Moderatörlüğünü Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fulya Akyıldız’ın kaptığı konferansta Prof. Dr. Yunus Emre Özer, insan-doğa ilişkisi, çevre kirliliğinin nedenleri, çevrenin korunmasından kim sorumlu, çevreyi korumak için yapılması gerekenler neler? gibi geniş bir perspektifte sunum yaptı.

 “Çevre konusunda ortak bir sorumluluğu kabul edelim ki, insanlığın devamı içinde adım atabilelim.” diyerek konuşmasına başlayan Özer, insanoğlunun özellikle sanayi devriminden sonra çevreyi kirletmeye başladığın söylerken çevre bilincinin 60’lı, 70’li yıllardan sonra oluşmaya başladığını ifade etti.

“Çevre sorunlarından insanlar sorumludur”

Hızlı nüfus artışı, doğal kaynak kullanımının artması, enerji ihtiyacı, düzensiz kentleşme, sağlıksız sanayileşme, artan kirlilik ve iklim değişikliği gibi çevre sorunlarının birbirine bağlı olarak arttığını söyleyen Prof. Dr. Özer, “Çevre sorunlarından insanlar sorumludur. Bu yüzden çevre sorunları tek bir ülkeyi değil tüm dünya ülkelerini ilgilendiren ortak bir sorundur. Çevre ile ilgili çabalar uluslararası düzeyde olmalı.” dedi.

“Sosyal ya da siyasal durum fark etmeksizin çevre sorunları herkesi etkiler” diyen Özer sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim değişikliğinin etkilerinin gelecekte daha fazla yaşanma ihtimalimiz var. Veriler gelecekte daha fazla insanın şehirde yaşayacağını söylüyor. Bu da daha fazla insanın etkilenmesi demek. Daha fazla temiz suya, daha fazla temiz havaya ihtiyaç duyacağız. Bu yüzden toplu mücadele etmeliyiz.”

İklim değişikliğinden sadece insanların değil tüm dünyanın etkilendiğini vurgulayan Özer, Afrika’daki kuraklıktan Akdeniz havzasındaki kirlenmeye; bitkilerden denizdeki canlılara tüm evrenin etkileneceğini örneklerle ortaya koydu. -UÜ

Editör: Duygu Bekmezci