Köylüler, Fakılı da mermer ocağı açıldığı takdirde doğal yaşamın bozulmasından endişe duyduklarını, Banaz Çayı’nın en önemli kollarından birisini besleyen su kaynaklarının bu tepeden gelen yağmur suları ile beslendiğini, köylerinin de bu tepenin hemen altında olduğu için köyün yaşanamaz hale geleceğini ileri sürdüler.

Köylülerle görüşen Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcücü Funda Öz Akcura, Fakılı Mahallesinde mermer ocakları açıldığı takdirde, civar köylerin de olumsuz etkileneceğini, platform olarak Uşak’ın doğa yapısını korumak için çaba gösterdiklerini ve Ulupınar köylülerine her türlü desteği vereceklerini belirtti.

ULUPINAR KÖYLÜLERİ HALKI MERMER OCAĞININ AÇILMASINI İSTEMİYOR

 Banaz İlçesine bağlı Ulupınar Köyü, Fakılı mahallesinde mermer ocağı açılması için sondaj ve karot çalışmalarına tepki gösteren köylüler, mermer ocağı açılmasını istemediklerini, açıldığı takdirde köyde yaşamın çekilmez hale geleceğini ve çevrenin mahvolacağını ileri sürdüler.

Köylülerin talebi üzerine Fakılı Mahallesine giden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Ulupınar Köyü Muhtarı Abdil Doğan ile birlikte köylülerin sorunlarını dinledi ve neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Köylülerden Elif Benli adlı kadın, “Fakılı Mahallesi, Ulupınar Köyüne bağlı 21 haneden oluşan bir mahalledir. Bu 21 hanede eş dost hepimiz huzur içerisinde yaşarken, birkaç yıldır ne huzurumuz kaldı, ne de rahatımız. Sürekli burada mermer yatakları var diye birileri gelip araştırma yapıyor. Bundan önce gelenleri köyümüzün kadınları olarak toplaşarak kovalamıştık. Ama durmadan birileri gelip araştırma yapıyor. Biz de köy halkı olarak çok huzursuz oluyoruz” şeklinde yakındı.

ŞİRKETLERDEN “KÖYÜ TAŞIYALIM” ÖNERİSİ

Köylerinde mermer ocakları açılmasına niçin karşı oldukları konusuna da açıklık getiren Elif Benli, “Burası, gördüğünüz gibi küçücük tepelerin arasında, yeşillikler içerisinde kalmış huzur dolu bir mahalle. Huzurumuzun bozulmasını istemiyoruz. Atalarımızın toprağı, dedelerimizin, ninelerimizin, analarımızın, babalarımızın mezarı hep burada. Bizler de bu topraklarda kalan ömrümüzü huzur içerisinde geçirmek ve bu topraklara gömülmek istiyoruz. Bu isteğimizi bize çok görmesinler. Burada bahçelerimiz var. Mermer ocağı açıldığı takdirde biz bahçelerimize nasıl gideceğiz? Hayvanlarımızı nerede otlatacağız? İçme suyumuz bu bölgeden geçiyor. Ocak açılınca su sıkıntısı yaşayacağız. Mermer arayan şirketler, mahallemiz ve mezarlarımızı taşıma önerinde bulundular ve para vereceklerini söylediler. . Bu yaştan sonrada başka bir yere gidecek halimiz yok” dedi.

“YÖRE İNSANLARININ İSTEK VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERMEK GEREKİR”

Köylülerle görüşerek onların sıkıntı ve taleplerini dinleyen Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Fakılı Mahallesinde mermer ocağı açılması konusundaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “Geçtiğimiz 2017 yılında Murat Dağı’nda altın arama çalışmalarını duyunca, bölgemizin, yaşam, su ve bereket kaynağı bu koca dağ yok olmasın diye yola çıkmıştık. Sonra Banaz Çayı ve Ulubey Dereleri, Gediz Çayı, Pınarbaşı Beldesinde taş ocakları şimdi de Ulupınar Köyünde mermer aranması olayı çıktı. Uşak’ta çevre kirliliği, doğanın rant uğruna katledilmesi olayı korkunç boyutlara ulaşmaktadır. Yaptığımız açıklamalarda, panellerde, konferanslarda, kent yöneticilerine yaptığımız ziyaretlerde ve bakanlıklara sunduğumuz raporlarda bu çevre katliamını dile getirdik. Ne yazık ki karşılık bulamadık. İlimizin dört bir yanında çevre katliamları devam ediyor veya Fakılı Mahallesinde olduğu gibi yeni katliamlara yol açılıyor.”

Öz Akcura, “Mermer Ocağı açılmak istenen tepeye gittik. İlgili şirket yöneticileri burada karot ve sondaj çalışması yapıyorlardı. Kendileri ile görüştük. Çevreye herhangi bir zararlarının olmayacağını ileri sürdüler. Ancak çalışma alanlarının yaklaşık 100 metre bile uzaklık olmayan mesafede mahallenin su ihtiyacını karşılayan su deposu var. Ocak alanının hemen çevresi de imar alanı ilan edilmiş ve köylüye dağıtılma çalışması yapılıyor. Fakılı Mahallesi de çalışma yapılan tepenin 200 metre kadar tam altında yer alıyor.

Uşak ve çevresinde çeşitli maden arama çalışmaları yüzünden yaşanan çevre sorunlarında da bize göre en önemli sorun şu: Yöre insanı huzursuz oluyor ve yörelerinde bu çalışmaların yapılmasına karşı çıkıyorsa o yörenin sahibi olarak bu isteklerine saygı gösterilmelidir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“BÖLGE DOĞA VE TARİH TURİZMİNE AÇILABİLİR”

Para ve rant uğruna Uşak’ın bakir ve güzel doğasının bozulmasına platform olarak karşı olduklarını belirten Öz Akcura yörede gelir getirmek için bir başka yol olduğunu belirterek şu öneride bulundu:

“Mermer ocağı açılmak istenen Ulupınar Köyünün, 4 kilometre batısında Banaz ilçesine bağlı Ahat Köyü bulunmaktadır. Ahta Köyünde İ.Ö.VII. yüzyılda kurulmuş, tarihi  Akmonia Antik Kenti,  kurulduğu ve burasının Roma döneminde önemli bir yerleşim merkezi haline geldiği bilinmektedir.

Kuzeybatı tarafında henüz benim görmediğim, ama basından ve köylülerden edindiğim bilgilere göre bir doğa harikası olan Sırçalı Mağarası bulunmaktadır. Bu doğası henüz bakir kalmış ve tarihi zenginliklerle dolu bölgenin birkaç şirketin rantı uğruna katledilmesine seyirci kalmak yerine bölge pekala çok güzel tarih ve doğa turizmine hazır hale getirilerek yöre halkı da dahil herkesin kazançlı çıkacağı yeni bir gelir kapısı açılabilir diye düşünüyorum.

Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu olarak, madencilik ve sanayileşmeye karşı olmadığımızı defalarca ifade ettik. Ancak bu faaliyetler, insanları mutsuz kılacak, doğayı yok edecek şekilde yapılmamalıdır. Doğal yaşam koruyan, çevreyi kirletmeyen bir şekilde birbirine paralel olarak sürdürülebilir olmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim