İnsanları hareketliliğe teşvik etmek ve hava kirliliğinin önüne geçerek sağlıklı şehirler oluşturabilmek adına bu yıl “Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik” konusu işlenen Avrupa Hareketlilik Haftası bugün itibariyle tamamlandı.

“Sıfır Emisyonlu Ulaşım Çalıştayı”, bisiklet turları, doğa yürüyüşü, uçurtma etkinliği, bisiklet üzerinde okçuluk akrobasi gösterisi ve daha birçok özel etkinlikle kentteki vatandaşlara hareketli yaşam çağrısında bulunuldu. Öte yandan etkinlik kapsamında şehrin en işlek caddeleri arasında yer alan Nuri Şeker Caddesi’nin Şeker Yolu kısmı bir gün için taşıt trafiğine kapatıldı.

Bireysel otomobiller yerine akıllı ve doğa dostu ulaşım sistemlerinin kullanılmasını teşvik eden, yürümeyi, bisiklet binmeyi ve toplu ulaşımı önceleyen Avrupa Hareketlilik Haftası kapanış programı Atatürk Kültür Merkezi’nde Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın katılımıyla yapıldı.

“Dünyamız; Havasıyla, Suyuyla, Toprağıyla Her Geçen Gün Kirleniyor”

“Avrupa Hareketlilik Haftası’nın, dünyamız ve insanlarımız adına hayırlı olmasını diliyor, sağladığımız güçlü bağın geleceğimizde güzel izler bırakmasını temenni ediyorum.” diyen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Dünyamız küresel düzeyde bir tehditle karşı karşıyadır. İklim değişiklikleri, küreselleşme, kentlerimizde artan nüfus, aşırı sanayileşme ve benzeri etkenler sonucunda dünyamız; havasıyla, suyuyla, toprağıyla her geçen gün kirlenmektedir. Diğer taraftan, hayatımızı birçok noktada kolaylaştıran, ancak bizleri konfora teşvik eden teknolojinin bir sonucu olarak insanlarımız hareketsizleşmekte, bu da birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir. Şüphesiz, bu olumsuz durumların çözümündeyse en önemli faktör, yaşam alışkanlıklarımızın değiştirilmesi olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında gerçekleştirilen etkinliğe tam destek verdiklerini paylaşan Başkan Çakın şehirde bir haftalık süreçte yapılanları paylaştı.

HEDEF SAĞLIKLI BİR ŞEHRİN İNŞASI

Hava kirliliği nedeniyle dünyada her yıl milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini ve yine hareketsiz yaşamın sonucu olarak obezite, kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda hastalığın insanların yaşam kalitesini düşürdüğünü paylaşan Çakın, şöyle konuştu: “İşte bu referansla, hayatımıza doğrudan nüfuz eden bu olumsuz durumlara çözüm için yeni rotalar belirledik. Büyüyen ve adeta global bir köy haline gelen dünyamızdaki yenilikleri şehrimize kanalize etmek, doğru adımlarla yarınlarımıza güzel bir şehir bırakmak için, sağladığımız birliktelik sonucunda önemli projelerin temelini oluşturduk. En etkin mücadelenin; uygulanacak fiziki çalışmalarla, farkındalık oluşturmakla ve yeni nesil ulaşım sistemlerini sokaklarımıza işlemekle mümkün olacağına inanıyoruz. Hedefimiz, korna seslerinden uzak, hareketliliğin hayatımızın bir parçası haline getirildiği ve çevre dostu araçlarla kolay ulaşımın sağlandığı bir şehrin inşasıdır. İnanıyoruz ki, sağlıklı yaşam sağlıklı bir çevrenin, hareketli bir yaşamsa hastalıklardan uzak bir neslin habercisi olacaktır. Yaşam koşullarımızın iyileştirilmesinde hepimizin üzerine büyük görevler düştüğünü hatırlatmak istiyor, hafta boyunca düzenlediğimiz programlara katılarak bu önemli ideali bizlerle paylaşan değerli hemşehrilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Basın açıklamasının ardından ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen “Bisiklet ve çocuk” konulu resim yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim