Uşak’taki eğitim çalışanları, banka promosyon bedellerinin güncellenmesini ve enflasyona oranla artırılmasını istiyor. Daha önce Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü ile 3 bin TL ve Uşak Üniversitesi ile 3 bin 800 TL banka promosyon anlaşması imzalandığını ifade eden Eğitim İş Sen Uşak Şube Başkanı Uzun, “Bu hafta içinde, sendikamızın yetkili olduğu Keşan’da Milli Eğitim Müdürlüğü 3 yıllığına 25 bin 250 TL’ye sözleşme imzalamıştır. Bu rakamların da ortaya koyduğu gibi, Uşak’taki banka promosyonu anlaşmalarının güncellenmesi gerekmektedir” dedi.

Uşak’taki eğitim çalışanları, banka promosyon bedellerinin güncellenmesini ve enflasyona oranla artırılmasını istiyor. Bu konuda Ocak 2021’de imzalanan banka promosyon anlaşmasının, son gelen enflasyon rakamlarına karşı eridiğini öne süren öğretmenler, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uşak Üniversitesi’nin promosyon tutarlarını güncellemesini ve çalışanların haklarının verilmesini talep ediyor. Konuyla ilgili yasal süreci takip ettiğini ifade eden Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, yaşanan yüksek oranlı enflasyon nedeniyle güncelliğini yitiren banka promosyonlarının güncellenmesi için 22 Şubat 2022 tarihinde, Uşak Milli Eğitim Müdürlüğüne yazılı müracaatta bulunduğunu ifade etti. Kentteki eğitim kurumlarının başında gelen Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Ocak 2021’de ve Uşak Üniversitesi’nin de Temmuz 2020’de banka promosyon anlaşması imzaladığını ifade eden Uzun,  “Uşak üniversitemizde Temmuz 2020’de İş  Bankası ile, İl Milli Eğitim’de  Ocak 2021’de Yapı Kredi Bankası ile gerçekleştirilen  promosyon anlaşmaları, imzalandığı tarihten bugüne yüksek enflasyon rakamları karşısında çalışanlar aleyhinde güncelliğini kaybettiği için revize edilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Maaş ve promosyon anlaşmasının imzalandığı Ocak 2021’den  itibaren bir yıllık TÜİK’in açıklamış olduğu % 80 oranında enflasyon rakamı oluşmuş ve 24 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan 6.dönem toplu sözleşme gereği memur maaşlarına enflasyon farkı olarak bu oranda zam yapılmış ve bankaya yatan miktarda da artış olmuştur” dedi.

“Ülkemizdeki ekonomik koşullar ve güncel yaşadığımız enflasyon oranının çalışanlara yansıması çok daha fazladır. Bilindiği gibi birçok bankada emekliler ile yapmış olduğu promosyon sözleşmesini artış yaparak yenilemektedir” diyen Uzun, şöyle devam etti: “Bu nedenle devam etmekte olan maaş promosyon anlaşmasının, 6 aylık süreçte oluşan enflasyon rakamının altında olmamak kaydıyla faiz, döviz ve enflasyon gibi verilerin güncel oranları göz önünde bulundurularak en yüksek oranda revize edilerek ek sözleşme yapılması, bu talebin banka tarafından kabul edilmemesi halinde sözleşmede yer alan tek taraflı feshin hakkının kullanılarak yeniden promosyon ihalesi yapılması yoluyla personelin mağduriyetinin giderilmesi uygun olacaktır”..

UŞAK’TA DAHA ÖNCE YAPILAN ANLAŞMALARLA, GÜNÜMÜZDEKİ ANLAŞMALAR ARASINDA UÇURUM VAR

Uşak’taki eğitim kurumlarının yaptığı anlaşmalar ile başka illerdeki güncel anlaşmalar arasında büyük bir uçurum oluştuğunu belirten Uzun, “Ülkemizin olağanüstü bir ekonomik dönemden geçtiği hepimizin malumudur.  Dolayısıyla daha düşük enflasyon rakamlarının bulunduğu ortamlarda imzalanan anlaşmaların revize edilmesi gerektiği açıktır. Kamunun kaynaklarıyla yapılan bu anlaşmalar neticesinde bankaların önceki aylar ve yıllarda imzalanan sözleşmeler nedeniyle kamu çalışanlarının sırtından büyük bir kazanç elde ettiği ortadadır.  İlimizi örnek verecek olursak, Uşak İl Milli Eğitim Ocak 2021’de Yapı Kredi Bankası ile yaptığı anlaşmayla 3 yıllığına 3 bin TL’ye banka promosyonu sözleşmesi imzalamışlardı. Uşak Üniversitesi de Temmuz 2020 İş Bankası ile 3 yıllığına 3 bin 800 TL promosyon sözleşmesi imzalanmıştı.  Örneğin, bu hafta içinde, sendikamızın yetkili olduğu Keşan’da Milli Eğitim Müdürlüğü 3 yıllığına 25 bin 250 TL’ye sözleşme imzalamıştır. Bu rakamların da ortaya koyduğu gibi, Uşak’taki banka promosyonu anlaşmalarının güncellenmesi gerekmektedir. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğümüze 22 Şubat 2022 tarihinde sendika olarak başvurularımızı yapmıştık. Ama hala bu konuda güncelleme göremedik. Bu konuda gereğinin yapılmasını, banka promosyonlarının güncellenerek tüm eğitim emekçilerinin kayıplarının telafi edilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili kamu kurumlarını harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

YANDAŞ SENDİKANIN ÜYELERİNİN HAKKINI SAVUNMAYA DAVET EDİYORUZ

Uzun, “Sendikalarının Tüzüğünün 3. maddesi ile “Başta üyeleri olmak üzere tüm emekçilerin ortak ekonomik, sosyal, özlük, mesleksel, sendikal hak ve çıkarlarını koruyup geliştirerek onlara daha onurlu ve saygın bir yaşam düzeyi sağlamak için mücadele” etmeyi kurumsal olarak kendisine ilke edinen bir “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu Kamu Çalışanları” sendikası olmayı misyon edindiğini belirten Uzun, “Promosyon anlaşmaları yapıldığında başarı kendilerininmiş gibi beyanat veren etkisiz yetkili sendika ile hiçbir şeye ses çıkarmayan yancı sendikayı da üyelerinin hakkını savunmaya davet ediyoruz. Sendika, üyelerinin ekonomik ve sosyal haklarını korumak için vardır; güç ve iktidar sahiplerinin borazanlığını yapmak için değil. Bu nedenle diğer sendikaları da, ilgili kamu kurumları ve bankalara promosyon güncellemesi yapmaları konusunda mücadele de bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim