Uşak Öz Merkez’de düzenlenen toplantıya başkanlık eden Uşak Valisi Salim Demir, mahalle ve köy muhtarlarından Uşak’ta okuryazar olmayan 7 bin 701 kişinin tespiti konusunda yardımcı olmalarını istedi. Demir, konu ile ilgili 3. toplantının imamlarla yapılacağını belirterek, öğretmen, muhtar ve imamların saha çalışması yapması gerektiğini belirtti.

“OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN İSİMLERİNİ BİLEMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Okuma Yazma Seferberliği” kapsamında Vali Salim Demir, başkanlığında 2. kez toplantı yapıldı.

Toplantının konukları, Uşak mahalle ve köy muhtarları oldu. Demir, muhtarlardan kimliği belli olmayan okuma yazma bilmeyen vatandaşların tespiti konusunda yardımcı olmalarını istedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Demir, Türkiye Cumhuriyetinin, çağdaş ve ileri bir toplum hedefi yolunda kuruluşundan itibaren nüfusun tamamına yönelik kapsamlı eğitim hareketleri başlattığını işaret ederek şunları dile getirdi:

“Bu hedef ulaşabilmek için, günümüze kadar uzana süreçte zorunlu eğitim çağı dışında kalmış okuma yazma bilmeyen ve temel eğitimden mahrum yetişkinlere yönelik özgün ve örnek çalışmalar yapılmıştır.

Bu çalışmalar; 2003 yılındaki, “haydi Kızlar Okula Kampanyası” ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde; 6 Haziran 2008 tarihinde başlattıkları, “Ana Kız Okuldayız Okuma Yazma Kampanyası” ve de 5 Şubat 2018 itibarıyla 81 ilde başlattıkları “Okuryazarlık Seferberliği” ile devam etmektedir.

Biz Uşak ili olarak bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ilk tanıtım toplantısını da gerçekleştirdik. Şu anda Devlet İstatistik Enstitüsü araştırmalarına göre ilimizde 7 bin 701 kişi okuma yazma bilmeyen insanımız görünüyor. Geçen toplantıda da ifade ettiğim gibi bu insanlarımızın köyünü biliyoruz, mahallesini biliyoruz. Ancak henüz isimlerini netleştirebilmiş değiliz.

Bunun iki yolu var. En önemli konu da isim tespiti. Burada muhtarlarımız ve imamlarımızdan özel destek bekliyorum. Konuyu toparlarsak; şu anda küçük yerleşim alanlarında okuryazar olmayanları bulmamız çok kolay. Orada bir sosyal bir yaşam alanı var ve herkes birbirini tanıyor.

Ancak il merkezinde, hele büyük mahallelerde bu iş zor. Onun için bununla ilgili şöyle bir çalışma yapacağız: Birinci basmakta köylerimizin ve imamlarımızın koordinesinde. Varsa okullarda Milli Eğitim personeli ile bu işi netleştireceğiz. Diğer yerleşim yerlerinde işimiz biraz daha zor olabilir. Onu da yine muhtarlarımızla, imamlarımızla, öğretmenlerimizle, okul çevresi bazında lokal olarak çalışarak netleştireceğiz.

TUİK’ten de isim almak için çalışıyoruz. Bunları gerçekleştirdikten sonra işimiz çok kolay. Çünkü devletimiz, okuryazarlık seferberliği kampanyasına çok önem veriyor. Bir kişi de olsa bulunduğu yerde kurs açma fırsatını sunacağız.

OKUMANIN YAŞI OLMAZ

Olaya başka bir boyuttan bakıldığı zaman yaşla ilgili bir sıkıntı olduğu düşünülüyor. Özellikle 60 yaşını geçen insanlarımız, öğrenmek için yaşlarının geçtiğini düşünüyor. Biz o insanlarımıza 7 den 70’e öğrenmenin yaşı olmadığını anlatacağız. Dinimizde beşikten mezara ilmi herkese farz kılmıştır. Biz hem öğretmenlerimiz, hem imamlarımız, hem muhtıralarımız ve kanat önderlerimizle bu işin üzerine gideceğiz, isimleri belirleyeceğiz ve kurslarımızı açacağız.

Kurslara katılıp başarı ile bitirenleri de ödüllendireceğiz. Ödül olayına da iki boyuttan bakabiliriz. Birincisi; aileler kendi fertleri ile ilgili bu güzel çalışmayı tamamlarsa maddi durumları iyi olan aileler onlara bir ödül alır. Diğerlerini de biz devlet ve valilik olarak ödüllendireceğiz. Çünkü, böyle bir çalışmaya karar vermek başlamış olmak ve okur yazar olarak belgelendirmek önemli bir başarıdır. Bu başarıyı da ödüllendirmek gerekiyor.

Şu anda ülkemizin bütün illerinde yürütülmekte olan okuryazarlık seferberliği için bizler de Uşak’ta el birliği ile çalışacağız. Başarıya ulaşınca hepimiz gururlanacağız. Hep birlikte sahaya inerek başaracağımıza inanıyorum. Tüm Uşaklılar ve bu işten yararlanacak vatandaşlarımız adına Bu işte emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Salonumuz yeterli gelmediği için bugün sadece muhtarlarımızla bir araya gelebildik. Bundan sonraki toplantımızda da imamlarımızla bir araya geleceğiz. Şimdi siz değerli katılımcıların görüşlerini alarak yol haritamız belirleyeceğiz.” dedi.

Program İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumun izlenmesi ile devam etti. Mahalle ve köy muhtarlarını okuryazar seferberliği ile ilgili görüşlerini belirtmesi ie son buldu.

Program İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumun izlenmesi ile devam etti. Mahalle ve köy muhtarlarını okuryazar seferberliği ile ilgili görüşlerini belirtmesi ile son buldu.

BİR KİŞİ İÇİN BİLE OKUMA YAZMA KURSU DÜZENLENECEK

Toplantıda konuşan Uşak Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, okuryazar seferberliğinin başladığı tarihten bu yana il genelinde 649 kursiyer için 89 kurs açmayı planladıklarını belirtti. Şahin, kurslara sağlık sorunları ve çeşitli nedenlerle gelemeyenler için bir kişi bile olsa kurs açacaklarının altını çizdi.

Şahin, okuma yazma öğrenmek isteyen vatandaşların Uşak’taki tüm okullara ve halk eğitim merkezlerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi.

İşte Şahin’in okuryazar seferberliği konusunda sunduğu bazı rakamlar:

Okur Yazarlık Seferberliği ile birlikte 05 Şubat Tarihinden sonra açılan / Planlanan Okuma Yazma Kurs ve Kursiyer Sayıları

İlçe Adı

Kurs Sayısı

Toplam

Kursiyer

Erkek

Kursiyer

Kadın

Kursiyer

Merkez

51

398

17

381

Banaz

11

72

6

66

Eşme

7

51

0

51

Karahallı

7

58

11

47

Sivaslı

8

55

10

45

Ulubey

5

15

2

13

TOPLAM

89

649

46

603

UŞAK’TA EN ÇOK OKUMA YAZMA BİLMEYEN MERKEZ İLÇEDE VAR

 Uşak ilimizin nüfusu 2017 yılı verilerine göre 364 bin 971 kişidir. Bu nüfusun 181 bin 898 erkeklerden, 183 bin 073 kişi de kadınlardan oluşmaktadır.

Yüzde olarak ise ise yüzde 49,84 erkek, yüzde 50,16 kadındır. Okuma yazma bilmeyenlerin ilçelere göre dağlımı ise şöyledir:

Merkez İlçe: 5 bin 349 kişi

Banaz: 533 kişi

Eşme: 638 kişi

Karahallı: 271 kişi

Sivaslı: 543 kişi

Ulubey: 367 kişi

İl genelinde toplam: 7 bin 701 kişi okuma yazma bilmemektedir. (Nüfusa oranı yüzde 2,1)

AMAÇ; UŞAK’TA OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMASIN

Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okuryazarlık seferberliği ile ilimizde herkesin okuryazar olmasını sağlamaktır.

Özelde ilimizde, genelde bölgemizde ve ülkemizdeki eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlamak ilimizdeki okumaz / yazmaz oranını sıfıra indirmektir.

Okuma yazma seferberliği kapsamında yapılacak çalışmalar:

  1. İlimizdeki bütün okullar bilgilendirildi.
  2. İl ve ilçe Seferberlik Yürütme Kurulları oluşturuldu.
  3. Okullarımız ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzce alan taramaları yapılmaktadır.
  4. Okuryazarlık seferberliğinin halkımıza tanıtımı, duyurulması ve yaygınlaştırılması amacı ile afişler bastırıldı.
  5. Okullarımız ve Halk Eğitim Merkezimizde kurslar açılmakta ve açılmaya devam etmektedir.

OKUMA YAZMA BİLMEYEN BİR KİŞİ İÇİN BİLE KURS AÇILACAKTIR

Uygulanacak program:

  1. Yetişkinler için 1. Kademe Okuma Yazma Öğretimi ve Temel Eğitim Programı
  2. Yetişkinler için 2. Kademe Eğitimi Eğitim programı.

Yetişkinler için 1. Kademe Okuma Yazma Öğretimi ve Temel Eğitim Programı: Okuma yazma becerisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Okuma yazma becerisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Okuma yazma becerisi kazandırmanın yanı sıra yaşam becerisi ve matematik becerisi de kazandırılması amaçlanmaktadır.

Yetişkinler için 2. Kademe Eğitimi Eğitim programı: Özellikle ilköğretimin dördüncü ve beşinci sınıf düzeyine denk bilgi beceri ve tutum kazandırmayı amaçlamaktadır. İlköğretimin 4. ve 5. sınıfına denk eğitimi hedefleyen bu kademede kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlar 4 temel ders kapsamında ele alınmaktadır.

Bu dersler: Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, Matematik

(Ayrıca okuma yazmayı kendi imkânları ile öğrenmiş olan vatandaşlarımıza bir komisyon marifeti ile 1. ve 2. kademe Okuma Yazma Tespit Sınavları Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimizde yapılmaktadır)

Editör: TE Bilişim