Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel, Uşak Üniversitesi ve UTSO tarafından düzenlenen, “Endüstri 4,0 İşletmeleri ve Toplum Üzerindeki Etkileri” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Öztemel, konferansında Endüstri 4.0’da Mühendisler ve Geleceğin Fabrikaları” konusunu ele aldı.  Endüstri 4.0 ile insansız makinelerin devreye alınacağına işaret eden Prof. Dr. Öztemel, gelecekte tankların, uçakların, fabrikaların tamamen insansız, birbiri ile konuşan makinelerle yönetileceğini, toplumun her kesiminin bu değişime hazır olması gerektiğine işaret etti.

YENİ DÖNEM ÜRETEN VE PLANLAYAN MAKİNALARIN DÖNEMİ OLACAK

Uşak Üniversitesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) tarafından düzenlenen, “Endüstri 4,0 İşletmeleri ve Toplum Üzerindeki Etkileri” konulu konferans, Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Konferansa katılan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve Uşak Valisi Salim Demir birer konuşma yaptı.

Ev sahibi Rektör Savaş, “Uşak Üniversitesi olarak toplumumuzu bilgilendirme açısından entelektüel birikimleri yüksek olan değerli bilim adamlarımızı, sanatçılarımızı, yazarlarımız ve gazetecilerimiz davet ederek, sanayicimiz, öğrencimizi ve toplumumuzu bilgilendirmek temel amacımızdır. Bugün de bunlardan birini gerçekleştiriyoruz. Davetimize katıldığınız için çok teşekkür ederim” dedi.

UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, “Geleceği ve dönüşümü konuşacağımız, bu programımızda Endüstri 4.0 devriminin ülkemiz ve ilimiz açısından hep beraber görme olanağı bulacağız. Bulunduğu şehre değer katan, Üniversitesi’ne değer katan bir şehir için öncelikle sanayi işbirliği alanında bir yol haritası çizilmesi gerekmektedir. Bu yol haritasında tüm paydaşlar üzerine düşen görevi bilmeli ve yerine getirmelidir. Biz UTSO olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye ve katkı sunmaya hazırız. Sanayi 0.4 de  Ar-Ge ve inovasyonu artık hayat tarzımızın temeline oturtmamız gerektiğini düşünüyorum Katma değerli ürünler üretmeliyiz. Yeni dönemde insan makine yerine makine-makine ilişkisine bırakacak, ancak insan daha çok önem kazanacaktır ” ifadesini kullandı.

“UŞAK’TAKİ KÜÇÜK BİR İŞLETME DÜNYA İLE REKABET ETMEK ZORUNDA”

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Uşak, ilkler ve sanayi şehri. Gelişimini de sanayi ile sürdürecektir. Üniversitemizde bu gelişimin en önemli dinamiği olacaktır. Bunun bir başlangıcı olarak bu etkinliğin yapılması Uşak Üniversitesi’nin aktörlerinin en büyük özelliğidir. Biz de Uşak Belediyesi olarak, üniversitemizin, STK’larrın ve sanayicinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Uşak tarihi ve kültürel  değerleriyle çok zengin bir hazineye sahip. 3 OSB’miz var. İşsizlik oranında Türkiye’de en üst sıralardayız. Uşaklı, cesur ve girişimci bir ruha şahittir. Bunu hep birlikte daha üst perdelere taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.

Uşak Valisi Salim Demir, “Uşak ilinde sanayi-bilim buluşması için birçok etkinlik düzenledik. İlimizde sanayi ve bilimin buluşmasını sağlamak için hazırlanan bu programın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Dünya küçüldü. Bunu sözle değil yaşayarak anlamalıyız. Bu ne demek? Uşak’taki küçük bir işletme bundan sonra artık sadece Uşak’ta, bölgesinde ve ülkesinde bulunan sektöründeki işletmelerle değil, dünyadaki işletmelerle rekabet edecek. Pastadan pay alabilmek için bilgisini, becerisini ve teknolojisini  artırmak zorunda kalacak.

İşte bunun olmazsa olmazı; işletmelerin , “Endüstri 4,0’ anlamamız, endüstri ve sanayide kullanmamız gerekir. Onun için sanayi-bilim buluşmasını mutlaka gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

MAKİNALARIN BİRBİRİ İLE KONUŞTUĞU BİLGİ TOPLUMUNA DOĞRU

Etkinlikte ‘Endüstri 4.0’ kavramını öğrencilere anlatan Prof. Dr. Ercan Öztemel, “Bu terim dördüncü endüstri devrimine karşılık gelmektedir. Birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir. Bu devrim internet hizmetleri ve siber sistemlerden oluşan değerler bütünüdür” dedi.

Tezlerini geleceğin robotlarının yapacağı işleri gösteren görsellerle destekleyen ve Endüstri 4.0 ile insansız makinelerin devreye alınacağına işaret eden Prof. Dr. Öztemel, “Üçüncü devrimin en önemli ayağını otomasyon oluşturmuş olmasına rağmen, makinelerin çalışabilmesi için ilgili iş planlarının insanlar tarafından yüklenmesi gerekiyordu. Bu yüzden insansız fabrika olgusuna ulaşılamamıştır. Daha çok dijital bir toplum ortaya çıkmıştır. Yeni sistemle birlikte gidişat bilgi toplumuna doğru tetiklenmektedir. Makineler birbirleri ile konuşacak, iş planları yapabilecek, önleyici tedbirler alabilecek ve kalitesiz ürünlerin önüne geçmiş olacak” diye konuştu.

“ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ”

Sanayicilerin ve firma sahiplerinin bu gelişimi takip etmesi gerektiğine değinen Prof.Dr. Ercan Öztemel, şöyle devam etti: “Gelecekte oluşacak yeni meslekler için ihtiyaç duyulacak sistemleri, alet ve cihazları üretecek yeni girişim olanakları araştırılmalıdır. Bu dönüşüm artık kaçınılmaz bir şekilde yaşanmaktadır. Bugün bu konuyu önemseyenler gelecekte başarılı olacaklar. Takip etmeyenler ise uzaktan izlemekle yetinecektir. Yeni yaşama adapte olabilmek için ödeyecekleri maliyet, bugün girişim yapanların harcadıkları bütçeden daha fazla olacaktır. Bu nedenle sektörel kuruluşlar, firma sahipleri, sanayiciler ve endüstriye yön veren kişiler gerçekleşen bu gelişmeleri yakından takip etmelidir.”

ENDÜSTRİ 4.0 BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT

Endüstri 4.0’ın bir adım önde olabilmek için fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Öztemel, “Söz sahibi olan, yönlendiren kişilerin bilgi toplumunun da ötesini iyi görmeleri gerekmektedir. Bunun için hem Türkiye hem de önemli diğer ülkeler, kendilerini ‘hikmet toplumuna’ hazırlamanın yollarını araştırmalıdır. Gelecekte diğer ülkelerden bir adım önde olabilmek için bunun çok önemli bir fırsat olacağı iyi anlaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim