Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Altınay ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Uzmanı Gürsel Aksoy katıldı.

“İslam bilim adamlarının üretmiş olduğu bilimsel sonuçların Batı’ya ulaşmasıyla, bugünkü Avrupa bilimi doğmuştur”

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Türk bilim adamları ve bilim adamı olmak isteyen Türk gençleri için rol model olduğuna dikkat çekti. Sezgin’in, Müslüman Türk bilim adamı olarak yıllarca Müslümanların Batı bilimine katkılarını anlattığını söyleyen Rektör Savaş, “94 yaşında hayatını kaybeden dünyanın en önde gelen bilim tarihçilerinden Fuat Hoca, hayatının son anına kadar çalıştı. Rahmetli hocamızı örnek alın, çok çalışın. Unutmayın ki, İslam bilim adamlarının üretmiş olduğu bilimsel sonuçların Batıya ulaşmasıyla, bugünkü Avrupa bilimi doğmuştur. Harezmi’nin El-cebir ve’l-Mukabele kitabı bunlardan biridir. İkinci derece denklemlerin çözümünü Harezmi bulmuştur. Ömer Hayyam ise ilk kez üçüncü derece denklemlerin kökünü buldu, Pascal Üçgeni ve Binom formülü Hayyam’a aittir. Batılılar, Müslüman alimlerin ilmini kendileri bulmuş gibi gösterdiler. Ptoleme'nin Geographike Hyphegesis (Coğrafyaya Giriş) adlı kitabını Arapçaya çeviren Müslüman bilim alimleri daha 9. yüzyılın başlarında Ekvator'un uzunluğunu yüksek bilimsel metotlarla 40 bin km kadar olduğunu bulmuşlardır. Fuat Hoca, Amerika'yı Kolomb'dan önce Müslümanların keşfettiğini ispatlamıştır. Fuat Hoca onunla yaptığımız sohbetlerde, Müslümanların Amerika'ya ulaştıklarını ve bir kaç yüz sene Amerika'nın haritasını yapmakla uğraştığını anlatmış ve Kolomb’un okyanustan geçerken fırtınaya yakalandığını ve tayfaların yanlış yere gidiyoruz demeleri üzerine “Hayır, ben Müslümanların kitabında okudum. Doğru yere gidiyoruz.”dediğini aktarmıştı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, İslam coğrafyası ve bilimi üzerine hayatını adamış bir insandır. Bu konularla ilgili 6 ciltlik kitabı var. Kendisi bu çalışmalarıyla İslam bilimi olmasaydı Batı’nın olamayacağını ispatlamıştır. Şimdi sizlere düşen görev, tüm bunları bilerek şuan ki Batı bilimini, çok ama çok çalışarak geçmektir. Uşak Üniversitesi olarak bu tür etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Konuşmacılarımızın aktaracağı bilgilerin faydalı olacağına inanıyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.”dedi.

“Örnek Alınması Gereken, Kararlı ve İbadet Aşkıyla Çalışan Bir Bilim İnsanı”

Prof. Dr. Altınay, Sezgin’in hayatından bilgiler aktararak, İslam bilim tarihine yapmış olduğu katkılardan bahsetti. Prof. Dr. Sezgin’in ömrünü bilime adadığını aktararak eserleri hakkında bilgi verdi. Tüm bilim alanlarında örnek alınması gereken, kararlı ve ibadet aşkıyla çalışmalarını yürüten bir bilim insanı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Uzmanı Gürsel Aksoy ise vakıf çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparak, 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olduğunu ve tüm Türkiye’de konuyla ilgili faaliyetler yapıldığını sözlerine ekledi. Konferansın sonunda konuşmacılara üniversite adına plaket verildi.

Editör: TE Bilişim