Uşak’ta 2019 yılında, tartışmalı bir şekilde başlayan Uşak OSB 3. Genişleme Alanı, 22 Nisan 2021’de yayınlanan Resmi Gazetede Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “Acele Kamulaştırma” kapsamına alındı. 2019’da süreç başladığında, arazisini satmak istemeyen ve OSB’nin genişleme alanının akıl ve mantık çerçevesinde olmasını isteyen Ürünköy sakinleri, konuyu Manisa 1. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Dava açan köylüler, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte söz konusu davadan her hangi bir sonuç alamadı. O dönemde köy sakinlerinin bazılarıyla OSB’nin anlaştığı ve anlaşmayan köylülerin de 22 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkan acele kamulaştırma kararı nedeniyle, arazilerine biçilen bedelin düşüklüğü nedeniyle ayrı bir dava açtıkları ifade edildi. Buna göre arazi bedeliyle ilgili davalar da Uşak Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülmeye başlandı. Bilirkişilerin bölgede incelemeler yaptıkları ve arazi fiyatlarının da yerine göre metrekare bazında fiyatlandığı kaydedildi. Edinilen bilgiye göre köylünün arazi bedellerine verilen fiyatların ardından, Uşak İl Özel İdaresi, arazi bedellerini tapu sahiplerinin banka hesaplarına yatırmaya başladı ve tapu devri kısmına geçildi.  Konuyla ilgili görüştüğümüz bazı davacı arazi sahipleri, konuyu üst mahkemeye taşıyacaklarını ve yasal süreci sonuna kadar sürdüreceklerini kaydetti.

BÖLGEDE YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN, BİNALAR YAPILMAYA BAŞLANDI

Öte yandan bölgede yargı süreci devam ederken, fabrika inşaatlarının da başladığı gözlendi. Daha önce Ürünköy sakinlerinin tarlaları olan arazilere 2 fabrika binasının inşaatının temelinin atıldığı ve binaların betondan iskeletlerinin ortaya çıktığı fotoğraflandı. Söz konusu dava sürecinin yaklaşık 10 gün önce tamamlandığını belirten ve OSB yönetimiyle fiyat konusunda davalık olan Ürünköy sakinleri de bu duruma bir anlam veremediklerini kaydetti. Yeni inşa edilen fabrika binalarının yapımının yaklaşık 4 ay önce başladığı ve neredeyse bitme noktasına gelmesi, bölgede alınan acele kamulaştırma kararının iptali durumunda, ne gibi sonuçlar doğuracağına da merak konusu oldu.

UŞAK OSB YÖNETİCİLERİ: MAHKEME KESİN KARARI VERDİ, İPTAL OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM OLUR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü yöneticileri, bölgedeki yargı sürecinin OSB lehine sonuçlandığını bildirdi. OSB Yöneticileri, “Kamulaştırma davalarımız sonuçlandı. Tapu Müdürlüğü’nde tescil işlemleri hızla devam ediyor. Dava noktasında bir sıkıntımız kalmadı” ifadelerini kullandı.

“Burada acele kamulaştırma kararının iptal olma durumu söz konusu olursa, o zaman ne olacak?” sorusuna yanıt veren OSB Yöneticileri, “Mahkeme kesin kararı verdi, iptal olağanüstü bir durum olur” yanıtını verdiler.

            MANİSA OSB GENİŞLEME ALANINDAKİ ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI 2 YIL SONRA İPTAL EDİLDİ

            Öte yandan daha önce Manisa OSB’nin genişlemesi için de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanına ilişkin 5 Kasım 2020 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, OSB’ye ilave yatırım sağlanması ve geliştirilmesi gerekçe gösterilerek; Yunusemre ilçesindeki 3 milyon 364 bin metrekarelik alanda yer alan 517 taşınmazın ‘acele kamulaştırılması’ kararı verildi. Fakat burada da kamulaştırma bedeli ve alacakların tahsiliyle ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle Danıştay 6. Dairesi tarafından acele kamulaştırma kararı iptal edildi ve yerel mahkeme de acele kamulaştırma dosyalarını düşürdü.

            Yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan acele kamulaştırma kararlarıyla ilgili bir iptal kararı da Niğde’deki kentsel dönüşüm projesi için alındı.  Niğde’nin Kale Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi için alınan acele kamulaştırma kararı da Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi ve Niğde Belediyesi’nin karara yaptığı itiraz da Danıştay tarafından red edildi.

GÖREVDEN ALINAN BİR ÖNCEKİ VALİ FUNDA KOCABIYIK’A ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİLDİ

Uşak OSB’nin genişleme alanı kentte bir süre tartışma konusu olmuştu. Konuyla ilgili Uşak OSB binasında bir basın toplantısı yapan OSB Başkanı Halil Ağaoğlu, o dönemde kentteki milletvekillerini hedef almıştı. Konuyla ilgili 5 Kasım 2019 Salı günü bir basın toplantısı yapan Halil Ağaoğlu, “Buraya Türkiye’nin en büyük firmalarından Erdemoğlu Holding geldi ve biz bunu anlatacağız. Seneye de olmazsa çekileceğiz. Burada yeri hiç olmayanlar bizi mahkemeye veriyorlar ve bu iş yargıya gidince uzuyor. Geçen hafta yine geldiler ve buralarda kazı yaptılar. Bizi şikayet edenler, bunun içinde AK Partili olanlar da var. Onlar gösteriyorlar şurayı-burayı kazın diye. Şu anda ciddi bir talep var ve biz zar zor bazı firmaları ikna ettik. Şu anda buraya 150 firma yatırım yapmak istiyor ve yer veremiyoruz. Bazılarının kulaklarına kar suyunu kaçırmamız lazım. Ben buranın başkanıysam eğer, ben bazı kişileri şu anda Cumhurbaşkanına şikayet ettim ve haber bekliyoruz. Ben şikayetlerimi hep Uşak için yaptım ve engelleniyoruz. Ben bizim taleplerimizin Cumhurbaşkanı’na çıktığını sanmıyorum. Vekiller hep halledeceğiz diyorlar ve bizim taleplerimiz engelleniyor. Şu anda burada takılıp kaldık ve lütfen siz de bunu gazetelerinizde değerlendirin. Ben 2 sefer tarafları şikayet ettim. Zaten bundan sonra ekibimle gideceğim, ne vekiller ne de her hangi bir bürokratı yanımıza almayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Ağaoğlu, “Buraya Türkiye’nin en büyük firmalarından Erdemoğlu Holding geldi ve biz bunu anlatacağız. Seneye de olmazsa çekileceğiz. Burada yeri hiç olmayanlar bizi mahkemeye veriyorlar ve bu iş yargıya gidince uzuyor. Geçen hafta yine geldiler ve buralarda kazı yaptılar. Bizi şikayet edenler, bunun içinde AK Partili olanlar da var. Onlar gösteriyorlar şurayı-burayı kazın diye. Şu anda ciddi bir talep var ve biz zar zor bazı firmaları ikna ettik.  Şu anda buraya 150 firma yatırım yapmak istiyor ve yer veremiyoruz. Bazılarının kulaklarına kar suyunu kaçırmamız lazım. Ben buranın başkanıysam eğer, ben bazı kişileri şu anda Cumhurbaşkanına şikayet ettim ve haber bekliyoruz. Ben şikayetlerimi hep Uşak için yaptım ve engelleniyoruz. Ben bizim taleplerimizin Cumhurbaşkanı’na çıktığını sanmıyorum. Vekiller hep halledeceğiz diyorlar ve bizim taleplerimiz engelleniyor. Şu anda burada takılıp kaldık ve lütfen siz de bunu gazetelerinizde değerlendirin. Ben 2 sefer tarafları şikayet ettim. Zaten bundan sonra ekibimle gideceğim, ne vekiller ne de her hangi bir bürokratı yanımıza almayacağız” demişti. .

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle çıkan acele kamulaştırma kararının ardından Uşak OSB Yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir teşekkür ilanıyla teşekkür etti. Aynı ilanda, bir süre önce görevden alınan dönemin Uşak Valisi Funda Kocabıyık’a da özellikle ifadesi vurgulanarak teşekkür edildi. Söz konusu metinde, “Özellikle bizleri bu süreçte yalnız bırakmayan Uşak Valimiz sayın Funda Kocabıyık’a teşekkürlerimizi sunarız” ifadeleri yer almıştı. Aynı metinde, milletvekillerine teşekkür edilmemişti.

Editör: TE Bilişim