Uşak Belediyesi Diorama 1922 Milli Mücadele Müzesi’nin 4’ncü katını Müze  Sorumlusu Ömer Aşçı ve Müze Görevlisi Ömer Kaya anlattı.

Müzenin 4’ncü katında fotoğrafı sergilenen Hüseyin Remzi Efendi hakkın bilgiler veren Kaya Remzi Efendinin 1872 yılında Kayseri’de dünyaya geldiğini ve babasının görevi nedeniyle ilköğretimini Adana’da bitirdiğini söyledi. Kaya Remzi Efendinin eğitimi hakkında şu bilgileri verdi ; “ Daha sonrasında ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamlayan Remzi Efendi sonrasında Uşak’a geliyor, burada bir müddet kaldıktan sonra hacca gidiyor ve orada dini ilimler tahsil ediyor. 1894 yılında yine Uşak’a gelen Remzi Efendi burada 1897 yılında açılan Numune-i Edep adında açılan özel okulun uzun yıllar müdürlüğünü yapıyor.”

WhatsApp Image 2023-07-13 at 16.12.16

Hüseyin Remzi Efendinin bu müzede yer almasının nedenini ise Ömer Aşçı şu şekilde anlatı; “ Milli mücadele dönemindeki bir hatıra… Yunun ordusunun Uşak’ı işgal ettiği dönemde Uşak’taki bütün okullara Yunan bayrağı asılmak isteniyor. Buna en büyük itiraz Hüseyin Remzi Efendiden gelmekte. Hüseyin Remzi Efendi diyor ki ‘ Uluslararası hukuk kaidelerine göre bir yer işgal edilmiş dahi olsa o işgal edilen yerin okulları bağımsız olması gerekir’ bunun üzerine Yunan bayrağını astırmıyor. Tabi burada bir gerilim meydana gelmiş ve Uşak halkı Hüseyin Remzi Efendinin etrafında birleşerek Hüseyin Remzi Efendinin taraftarı olmuşlar. Yunan ordusu buraya bayrağını asamayınca hiddetlenmiş ve ilerleyen zamanlarda Hüseyin Remzi Efendiyi Atina’ya sürerek ondan “öç” almıştır.

Müze Görevlisi Ömer Kaya aynı katta bulunan tablo hakkında şu bilgileri paylaştı; “ Tablomuz Çeçeli Kara Murat’ın şehit edilmesini anlatıyor. Kendisi hakkında bilgiler kısıtlı olmakla kendisi iki kardeşiyle birlikte birinci dünya savaşına katılmış, kardeşleri bu savaşta şehit düşmüş kendisi de İngilizler tarafından esir alınmıştır. 8 yıllık esaretin ardından özgürlüğüne kavuşmuştur.”

Çeceli Kara Murat 28 Ağustosta Aşağıkaracahisar Köyünden geçen Trikupis komutanlığındaki Yunan Ordusunu Türk birliği zannederek yanlarına yanaşır. Trikupis’ in askerleri onu hemen derdest ederler, tutuklarlar ve kendisinden rehberlik yaparak bir an önce Uşak tren istasyonu yönüne götürmesini isterler. Çeceli Kara Murat burada risk alır ve Uşak tren istasyonu üzerine değil de Türk askerinin bulunduğu istikamete Yunan askerini götürerek Trikupis ve 7 bin Yunan askerinin esir düşmesini sağlar.  Daha sonrasında kurtuluş savaşı hatıralarını derlemek üzere köyleri gezen bir ekip bu hikayeyi derlerler ve Halk Eğitimi dergisinde yayınlarlar.  O günden bu güne Uşak’ta Kuva-i Milliye kahramanı, kurtuluş savaşı kahramanı kimdir diye sorsanız Çeceli Kara Murat söylenir.

HABER  / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli