini istedik ama benim çalınan hesabım şu an hala aktif.”

“BURADA EN MAĞDUR OLAN KİŞİLER BİZİ SEVEN SAYGI DUYAN VE GÜVENEN KİŞİLER ÇÜNKÜ BENDEN BÖYLE BİR HAREKET BEKLEMİYORLAR VE  MAALESEF BÜTÜN BİLGİLERİNİ DOLANDIRIARA VERİYORLAR.”

Hesabındaki arkadaşlarına Facebook, Messenger, Instagram gibi farklı kanallardan çeşitli dolandırma yöntemlerini kullanarak mesajlar atıldığını söyleyen Ardıç; “ Kimine A101 diyor, kimine başka bir promosyon diyor, kimine mobil alış veriş teklif ediyor. Burada en mağdur olan kişiler bizi seven saygı duyan ve güvenen kişiler çünkü benden böyle bir hareket beklemiyorlar ve ben diye bütün bilgilerini dolandırıcıya maalesef veriyorlar. Yozgat’tan bir arkadaşıma bile ulaşmışlar neyse ki bana whatsapp’tan  yazdı eğer Messenger’dan yazsaydı Allah muhafaza kim bilir ne kadar parasını dolandıracaklardı. Buradan tekrarlıyorum Faruk Ardaç adına Facebook, Messenger, Instagram kanallarından kendilerine mesaj gelen arkadaşlarım bunu dikkate almasınlar. Biz zaten başımıza bu olay geldiğinden itibaren bütün kanallardan arkadaşlarımıza ulaşmaya  çalıştık ama maalesef hala hesap kapanmadı.  Ben tekrar uyarıyorum kimse bu gibi dolandırıcılara fırsat vermesin.”

“GÜVENİ SUİSTİMAL ETMEK BÖYLE BİR ŞEY”

Faruk Ardaç’ın çalınan hesabından kendine ulaşılan Yılmaz Şapçı’da dolandırıcıların nasıl bir yöntem izlediğini şu şekilde anlattı; “ Faruk ile akrabayız, teyze oğluyuz. Faruk’un Messenger hesabından ‘800 TL’lik hediye çeki var bundan sende faydalan’ diye mesaj geldi, bende altına teyze oğlu ihtiyacı olana ver diye yazdım. Bir gün sonra teyze oğlu diye yazdığım için bana teyze oğlu  diye hitap ederek bundan sende faydalan diye ısrar etti, bu arada saat gece 22:00. Tabi biz de ne derse yapıyoruz, teyze oğluna güveniyoruz, ertesi günü teyze oğlunun evinde veranda yapacağım, sabah da beraber olacağız, kendisi hastanede çalışıyor herhalde oradan bir hediye çeki verdiler, sen de faydalan diye ısrar ediyor diye zannediyorum, bundan dolayı ne derse yaptım. Bana ilk önce 120, 120 para kazandırmaya başladı, tabi bunu nasıl yapıyor bilmiyorum, bana sadece kazandınız diyor hatta 1000 liralık Milli piyango görseli gibi bir şeyler gösterdi. Sonrasında ‘teyze oğlu yengenin hattından da başvuru yapalım daha fazla kazanırsın’ diye yazdı, oradan da aynı şekilde işlemler devam etti ve sanki iki hattan 1000 lira kazanmış gibi bunu ne yapalım bonus olarak kalsın mı nakit olarak hesabına gönderelim mi dedi. Ben teyze oğluma güveniyorum tabi bütün hesap bilgilerimi şifreme kadar verdim. Ondan sonra uyandım ve hemen teyze oğlumu aradım ama bu arada hala benden kod numarası istiyor, tabi bizim teyze oğlu uykudan kalkıyor, ben duruma anladım hemen bankayı aradım ve hesabımı bloke ettirdim. İnternet bankacılığını şu an kullanamıyorum, telefonda ise sadece hesabımın son iki işlemini görebildiklerini bu iki işlemde toplam 900 TL çekildiği söylendi. Bu hesapta 30 bin TL kadar param vardı, son durumu yarın (Pazartesi) öğreneceğiz. Güveni suistimal etmek böyle bir şey. “

“BUNU YAPANLAR BANKACILIK İŞLEMLERİNİ ÇOK İYİ BİLİYOR, BİLGİSAYAR KORSANLIĞINDAN DA ÖTE GERÇEKTEN İŞİNİ BİLİNÇLİ YAPIYOR, İNSAN PSİKOLOJİSİNİ İYİ BİLİYORLAR”

Facebook hesabının çalındığını söyleyen Şapçı; “ Beni bir günde yüzlerce kişi aradı telefona bakmaktan çalışamadım. Kimi ‘face hesabından çalınmış farkında mısın’ diye arıyor kimi ‘Messenger’dan para istedin hayır mı’ diyor, hediye çeki dağıtıyormuşsun diyenler oluyor. İnsanlara anlatıyorum, facebook hesabım  çalındı şikayet edin hat kapansın diye uyarıyorum.  Kimse bu kanallardan gelen mesajlara tamah etmesin arkadaşlarını telefonla arasınlar.  Devletimiz bu konuda pasif kalıyor, bu işin bir kilit noktası olması gerekiyor, adam bu işi meslek edinmiş. Devlet bu işe el atmadığı sürece herkes tehlike altında. Herkesin iyi niyetinden zaafından faydalanıyor. Bunu yapanlar bankacılık işlemlerini çok iyi biliyor, bilgisayar korsanlığından da öte gerçekten işini bilinçli yapıyor, insan psikolojisini iyi biliyor. Mesela bana teyze oğlumun üslubuyla geri çeviremeyeceğim bir şekilde  yaklaşıyor. Tekrar söylüyorum kimse kanmasın” şeklinde konuştu.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim