Karahangil gerçekleştirecekleri etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi; “ Doktor Vagonu Uşak Garında 29.10.2018 saat 14.00 de sergilenmeye başlanacak . 14.30 da Yeni Uşak Müzesi fuaye salonunda "Kurtuluş Savaşı'nda Uşak İstasyonları ve Demiryollarımız" konulu bir fotoğraf sergimizin açılışı, 15.00 de ise Müze Konferans Salonu'nda dernek başkan yardımcımız Prof. Dr. Sadiye Tutsak, fotoğraf sanatçısı Zafer Gazi Tunalı ve Doktor Vagonu'nda görev yapmış son temsilcilerden Dr. Cengiz Uzuncan'ın katılacağı bir panel düzenlenecek.”

Cumhuriyetin kuruluş döneminde planlanmış olan Eğitim, Sağlık ve Kültürel alandaki reformları daha iyi anlatmak ve hizmete ihtiyacı olanların yanına ulaşabilmek için tasarlayıp hayata geçirilmiş olan projelerden birisinin de Demiryolu eliyle sağlık hizmetlerinin ulaştırılması olduğunu vurgulayan Karahangil  o zamanlarda ne Memleket Hastanelerinin ne de Sağlık Ocakları yeterli olduğunu belirtti. Bu ihtiyacın giderilmesi için hazırlanan  Doktor vagonlarının (sıhhiye vagonları) uzun zaman halka ve demiryolu çalışanlarını hizmet ettiğini aktaran Karangil; “Genç Cumhuriyetimizce Eskişehir Vagon Fabrikasında daha kısa olarak eldeki yolcu vagonlarından 19-20 tane daha örneklenerek yurdun her tarafında hizmet vermeleri sağlandı.

456 no.lu Sıhhi İmdat/Doktor vagonu Anadolu Bağdat Demiryollarına bağlı 7 no.lu 4 dingillidir. Bu Vagonda ameliyathane,eczane,doktor odası,8 yataklı revir,hastabakıcı odası ve mutfak vardır.

Siparişleri 1921 yılında Alman WUMAG firmasına verilmiş ve 1927 yılında teslim alınmış olan 3 ayrı vagondan ( diğer ikisi Kütüphane ve Konferans Vagonu) birisi olan bölgemizdeki 456 no.lu Sıhhi İmdat/Doktor vagonu son görev yeri Uşak Banaz Büyük Oturak  İstasyonunda tekerlek arızası dolayısıyla kalmış ve adeta unutulmuştu.

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü olanaklarıyla 2017 yılı sonunda İzmir’e getirildi ve Alsancak Cer Atölyesinde 4-5 ay gibi kısa bir sürede sergilenebilir bir hale getirilmek üzere çalışmalara başlandı. 14 mart 2018 tarihinde Basmane Garı’nda Tıp Bayramı günü dolayısıyla halkla buluştu.

Bu vagon bir benzeri daha kalmamış olan Demiryolu Kültürünün eşsiz bir parçası aynı zamanda Ülkemiz sanayi ve kalkınma mirasının önemli bir parçasıdır.” Şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama etkinlikleri kapsamında 456 no.lu “Sıhhi İmdat/Doktor Vagonu” nun Uşak’a geleceğini ve Uşak Garı’nda 1 ay süre ile sergileyeceğini tekrarlayan Karahangil; “Bu organizasyonun gerçekleşmesi için bizlere destek veren Uşak Valimiz Salim Demir, Vali Yrd. Sait Topoğlu, Belediye Başkanımız Nurullah Cahan, TCDD.3.Bölge Müdürümüz Selim Koçbay ve ekibine, Uşak İl Kültür ve Turizm Md. Vekili ve Uşak Müzesi müdürümüz Şerif Söyler'e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.” Dedi.

Doktor Vagonları Hakkında;

1927 yılında Alman Demiryolu firması WUMAG tarafından üretilmiş sıhhiye vagonu 1930 yılında ülkemize getirilmiştir. Vagon, geldiği dönemde deraylarda, kazalarda yaralılara tıbbi hizmet vermek, ameliyat ve diğer müdahaleleri gerçekleştirmek için kullanılmıştır.

Vagon içerisinde ameliyat salonu, 8 yataklı hasta reviri ile eczane mevcuttur. Ameliyat odasında; ameliyat masası, sterilizasyon aletleri, oksijen tüpleri ve diğer muayene aletleri ile diş tedavisinde kullanılan alet ve edevat bulunmaktadır.

Geldiği dönemdeki hizmeti dışında sonraki yıllarda Sıhhiye vagonu yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyetinde sağlık hizmetinin vatandaşla buluşmasında en önemli araç olmuştur.

Sağlık Ocaklarının henüz yurt genelinde yaygın olarak bulunmadığı dönemde köy ve kasabalarda, Sıhhiye Vagonu doktor ve ekibi ile vatandaşlara sağlık hizmeti sunarak muayenelerini gerçekleştirip ilaçlarını hazırlamışlardır.

Sonraki yıllarda sağlık hizmetlerinin kurumsallaşmasıyla birlikte vagon sadece demiryolları personeli ve aileleri için  hizmet vermeye devam etmiştir. 1987 yılına kadar periyodik turnelerle bu hizmet yürütülmüştür.

1960 yılında demiryolları şebekesinde 19 adet Doktor vagonu mevcut olup bunlardan 3 adeti Ege Bölgesinde hizmet vermiştir. KAYNAK: TCDD

Editör: TE Bilişim