İYİ Parti’nin CHP’ye köprüleri atması, AK Parti ve MHP arasında esen soğuk rüzgarlar, yeni ittifaklar mı doğruyor sorusunu akıllara getiriyor.

AK Parti ve MHP arasında ciddi bir rahatsızlık olduğu, Ankara kulislerinde konuşuluyor.

Önceki hafta Devlet Bahçeli’nin eski Bakan Süleyman Soylu hakkındaki açıklamaları ve akabinde meydana gelen gelişmeler, AK Parti ve MHP arasında iplerin koptuğu yorumuna yol açtı.  

MHP ve AK Parti arasında ipler geriliyor mu? Sorusuna yanıt aranır oldu.

Şimdi gelişmelere tek tek bakalım ve MHP’nin Cumhur İttifakı’ndan kalıp kalmayacağına dair küçük bir çözümleme üzerinde duralım.

İKİNCİ TURDAN SONRA İŞLER DEĞİŞTİ

MHP’nin başına Süleyman Soylu’nun geçeceğine dair iddialar uzunca bir zamandır gündemde dolaşıyor. Ayhan Bora Kaplan’a yapılan operasyon sonrasında, bazı basın kurumlarında Süleyman Soylu’ya yönelik söylemler ve iddialar ortaya atıldı.

Bunun üzerine Bahçeli, Soylu’ya destek açıklaması yaparken, Ankara kulislerinde kazan yine de kaynamaya devam etti.

Hande Fırat kanalıyla MHP’den hükümete bir mesaj iletilirken, Bahçeli’nin kendisinden sonra Soylu’yu genel başkan olarak düşünmediği vurgulandı.

Aslına bakarsanız, MHP ve AK Parti’nin arasındaki sorun, 28 Mayıs akşamı başladı. Öncesinde Sinan Oğan’la yapılan anlaşma ve ittifakın büyük ortaklarından Bahçeli’nin diğer genel başkanlar ve Sinan Oğan’la aynı kefeye konması, sıkıntıların görülen ilk sebepleriydi.

Kabine içinde MHP’ye yakın isimler yer almadı ve bu nedenle de bir süredir hissedilmeyen soğuk rüzgarlar da esmeye başladı.

İYİ PARTİ’NİN DURUMU DA ETKİLEDİ

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, bu durumu etkileyen bir diğer unsur da İYİ Parti’nin tutumları oldu. İYİ Parti’nin muhalefetin tamamıyla yollarını ayırırcasına açıklamaları ve muhalefetin iyice sönük hale gelmesi, de etkili oldu.

AK Parti’nin artık MHP’ye eskisi kadar ihtiyacı yok gibi görünüyor. Hatta yerine alternatif olmaya hazır bir İYİ Parti de var.

YEREL SEÇİMLERDE DAHA NET ORTAYA ÇIKAR

Söz konusu çözülmenin nereye kadar devam edeceği veya işlerin düzelip düzelmeyeceği için net konuşamayız. Fakat yerel seçimlere kadar böyle devam etmesi durumunda, çözülmenin belirginleşeceğini söylemek de mümkün.  Önümüzdeki yerel seçimlere doğru, siyasette yeniden bir yapılanma sürecine girebiliriz.

Bekleyelim ve görelim…