Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın yaklaşık 6 milyon euro bütçeli, ortak kullanım alanı projesi için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bendevi Palandöken’den destek istendi. Uşak Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Atalay Savaş’ın destek çağrısına yanıt veren Palandöken, “Uşak için bir kompleks ruhu da istiyoruz. Gelenlerin rahat ağırlanması için. Fakat daha önemlisi, sizin gönlünüzün genişliğidir. Mekan büyük veya küçük hiç fark etmez. Ama sizlerin rahat etmesi de ayrıdır ve önemlidir” dedi.

UŞAKLI ESNAFIN 6 MİLYON EUROLUK PROJESİ

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası kentte 6 milyon euroluk bir ortak kullanım alanı projesini hayata geçirmek istiyor. Bu konuda Tokat’taki örneği model alan Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası, projenin yüzde 15’ni ZEKA desteği ile ve kalan kısmını da bakanlıklar ve hibe fonlarla çözmek istiyor. Esnaf Odası’nın hazırlattığı ortak Kullanım Atölyesi sayesinde esnafın iki üç günde yaptığı işin süresi iki üç saate inecek. Burada kullanılacak makineler esnafın tek başına yatırım yapmakta güçlük çekeceği makineler ve ekipmanlar olacak. Esnaf, burada önemli olan işlerini yapacak ve kullanım imkanından daha sonra tekrar yararlanmak için belli şartları ve kuralları yerine getirecek. Konuyla ilgili Türkiye Esnaf Birliği Başkanı Bendevi Palandöken’den destek isteyen Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atalay Savaş,  “Esnafın sorunları ortada., pandemi bitti, enflasyon, savaş ve bu tür sorunlar esnafı zorluyor. Esnafın durumu baya zor ve bu konuların çözümü için yardım istiyoruz. Uşak’ta 2020’de tamamladığımız ortak kullanım alanı projemiz var. Esnafın rekabet edebilirliğini sağlamak için böyle bir tesisi hayata geçirmek istedik. Bunun fizibilite raporunu ZEKA desteği ile hayata geçirdik. Tokat ve Amasya’da var bunun örneği ve 6 milyon euroluk. Yüzde 85’i bakanlık ve yüzde 15 diğer hibe fonlardan gelecek. Biz çağrıya çıkmadık ve bir an önce çağrıya çıkmasını bekliyoruz” dedi.

PALANDÖKEN: PROJEYE DESTEK VERECEĞİZ

Atalay Savaş’ın talebine yanıt veren Türkiye Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bendevi Palandöken, “Artık ortak aklı kullanma gerekiyor. Ayrışma ve kopuşun yerine ortak bir alan daha faydalı. İmkanlar keşke el verse de tek başına birliğimiz bunu yapabilse. 6 milyon euro büyük para ve eskiye göre daha fazla. Biz bunu Sanayi Teknoloji ve diğer bakanlıklarla çözmeye gayret ediyoruz. Bizler konfererasyonla birlikte hareket ederek Uşak’a bu eseri kazandıracağız. Uşak her şeyin iyisini hak ediyor. Buraya yapılacak her hizmetin ülkeye katkı sunacağını düşünüyoruz. Uşak için bir kompleks ruhu da istiyoruz. Gelenlerin rahat ağırlanması için. Fakat daha önemlisi, sizin gönlünüzün genişliğidir. Mekan büyük veya küçük hiç fark etmez. Ama sizlerin rahat etmesi de ayrıdır ve önemlidir.” Dedi.

PALANDÖKEN, UŞAK TİCARET VE SANAYİ ODASI’NI DA ZİYARET ETTİ

Öte yandan Uşak programı kapsamında, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret eden Palandöken, burada UTSO Başkanı Selim Kandemir’den sektörel konularda bilgi aldı.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyet Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir’i ziyaret etti. Ziyarette, UTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Osman Çalıkuş ve Coşkun Güngör, TESK Genel Başkan vekilleri Feyzi Apaydın ve Burhan Aksak, TESK Yönetim Kurulu üyesi Adlıhan Dere, Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Uşak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş, Afyon EOSB Başkanı Cengiz Üstün bulundu. Burada kredi sorunlarına değinen Palandöken, “Esnafa ve sanayiciye krediye ulaşmada kolaylıklar sağlanmalı. Son dönemlerde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da bu konuda çağrılarını yineliyor. Kur korumalı mevduat var. Bizim esnafımıza devletin bankasıyla en uygun fiyata kredi sağlıyoruz. Özel bankalar bu işin içinde yok. Özel bankalar hep kar kar diyor. Bizler Ankara’da çalışıyoruz ve kredi limitlerinin yükselmesini sağladık. Fakat insanlarımızı mutlu edemedik. Prosedürler var ve özel bankların da esnafa bir desteği yok. Devlet pandemi zamanı hiç faizsiz kredi verdi, bazı yerlerde hibe ve kredi destekleri oldu. Bu kriz ortamını birlikte aşacağız. Vatandaşın şikayeti gıda fiyatlarındaki artıştır. Bakliyatların en ucuz olması gereken mevsim ve insanların geçim sıkıntısında oldukları da ortada. Biz diyoruz ki esnafın en büyük sorunu olan elektrik ve doğalgazda esnaf desteği olmalı. Emekli sandığı, bağ-kur ve SSK birleşti ve bu dünyada olmayan bir model” dedi.

Editör: TE Bilişim