Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının çok tehlikeli sınıfı için her yıl, tehlikeli sınıf için 2 yılda bir, az tehlikeli sınıf için 3 yılda bir iş güvenliği eğitimlerinin yenilemesini zorunlu tuttuğunu belirten Jeofizik Yüksek Mühendisi İş Güvenlik Uzmanı Aslı Cip; “ Biz bugün genellikle az tehlikeli olan işletme iştirakler birimini çağırdık. Aynı zamanda daha önceki yaptığımız eğitimlere katılamayan tehlikeli ve çok tehlikeli kısmındaki arkadaşlar da eğitimlerinin tamlamak üzere buradalar” dedi.

Eğitimde, haklar, mevzuat, bilgileri, temel iş sağlığı güvenliği bilgileri, hem Dünya hem de Türkiye’den iş güvenliği anlamında kazalar meslek hastalığı anlamında istatiksel bilgiler verildi. Bunun yanında yangın, parlama, patlatma, elektrik tehlikeleri ve bunlardan korunma yöntemleri, yüksekte çalışma, genel güvenlik kurallarıyla ilgili ofis çalışanlarını bilgilendirme eğitimleri ile fiziksel, ergonomik, kimyasal risk etmenleri tek tek anlatıldı.

İş güvenliği uzmanı olarak çalışanlara önemli hatırlatmalarda bulunan Cip önlemenin tedaviden ucuz bir yöntem olduğunu vurguladı. Cip; “Hem kendi sağlıkları açısından hem de işveren devlet açışından çalışanların mutlaka amirlerinin uyarılarına  ve 6331 sayılı iş güvenliği mevzuatına uygun alarak hareket etmeleri gerekiyor. Kişi ister bir hastalık ister bir iş kazası sonucunda çalışamaz hale geldiğinde devlete ödediği SGK pirimi ve gayri safi milli hasılaya olan katkılarından çıkmış olacak ve devlet onun için ekstra yeni kaynak üretmek zorunda kalacak. İşveren o kişinin yerini doldurmak amacıyla zaman ve iş gücü kaybına uğrayacak. İş hayatından soyutlanan çalışanın ekonomik olarak ailesine bakma yükümlülüğü maalesef tehlikeye düşecek.  Öte yandan kendinde yetememek, bir işle meşgul olamamak psikolojik olarak da sıkıntılara sebep olacaktır” şeklinde konuştu

Uşak Belediyesi bünyesinde çalışan toplam 489 kişiye belirli periyotlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veriliyor.

Editör: TE Bilişim