“YAPAY TATLANDIRICI PAZARI İÇİN ŞEKER FABRİKASI ÇALIŞANLARINI

VE PANCAR ÜRETİCİSİNİ YOK ETMEK İSTİYORLAR”

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı basın açıklaması bir mitinge dönüştü. Aynı zamanda şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için başlatılan imza kampanyası da basın açıklaması sırasında sürdürüldü.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan basın açıklamasında ilk konuşan CHP Uşak İl Başkanı Nadi Sancar, Cumhuriyetle yaşıt olan 92 yıllık şeker fabrikaları için bir imza kampanyası başlattık. Kampanya 28 Şubat tarihinde sona erecek. Bu kampanya ile neo liberal politikaları ile halkın satılmadık milli değerlerini bırakmayan AKP’ye dur diyeceğiz. Katılan milletvekillerimize, destek veren STK’lara ve Uşak halkına sahip çıkıyorum. Uşak Şeker fabrikasına sahip çıkacak ve kapanmasına izin vermeyecektir” dedi.

Uşak Şeker Fabrikası kurucusu Nuri Şeker’in torunu Mehmet Şeker, olayı siyasi olarak ele almadığını Uşak Şeker Fabrikasının Uşaklıların dedesi, ninesi 50 bin kişinin parası ile kurulduğu dedelerinin ninelerinin hakkına sahip çıkmaya çağırdı.

Türk İş Uşak İl temsilcisi ve Şeker İş Uşak Şube Başkanı Yaşar Taylan, milletvekilleri ve katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür etti. Taylan, “Cumhuriyetin ekonomisinin temeli olan fabrikaları verimli hale getirmek yerine yakınlarına peşkeş çekiyorlar. Tatlandırıcı firmaları Türkiye’deki pazarı fark ettiler. Türkiye’de kendi pazarlarını korumak için şeker çalışanlarını ve pancar üreticilerini yok etmek istiyorlar. Pancardan şeker üretimini durdurarak üretimimizi yok ediyorlar. Sağlığımızı tehlikeye atıyorlar. Dünya ülkesi olmanın hesabını yaparken ağır sanayi kuruluşları kapatılıyor. Bugün 14 fabrika kapatılınca geri kalan 10 fabrikanın da ayakta kalma şansı yok. Önce kar eden lokomotifleri satıyorlar. Yüz  yıllık Uşak Şeker Fabrikası o eski teknolojisi ile ayakta duruyor. Herkes sorumluluğunu biliyor. Ukrayna, Fransa ve Almanya tüm şeker fabrikalarını alarak kapatmış. Şimdi dışarıdan şeker ithal ediyor. Türkiye de yapay şekeri ve pancar şekeri kotasını ayarlayan şeker kurulu lobiler tarafından kapatıldı . Dün bir tv kanalında 14 şeker fabrikasının kapanması ile şeker hastalığının yüzde 14 azalacağı yönünde asparagas bir haber çıktı. Burada amaç ekonomiye darbe vurmaktır. Türkiye’nin ilk şeker fabrikası olan Uşak’ın bu fabrikaları kapatmasına izin vermeyeceğiz. Direniş Uşak’tan başlayacak. Bunu görüyorum” dedi.

“UŞAK ŞEKER FABRİKASI SATILIRSA KARAYOLUNU KAPATIRIZ”

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da şunları söyledi: “Şeker fabrikamızın satılmasına karşı tepkimizi sosyal medyayı kilitleyerek duyurduk. Bu şeker fabrikası, sadece Uşak’ın değil, tüm ulusundur.  Kimin malını kime satıyorsunuz?. Cargill denilen yapay şeker üreticisi firmaya teslim oldunuz. Uşak şeker fabrikasını kimseye sattırmayacağız. Bu bir eylemin başlangıcıdır. Uşak Şeker fabrikasını satılığa çıkarırsanız, şeker fabrikası önünde Ankara-İzmir yolunu kapatacağız. Cumhuriyetimizin aydınlık yüzü olan ve 92 yıldır milyonlarca insanımız doyuran bu fabrika millilikse en  milli fabrikamızdır. Dedelerimiz, ninelerimiz, yumurta ve kavunlarını satarak para buldu da bu fabrikayı yaptı. Uşaklılar olarak bu fabrikayı asla ABD Cargill şirketine yedirmeyeceğiz. Fabrika kapandığında pancar üreticisi üretim yapamayacaktır.

Köyden kente göçü önleyen, köylümüzün ürettiği dana düve fabrikadan yetişen küspe ile yetişiyor”. Türkiye’deki 25 şeker fabrikasının satılmasına karşıyız. Hepsi milli fabrikamızdır. Gayri millilere satılmasına izin vermeyeceğiz. Suriyeliler 30 milyar Dolar harcayan Cumhurbaşkanına sesleniyorum: şeker fabrikalarından gelecek 500 milyon Dolar’a mı kaldın be adam?” Biz şeker fabrikalarını sattırıp Suriyelilere verdirmeyeceğiz.”

"BİZE, NİŞASTA BAZLI YANİ CANAVAR ŞEKER YEDİRMEK İSTİYORLAR"

CHP Manisa Milletvekili Dr. Yıldız Tur Biçer, “İktidarda olduğu sürece 16 yıllık AKP iktidarı döneminde hiç düşünmeden her şeyi satarak paraya dönüştürmeyen insanımız yok sayan bir iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız. İşte şeker fabrikalarının satışı da buralara AVM rezidans yapılmasını sağlamaktır.

Ancak doktor olarak şunu söylemek istiyorum: En kolay ve sağlıklı şeker elde etmenin yolu pancardan elde edilmektedir. AKP hükümeti, ABD Cargill firmasına kazanç sağlamak için bize nişasta bazlı yani canavar şeker yedirmek istemektedir. Nişasta bazlı şeker bugün Avrupa ülkelerinde sağlık nedeni ile tüketimi tamamen yasaklanmıştır. Bütün yasal haklarımızı kullanarak en şiddetli muhalefeti yaparak şeker fabrikalarını sattırmayacağız ve pancar üretimini durdurmayacağız” şeklinde seslendi.

"AVRUPA BU YAPAY ŞEKERİ KULLANMIYOR"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “16 yıldır yerli ve milli olduğunu iddia eden ve Cumhuriyetin temellerinden en milli fabrikalarını satmak istemektedir. Avrupa bu yapay şekeri kullanmıyor. Ama Türkiye de yapay şeker kullanımı yüzde 10, çok tehlikeli. Çikolata, bisküvi, gofret her türlü tatlı üretiminde bu canavar şeker var.

Bu şekerin önünde şeker fabrikalarını en büyük engel gördükleri için satmak istiyorlar. Bunun için ilk etapta 14fabrikayı satmak istiyorlar. Kusura bakmayın, Cumhuriyet tarihinin en büyük kazanımları olan yerli fabrikaları satarak ne milli olunur, Kusura bakmayın gelecek nesilleri tröstlere teslim edilerek ne yeri olunur, ne milli olunur. Kusura bakmayın. Bu ülkede 250 bin pancar üreticisini aç bırakarak ne milli olunur, ne yerli olunur. Bugün başka ülkelerden hayvan yemi, saman ithal ediyorlar ya. İşte o şeker pancarından hayvan yemi olan küspe elde ediliyor. Türkiye genelinde 25 bin emekçi şeker fabrikalarından ekmek yitiyor. Nakliyeciler de ekmek yiyor. Bu AKP’nin, MHP’nin değil, CHP’nin değil, Türkiye’nin meselesidir” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, “Cumhuriyet, un fabrikaları, basma fabrikaları ve şeker fabrikaları ile ayakta kaldı. Yerli malı haftasında yerli mal kullanmakla övünürdük. Şimdi, et ithal, mercimek, soğan, saman her şey ithal. Utanmasalar insan ithal edecekler diyeceğim. Ama onu da yaptılar. Her taraf Suriyeli doldu.

Şimdi el ele durma, korkmamama, dik durma zamanı. Çevrenize bir bakın. Herkes birbirinden nefret eder durumda.Hiç kimse birbirini sevmiyor. Parça parça edildik. Limanlarımız satıldı. Çaykur varlık fonunda. Şimdi canımıza değdi. Fabrika kapanır da suni tatlandırıcı kullanırsak biz şeker hastası olmadan kanserden öleceğiz.

Hükümet şehir hastanesi kuracakmış. Nasıl kuracak biliyor musunuz? “Her hastaneye belli sayıda bir hasta gelmezse ben bu hastaneleri kapatırım” diyor. Bir hükümet halkının hasta olmasını ister mi? Koca devlet halkını hasta etmek için şeker fabrikasını kapatıyor.

Bu kadar güçlü ve inançlı insan varken direnmeye devam. Kurutuluş savaşı da 5 kişi ile başladı. Bu devlet bu fabrikalar bizim. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi

“ALTIN MADENİ İLE ŞEKER FABRİKASI SATIŞI ARASINDA BİR BAĞ VAR”

Uzun yıllar çevre mücadelesinde olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Uşak’a ilk gelişim, Kışladağ’da hala işletilen altın madeni ile ilgiliydi. Aslında Kışladağ altın madeni ile şeker fabrikasının bağlantısı var. Çünkü insanı değil, kendinin ve yakınlarının ceplerini doldurmayı düşünen bir iktidar var.

GDO’lu mısır ülkemize niye geldi? Bu mısır hayvan yemi olarak kullanılıyor. Cargill firmasına bu hükümet şeker pancarından elde edile şekere karşı Cargill Ülker firması ile nişasta bazlı şeker üreten bir fabrika kurdular ve tüketim oranını artırdılar.

Geçenlerde bir zeytinlik yasası taslağı getirdiler. Zeytinliğin içine endüstri alanlarına izin verdiler. Mera alanlarını yok edecek bir madde de vardı. Bir diğer madde daha vardı. Nişasta bazlı şeker şurubundan kotayı kaldırmak istiyorlardı. Muhalefetimiz üzerine vazgeçildi. Birlik olursak fabrikalarımızı sattırmayız” şeklinde son konuşmayı yaptı.

Editör: TE Bilişim