Su konusunun sadece Uşak’ın değil Türkiye’nin  hatta Dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Çakın ; “Günlük yaşantımızda henüz bir petrol, doğalgaz kadar hissedilir bir şekilde yer almasa da aslında bugün ve gelecekteki en mühim sorunlardan bir tanesi de sularımızın tükeniyor veya kirleniyor olması. Bu anlamda gerçekten dünyada artık petrol, doğalgaz savaşları kadar su savaşları da son derece önemli bir gündem olmaya başladı. Bizim de suyumuza sahip çıkmamız gereken çok önemli bir konu oldu. Uşak’ta da bu konu geçerli. Özellikle kurak geçen bir yıl var bu anlamda gerek barajımızdaki su seviyesi gerekse de kazmış olduğumuz takviye amaçlı su kuyularımızın çok daha artık derinlerden ve düşük debili olarak suya erişebiliyor olmak geleceğimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

“TÜM HALKIMIZI DAHA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE SU TÜKETMEYE, SULARIMIZI İSRAF ETMEMEYE DAVET EDİYORUM”

Konuşmasında su tasarrufunu öne çıkaran Çakın Uşak Belediyesi olarak pandemi döneminde şehrin susuz kalmaması, vatandaşların hijyen konusunda sıkıntı yaşamaması için büyük gayret gösterdiklerini ifade etti. Bundan sonraki süreçte de bir sıkıntı yaşanmaması için gerekil tedbirleri almaya devam edeceklerini söyleyen Çakın ; “ Bu sene bir sıkıntının yaşanmayacak olması bu tehlikenin geçtiği bundan sonrasında tekrarlamayacağı anlamına gelmiyor. Gerçekten de şu an bizim Küçükler Barajımızdaki su miktarı son derece düşük seviyelere gelmiş durumda.  Gerek şehrimizin farklı noktalarında açmış olduğumuz kuyular gerekse Çokran’daki doğal kaynaktan gelen sularla şu an vatandaşlarımıza su teminini kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz.  Ama ben tüm halkımızı daha bilinçli bir şekilde su tüketmeye, sularımızı israf etmemeye özellikle de çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren suyun önemini suyu tasarruflu kullanmanın geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya davet ediyorum. Biz de  Belediye olarak  başlatmış olduğumuz kampanya ile bunun önemini vurguluyoruz. Bunu teşvik edici uygulamalara ve projelere de bundan sonra devam edeceğiz.” Dedi.

“SU KUYUSU KAZMAK BU ÜLKE İÇİN ÇÖZÜM DEĞİL”

Küçükler Barajının  olduğu bölgedeki köylerde köylülerin sulamayla ilgili olarak talepleri olduğunu belirten Çakın barajın yapımındaki imzalanan protokol hakkında bilgiler verdi. Protokole göre köylülerin  yüzde 51, Uşak Belediyesini ise baraj suyunun yüzde 49’nu kullanma hakkı olduğu hatırlatan Çakın belediye olarak bu haklarını nasıl kullandıklarını şu şekilde  anlattı; “Biz belediye olarak halkımıza 12 ay boyunca su temin etmek durumunda olduğumuz için diğer kaynaklarımız yani Çokran’daki doğal kaynak ve kuyularla birlikte bu barajdaki suyumuzun 12 boyunca yetecek şekilde bir planlama yapıyoruz. Bölgedeki vatandaşlar sulamalarını özellikle 3-4 aylık yaz döneminde yoğun bir şekilde kullanarak sularını harcıyorlar ve varılan anlaşma gereği 23 Ağustos itibariyle köylülere verilmesi gereken hakları olan su miktarı kullanıldığından dolayı bizim şu an içinden geçmiş olduğumuz hem kurak dönem hem de salgın nedeniyle bizim zaten düşük seviyelere gelmiş olan barajdan vatandaşlarımızın, köylülerimizin talep ettiği ekstra suyu kendi şehir şebeke hattımıza vermiş olduğumuz sudan verebilmemiz mümkün değildi. Biz bunu kendilerini izah ettik. Gerek Devlet Su İşleri  İdaresi gerekse Belediyemiz defalarca bölgedeki vatandaşlarımıza suyun dağıtımı ve tüketimi noktasında çok daha dikkatli olmaları gerektiğini yazılı ve sözlü olarak ilgili kooperatife bildirildi. Buna rağmen bilmediğimiz gerekçelerle sulama planlaması düzgün yapılmadığı için bazı sıkıntıları yaşadıklarını ifade ettiler, ancak bizim önceliğimiz Uşak halkana özellikle bu salgın döneminde suyumuzu kesintisiz bir şekilde temin etmek. Her zaman tasarruflu olmak zorundayız, kaynaklarımız etkin bir şekilde kullanmak zorundayız, elbette ki Belediye olarak bizim görevimiz olan yeni su kaynaklarını temin etmek için gerekli yatırımları yapmak ve yapıyoruz bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Ancak su kuyusu kazmak bu ülke için çözüm değil . Biliyorsunuz, görüyorsunuz obruklar oluşuyor. Su kaynakları bundan 20 sene önce Uşak’ta 80-100 metrede su bulunabilirken bugün 200 metreleri geçmiş durumda. Bu aynı zamanda bize pompalardaki enerji maliyeti olarak geri dönüyor, o yüzden olan kaynakları tüketmek en kolayı. Esas olanı ihtiyacımızdan fazlasını kullanmayarak doğa için çevremiz için  geleceğimiz için kaynaklarımızı çok daha uzun yıllar boyunca saklı tutmak.”

“PARKLARIMIZDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA DAMLAMA SULAMA TEKNİĞİNE GEÇTİK VE GEÇMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Küçükler barajından mahsullerini sulayan köylüler  ise suyun yüzde 51 hakkına sahip olduklarını ancak yıl içerisinde ne kadar su kullandıklarının kendilerine bildirilmediğini konusunda şikayetçi. Ayrıca kendilerinin yılda 3-4 ay Uşak Belediyesinin ise 12  ay boyunca barajdan su çektiğini ifade eden köylüler  mahsullerini sulayamadıkları için zarara uğradıklarını iddia ediyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çakın ise Belediyenin vatandaşlarına yıl boyu su temin etmesi için yapılan planla maya göre barajdan 180 litre / saniye su çektiklerini  ancak sulama için kanallar açıldığında 3 bin litre/ saniye gibi bir su akışının gerçekleştiğini söyledi. Çakın; “ Uşak toplamda günde 590 litre / saniye su kullanıyor bunun da sadece 180 litresini barajdan çekiyoruz kalan kısmını da kuyulardan ve doğal kaynak suyundan alıyoruz. Geçen sene  yani pandemi öncesinde 450  litre / saniye idi, yani yaklaşık olarak su kullanımımdan yüzde 30’ a yakın bir artış gerçekleşti. Bizim Belediye olarak şöyle de bir dez avantajımız var DSİ ile yapılan protokol gereği senenin başında havada birikmiş olan su miktarı ölçülüyor bunun yüzde 51’i hesap ediliyor kooperatife bildiriliyor bölgedeki vatandaşların da bu su miktarının dikkate alarak dikim yapması teşvik ediliyor. Burada planlamanın üzerinde bir dikim yapılırsa tabi ki barajdaki su miktarı yeterli gelmeyebiliyor. Bunun yanında kontrol sulama yapılaması, kanallardaki patlaklardan kaynaklanan su kaçakları vb. nedenlerle su yeterli gelmiyor. Zaten kurak bir yıl olmasaydı hiç bu hissedilmeyecekti. Biz de zaten payın daha fazlasını vermekten herhangi bir şekilde imtina etmeyecektik ama şu an bunu yapabilme şansımız yok. Biz parklarımızda da mümkün olduğunca damlama sulama tekniğine geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Bunları çok daha tasarruflu kullanmaya devam ediyoruz. Diğer bir konu ise bölge halkı baraj doluyken hakkını kullanıyor , kalan kısmında ise barajın dibinde oluşan tortu nedeniyle yüzde 5-6 gibi bir kaybımız söz konusu.  Bu suyu biz hiç kullanamıyoruz. İşin özü birincisi senenin başında suyun miktarı ölçülerek ve köylere dikim planın bildirilmesi ve buna uygun sulama yapılması ikincisi olarak kayıp kaçaklarla ilgili gerekil önlemlerin alınması, üçüncüsü olarak suyun dikkatli ve  hakkaniyetli bir şekilde kullanılması.” Şeklinde konuştu.

KÜÇÜKLER BARAJI

Uşak Banaz Küçükler Barajı; Barajın temelden yüksekliği 43 metre. 13 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip baraj, 16 bin 080 dekar arazinin sulanmasına hizmet ediyor.  Uşak şehir merkezine yıllık 6 milyon metreküp  içme suyu sağlıyor. (Kaynak: DSİ 2 Bölge Müdürlüğü  / İzmir)

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim