Türkiye’de son dönemde kadına yönelik şiddetin daha fazla yaşanmaya başladığını  hatırlatan  Sosyal Uygunluk ve İş Güvenliği Uzmanı Hamdullah Darende ; “Seminerde çalışanlarımızı bu konuda bilgilendirmek istedik. Çalışanlarımızın  büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor  bu yönüyle de seminer ayrı bir öneme sahip. Biz firma olarak sosyal sorumluluk çalışmalarında hassasız. Uyguladığımız çeşitli sosyal sorumluluk projelerimiz var. Bu seminer İlk defa yaptığımız bir uygulama değil daha önce deprem ve yangın için yapmıştık. Bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Psikolog Melis Zorkirişçi konuşmasının başında toplumsal cinsiyetten bahsetti. İnsanların yetiştiği toplumdan ve aileden birebir etkilendiğini aktaran Zorkirişçi araştırmalara göre babasının annesini dövdüğünü gören bir erkek çocuğunun kendi eşine şiddet uygulama ihtimalinin 7 kat arttığını söyledi.

“ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ ÖNEM ARZ EDİYOR”

Kadına karşı şiddet konusunda Dünya ve Türkiye istatistikleri hakkında bilgiler veren Zorkirişçi kadınların bir çoğunun konuyu mahrem olarak gördüklerini ve konuşmaktan çekindiklerini belirtti. Kadına yönelik şiddeti çok yönlü olarak ele aldıklarını anlatan Özkirişçi ; “ Kanunun sosyal, kültürel, ailevi ve bireysel boyutları bulunmakta ve şiddeti doğuran faktörler farklı yapılar sergilemektedir. Ancak genel olarak kadınlar yaşadıkları şiddet olaylarında yalnız kalmaktalar ve kendilerini savunmak için yeterli bilgiye ve donanıma sahip olamamaktalar. Bu nedenle şiddetle mücadele için kadının güçlendirilmesi önem arz etmektedir.” Dedi.

“SOSYO-EKONOMİK DÜZEYİ YÜKSEK AİLELERDE DE YÜKSEK ORANDA ŞİDDET GÖRÜLÜYOR”

Kadına yönelik şiddetin yoksullar ve eğitimsiz ailelerde daha fazla görüldüğü  yönünde yanlış bir inancın olduğunu  hatırlatan Zorkirişçi; “ Sosyo-Ekonomik düzeyi yüksek ailelerde de yüksek oranda şiddet görülüyor. Yine toplumda şiddetin  abartıldığına yönelik yanlış bir anlayış var. Aksine aile içi şiddet ülkemizde son derece fazla. Aile içinde böyle şeyler olur taraflar birbirlerini sevdikleri için  şiddetten etkilenmez gibi tezlerle şiddet normalize edilmeye çalışılıyor ve hiçbir zaman bu olaylarda erkek suçlanmıyor her zaman bir günah keçisi aranıyor. Erkekleri daha çok kadınlar kışkırtır düşüncesi hakim, dövülen kadın bundan hoşlanır gibi yalnız inanışlar toplumuzda oldukça fazla gözüküyor.” İfadelerini kullandı.

“ŞİDDET SADECE DAYAK VEYA VURMAK DEĞİLDİR”

Bir çok kişinin şiddeti sadece dayak veya vurmak olarak algıladığını ancak şiddetin birçok şekilde yaşandığını anlatan Zorkirişçi konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “ Kişinin karısını, kocasını aşağılaması yine karısına, kocasına, çocuklarına küfür etmesi, onu eve kilitlemesi, cinsel olarak  zorlaması da şiddet olarak tanımlanır. Eğer mağdur şiddeti istemese kabullenmese evini terk ederdi veya kanuni haklarını kullanırdı gibi boşanırdı gibi yanlış düşünüşler de var ama olayın gerçeğine baktığımızda pek çok mağdur ekonomik nedenler, toplumsal baskılar, çocuklarını mağdur etmeme, çaresizlik, nasıl yardım alacağını bilememe gibi nedenlerle şiddete tepki gösteremiyor. Yine toplumumuzda dul kalma korkusu var çünkü dul  kalan kadınlara toplum baskısı uygulanıyor.”

“ŞİDDET BİREYSEL DEĞİL, TOPLUMU İLGİLENDİREN BİR SORUNDUR”

Şiddetin bireysel değil toplumu ilgilendiren bir sorun olarak algılanması gerektiğine vurgu yapan Özkirişçi bu soruna çözüm önerileri geliştirerek katkı sağlayacak merciinin yine toplum olduğunu belirtti. Özkirişçi ; “Zira kadına şiddet konusu bireysel olarak ele alıp değerlendirmek büyük bir hata olur. Bu konu bireysel bazlı gözükse de toplumu, ulusu  hatta yapılan binlerce araştırma sonucunda tüm ulusları ilgilendiren, onları olumsuz yönde etkileyen önemli bir meseledir. Bu kadar önemli bir meselenin de tek taraflı çözülebilmesi mümkün değildir. Zira şiddet eyleminin bir uygulayanı bir de maruz kalan tarafı vardır.”  Şeklinde konuştu.

Seminer,  katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

SMS Tekstil Hakkında:

SMS Tekstil kurulduğu günden beri sosyal sorumluluk alanında sürekli faaliyetlerde bulunan bir firmadır hem çalışanları için hem de Uşak halkı için birçok projede yer almıştır. Belli standartlarda üretim yapılabilmesi için SteP BSCI gibi birçok belgeye sahiptir. Aynı zamanda basketbol takımı olup Uşak'taki gençlere bu alanda destek vermektedir.

Editör: TE Bilişim