Platform Sözcüsü Funda Öz Akcura, özellikle Uşak’ın sembolü sayılan ve bin yıllık anıt ağaç çevresinde kurşun ve çinko arayan iki şirket olduğunu, buradaki maden aramasının “Bin yıllık” tabir edilen dünyanın en yaşlı karaçamının yok olmasına ve sularının zehirlenmesinden ve kuraklık  endişe duyduklarını dile getirdi.

Akcura, platform olarak ilgili bakanlıklardan Murat Dağı’nda maden aranmayacağı yönünde resmi bir yazı gelmediği sürece, Murat Dağı’nın kurtarılması için mücadeleye devam kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.

“UŞAK UYUMUŞ DEVLET ŞİRKETLERE MADEN İZNİ VERMİŞ”

Uşak Valisi Salim Demir ve AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay’ın ilgili bakanlıklarla görüşüldüğü ve Murat Dağı’nda altın aranmasına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sıcak bakmadığı ve ÇED raporlarına olumsuz yanıt vereceğini açıklaması ile gündemden düşen Murat Dağı’nda maden aranması olayında şok gelişmeler yaşandı.

Bu açıklamalara Murat Dağı’nda maden aranması işinin peşini bırakmadıklarını kaydeden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura ilginç bilgiler verdi.

Akcura, “Altın aranacak bölge Kütahya İli Gediz İlçesi Karaağaç ve Uğurcalı köylerindeydi. Sayın Vali ve Sayın Milletvekilinin altın arama ile ilgili açıklamaları bizi umutlandırmıştı. Ancak, Murat Dağı’nın güneyinde yani Uşak topraklarında neredeyse yıllardır ruhsat verilmeyen yer kalmamış. Demek ki sözlere değil, ilgili bakanlıklardan gelen resmi onaylı yazılara bakamız gerekiyor. Platform olarak bundan sonra resmi bir yazı çıkana kadar Murat Dağı’nın yok olmaması için mücadeleye devam edeceğiz.”

İşte Murat Dağı Yok Olmasın Platformu tarafından tespit edilen Uşak sınırlarında maden arayan şirketler:

Yıldız Madencilik: Banaz İlçesine bağlı Çamsu Köyünde demir madeni arıyor.

Meta Nikel Madencilik (Zorlu Grubu): Banaz İlçesine bağlı Gürlek Köyünde demir, bakır.

Soyap Madencilik: Banaz İlçesine bağlı Bahadır Köyü Baklan Tepesi civarı Kurşun, çinko.

Soner Temel Madencilik: Bu şirkette Banaz İlçesine bağlı Bahadır Köyü Baklan Tepesi civarında kurşun ve çinko için ruhsat almış. Geçtiğimiz yıl anıt ağaç civarında yapılan yol yapım, sondaj ve kazı çalışmalarının bu şirket tarafından yapıldığı ve bölgede aktif olarak çalışan tek şirketin bu şirket olduğu görülüyor.

Öz Akcura, Baklan Tepesi civarında yapılan maden arama çalışmalarının doğaya, çevreye ve insanlara vereceği zararları şöyle sıralıyor:

  1. Murat Dağ’ının tamamında 116 tür endemik bitki yaşıyor. Bu bitkilerden 3 türü dünyada sadece Murat Dağı Baklan Tepesi civarında yaşıyor. Maden arama ve çıkartma çalışmaları bu tür bitkileri yok edebilir. Ayrıca dağı doğal yaşam alanı kabul eden; boz ayı, karaca, vaşak, tilki, kartal geyik gibi değişik canlı türleri yok olmaya mahkum olacaktır.
  2. Yine bu bölgede halk arasında, “Bin yıllık ağaç” olarak bilinen ve dünyanın en yaşlı karaçamı olarak tescil edilen anıt ağacın maden çalışmaları sırasında kuruyarak yok olması büyük olasılık.
  3. Dünyanın en güneyinde bulunan iki sarıçam ormanı var. Birisi Kayseri Pınarbaşı civarında, diğeri ise Murat Dağı’nda. Burada aranan madenler dünyanın en güneyinde bulunan sarıçam ormanlarından birisini yok edebilir.
  4.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bundan 12 yıl kadar önce Uşak’ın su ihtiyacını yüzde yüz karşılayacak “Dikendere Barajı” yapacağını ilan etmişti. Daha sonra kod yetersizliği nedeniyle Dikendere Barajı iptal edildi. Yerine Bahadır Köyü ve Bahadır Köyü Asak Deresi Mevkii mevkiindeki Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Uşak-Banaz Gökkaya Barajı yapılması planlandığı açıklandı. 4,4 milyon metreküp depolama kapasiteli baraj ile, Uşak şehir merkezine yılda 3,3 milyon metreküp  içme suyu sağlanacaktır. Hemen aşağılarında da sulama amaçlı 6.390 dekar arazi sulanacağı açıklanan Banaz Bahadır Barajı Sulaması, 1.280 dekar arazi sulayacağı açıklanan Banaz Gürlek Yerüstü Sulaması gibi inşaatı devam eden su ile ilgili tesisler yer almaktadır. Madencilikle ilgili her türlü çalışmanın susuz olmayacağı düşünülürse ve bu suların kalitesi bozulacağı göz önüne alınırsa hem insanlar susuz kalacak hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tüm bu yatırımları boşa gitmiş olacaktır.
  5. Murat Dağı şu anda üzerindeki ağaçlardan sağlanan kereste üretimi ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamakta ve istihdam yaratmaktadır. Dağdan çıkarılacak madenlerin ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlayacağı ise tartışmalıdır.
  6. Anadolu’nun batısında akarsuların en büyük kaynağı olan ve üç denize su sağlayan Murat Dağı’nda suların kalitesinin bozulması veya madene harcanması ile bölgede büyük bir kuraklık yaşanması kaçınılmazdır.
  7. Murat Dağı’nın kurtulmasının tek yolu burasının bir an önce “Milli Park” ilan edilmesidir. Devlet, göz göre göre vatandaşın yaşam hakkını ihlal edemez.
  8. Murat Dağı’nın güneyinde yani ilimiz Uşak sınırları içinde kalan bölümünde son 20 yılda kaç şirkete maden arama izni ve olumlu ÇED raporu verilmiş? Bilmiyoruz. Devletin, vatandaşını uyutup özel şirketlere ayırımcılık yapması hiç etik bir davranış değil. Hukuki süreç te geçtiğinden yasal olarak itiraz hakkımızı da elimizden almışlar. Devlet, derhal burada kaç şirketin maden arama izni aldığını ve neler aradığını açıklamalıdır.”
Editör: TE Bilişim