UTB Başkanı Mustafa Sezer, 10 Ocak Gazeteciler Günü nü önümüzdeki yıllarda Uşak Ticaret Borsası katkı ve girişimleri ile daha nitelikli bir şekilde kutlamak karşılamak için üzerlerine düşen göreve talip olduklarını belirtti.

“2017 YILI ZOR BİR YIL OLDU”

Uşak Ticaret Borsası “10 Ocak çalışan gazeteciler Günü” nedeniyle geleneksel hale getirdiği yemekte Uşaklı basın mensupları ile buluştu. UTB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer ve yönetim kurulu basın çalışanlarının bayramını kutladı.

Sezer, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi: “1961 yılından bugüne süregelen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türk Basın çalışanlarının haklarının imkanlarının, çalışmaşartlarının daha anlaşılabilir daha nazarı dikkate alınır günlere vesile olması temennisi ile başta basın şehitlerini, vefat eden duayen gazetecileri rahmetle anarken her imkan ve şartlar da kamuoyunu aydınlatma bilgilendirme misyonunu üstlenmiş basın çalışanlarını saygı ile selamlıyorum…

Uşak Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeleri ile beraber bizlerde yerel basınımız la 10 Ocak münasebeti ile bir arada olma imkânını buluyoruz.

Sizleri misafir ederek anlamına katkıda bulunmak istediğimiz 10 Ocak Gazeteciler Günü’ nü önümüzdeki yıllarda Uşak Ticaret Borsası katkı ve girişimleri ile daha nitelikli bir şekilde kutlamak karşılamak için üzerimize düşen göreve talip olduğumuzu ifade etmek isterim.

Geride bıraktığımız 2017 yılı Türk iş dünyası açısından içinde bulunduğumuz gerek yurt içi gerek uluslararası siyasetin atmosferinden zor ve meşakkatli geçmiştir.

Artan dünya nüfusu, buna paralel artan tüketim miktarı, iklim değişikliğine bağlı üretim dengelerinin değişkenlik göstermesi, hızla gelişen teknolojik altyapının ticari iletişimi de etkisi altına alması gibi bir çok etken,iş dünyasını daha dikkatli daha ihtimamlı olmaya itmiştir.

BÜYÜME YÜZDE 24 AMA KARLILIK NEGATİF

Bu bağlamda Uşak Ticaret Borsası % 24 ortalama büyüme ile bir önceki yıla göre  artı performans göstermiş olsa da üyelerimizin karlılığı  önceki senelere göre negatif ivme göstermektedir.

Karlılıkta ki düşüşün ana etkisi yüksek seyreden faiz oranları tüccar ve sanayicinin üzerinde ağır bir yük olarak gözükmekte, artan rekabet şartlarının da baskısı ile emtialardı çeşitliliğin sağlanamaması fiyat rekabetini getirmekte dolayısı ile tüccar ve sanayicinin ülke büyümesine paralelliği yakalayamadığını gözlemlemekteyiz.

Bilindiği gibi 2017 yılı enflasyon rakamları unutulmaya yüz tutmuş çift haneli enflasyon rakamları ile yeniden tanışmamıza vesile olmuş 11,14 açıklanan ortalama fiyat artışında harcama grubu oranı ile en fazla orana sahip gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyat artış % 12,70  oranı ile enflasyon üzerinde negatif baskı unsuru olmaya devam etmiştir.

Bu tablonun ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden birkaç tanesi artan refaha bağlı tüketim alışkanlıklarının değişmesi,iklimsel değişikliğe bağlı tarımsal üretim yetersizliği yada dengesizliği,globalleşen dünyada arz talep dengesinin hızla güncellenmesi sayılabilir.

Ekonomi Bakanlığımızın  haziran 2017 de aldığı karar gereği tarımsal emtiaların  ithalatında ki % 100-% 140 oranında bulunan gümrük fonu tarifelerinin %25-40 bandına çekilmesi tüketici fiyat endeksine  gıdanın etkisini minimize edecek çalışma olması son derece olumlu bir çalışma idi.Lakin bu çalışmanın mayıs haziran döneminde başlayan hasat sezonunun arifesinde yapılması üretici ve tüccar kesimini endişe ve korkuya sevk etmiş,bir miktar haziran temmuz dönemin de özellikle hububat piyasasını olumsuz yönde tesir etmiştir.

Yine aynı şekilde yüksek seyreden kırmızı et fiyatlarına müdahale adı altında ani bir kararla ithalat yoluna gidilmesi sektör aktörlerini kötü etkilemiş % 10-20 oranında geri gelen karkas et fiyatları bir takım iflasların yaşanmasına sebep olmuştur.

Temennimiz talebimiz bu gibi durumlarda yapılacak çalışmanın girişimin takviminin önceden piyasalara deklare edilmesi yatırımcının,tüccarın ve üreticinin strateji sini belirlemesi açısından önemli olduğunun altını çizmek isterim.

Bu vesile ile emeğini ve ekmeğini birleştirip insanların haber alma, haberdar olma ihtiyaçlarının giderilmesin de kullanan ÇALIŞAN GAZETECİLER ‘in sorunlarının ve imkânlarının tartışıldığı iyileştirildiği günlere vesile olması adına 10 Ocak çalışan gazeteciler gününde TÜM BASIN ÇALIŞANLARINI saygı, sevgi muhabbetle selamlıyorum.”

Editör: TE Bilişim