Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2 yılda bir düzenlenen yarışma bu yıl yine genç yeteneklere odaklanacak. 

Geleneksel el sanatlarımızdan Hüsn-i hat, Tezhip, Minyatür, Çini, Ebru, kalemişi ve katı’ kategorilerinde düzenlenecek yarışma ile özellikle gençlerin gelenekten yararlanarak özgün eserler üretmeleri teşvik edilecek. 
  
Seçici kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda her kategoride başarı ödülüne layık görülen üç esere ayrı ayrı 30 bin lira, sergileme ödülüne layık görülen 42 esere yine ayrı ayrı 6 bin lira para ödülü takdim edilecek. 

Ödül sahiplerinin başarı ve sergileme belgesi de alacağı yarışmanın toplam para ödülü ise 882 bin lira olacak.

SON BAŞVURU 6 MAYIS 2024

Türkiye’nin köklü kültür mirasının en zarif çizgilerinin geleceğe aktarılmasına imkân sunacak olan 22. Devlet Türk Sanatları Yarışması’nın başvuruları 4 Mart’ta başlayacak.   

Yarışmaya katılmak isteyenler şartnameye “e-devlet” bağlantılı httpsgorselsanat.ktb.gov.tr  internet sitesi üzerinden çevrim içi olarak ulaşılabilecek. 

Yarışmanın son başvuru tarihi ise 6 Mayıs 2024.

HÜSN-İ HAT NEDİR?
Kur’an-ı Kerim harflerinin, tevhid  inancı ve estetikle birleşimi sonucunda meydana gelen Hüsn-i Hat; Türk-İslam sanatında önemli bir yere sahiptir. Arapça kelime anlamı güzellik olan hüsn, yazı ve çizgi manasına gelen hatla birleşerek güzel yazı anlamını ifade eder. Güzeli arama gayretiyle, hüsn-i hat sanatını icra eden sanatkârlara  hattat denilmektedir.( www.klasiksanatlar.com)

TEZHİP NEDİR?
Sözlükte “altınlamak” anlamına gelen tezhîb kitap sanatlarının önemli bir dalıdır. Bu sanatla uğraşanlara müzehhib adı verilir. Tezyinî sanatların temelinde deseni oluşturan motifler yer alır. Tezhipte kullanılan motifler diğer süsleme sanatlarında görülen motiflerden daha küçük ve sadedir. (islamansiklopedisi.org.tr)

MİNYATÜR NEDİR?
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.  (Bilimgenc.tubitak.gov.tr)

KALEMİŞİ NEDİR?
Günümüzde yarı geçirgen kâğıtlara (eskiz kâğıdı) kurşun kalem yardımı ile çizilen kurallı ve gelenekli desenlerin, yarı geçirgen kâğıt üzerinde iğnelenerek delinmesi ve uygulanacağı yüzeye, tercihen söğüt ağaçlarından elde edilen kömür tozundan yapılan tampon ile silkelenip (silkilip) yüzeye aktarılmasından sonra çeşitli renkler ile muhtelif fırçalar yardımı ile boyanıp, yine ince fırçalar ile kontürlenmesi (tahrirlenmesi) ile elde edilen süsleme tarzıdır. Yüzyıllar boyunca Türk Klasik Sanatlarının bir kolu olmuş, sivil, dinî, askerî, mimarî yapıların iç ve dış mekân süsleme unsuru olmuştur.  (www.ktsv.com.tr)
 

Kaynak: HABER MERKEZİ