Bilim Sanayi ve Teknoloji Uşak İl Müdür Vek. Orhan karalar toplantıyla alakalı şu bilgileri verdi; “Toplantımız yılda iki defa yapılmakta bunun amacı KÜSİ faaliyetleriyle ilgili olarak planlama ve geliştirme kurulu üyelerine bilgi aktarımı yapmaktır. Bütün bir yıl boyunca KÜSİ olarak neler yapıldı bu konularda sunum yapacağız, bilgi vereceğiz. Bundan sonra yapacağımız çalışmalar ilgili olarak sizlerin ödevlerini alacağız. Bu kapsamda aramızda sanayici arkadaşlarımız var onlarında fikirlerini alacağız bize bilgi verecekler. “

Toplantı açılış konuşmalarıyla başladı. Sonrasında KÜSİ il Temsilcisi Doç.Dr. Abdullah Dikici KÜSİ faaliyetleriyle ilgili sunum yaptı. Ardından KÜSİ planlama ve geliştirme kurulunun, sanayinin geliştirilmesi noktasındaki önerileri yer aldı.

“BİLGİ EN BÜYÜK GÜÇTÜR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uşak Valisi Salim Demir KÜSİ toplantılarının kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini sağlamak amaçladığını söyledi. Bu kapsamda birçok sanayi kuruluşunu ziyaret edildiğini bu ziyaretler kapsamında kamudan, üniversiteden ve sanayiden gerekli karşılıklı fikir alış verişinde bulunduğunu belirtti. Vali Demir; “ Uşak’ta daha geniş kapsamlı toplantılar yaptık amaç aynı. Sanayiyi bilimle buluşturmak ve kamuyla sanayiyi desteklemek. İkisini beraber değerlendirmek gerekirse ben bunu birkaç alt başlıkta topluyorum.

Birincisi sanayi eğer üniversite ile beraber olursa bu şu anlama geliyor; Bilgi en büyük güçtür. Dolayısıyla teknoloji denen şey de bilgiden ibarettir. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Bakanlığımız Sanayi Bakanlığı ve Üniversitelerimizle sanayiciyle el birliği, iş birliği ve gönül birliği yapmak istiyoruz. Buradan amacımız da en önemli çıktısını ifade etmek istiyorum. Dünya çapında kullanılan mevcut teknolojileri ülkemize kendi yerli ve milli üretimimizle kazandırmayı düşünüyoruz. Belki ilk başta burada biraz zayıf kalacağını veya hızlı gelişmeyeceğini düşünüyoruz ama bunda da isabetli olacağını düşünüyorum. Çünkü bir iş gönüllü olarak yapılıyorsa, bu işte bir milletin geleceğini hedefleyen insanların gönül birliği varsa bu işte Cenab-ı Hakk’ın bize yardım edeceğini işlerimizin de çok daha ciddi ve hızlı gelişeceğine inanıyorum. Bir başka boyuttan baktığımız zaman da biz bu KÜSİ ile aslında sanayicimizi tanımak istiyoruz. Devlet ve üniversite olarak. Tanıdığımız zaman ne olacak? Birbirimizle kaynaşmamız, dayanışmamız nasıl olur? Tanışarak olur. Bir başka boyutta da biz eğer bu dayanışmayı sağlarsak o zaman devletimizin sanayiye vermiş olduğu imkanları, kredileri, hibeleri, destekleri üniversiteyle beraber bilgiyle beraber kullandığımız zaman elde ettiğimiz çıktılarımız, katma değerimiz ve teknolojik gelişmeleri yakalama anlamındaki başarılarımız mutlaka ve mutlaka üst seviyede olur. Özetle bu 3 başlık altında KÜSİ’yi biz tüm sanayicimize ulaştırabilirsek ben şuna inanıyorum üniversitede ve organize sanayi bölgelerinde yapmış olduğumuz üniversite sanayi buluşmasında da ifade ettiğimiz gibi eğer biz bu işi gerçekten geliştirecek ve kapsamlı bir şekilde bu işbirliğini sağlayacak olursak o zaman bizim yürüyerek gitmiş olduğumuz bu sanayideki gelişmemizi koşar adımlara dönüştürebiliriz. Bunda da ben başarılı olacağımıza canı gönülden inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

“TÜRK MİLLETİ GERÇEKTEN ÇOK PRATİK BİR ZEKAYA SAHİP ANCAK İŞBİRLİĞİ YAPMADA BAŞARILI DEĞİLİZ”

Dünyanın çok değişik yerlerinde çok değişik milletlerden insanlarla aynı sınıfta okumuş birisi olduğunu hatırlatan Vali Demir; “              90-91’de İngiltere’de sonrasında Amarika’da ve bu coğrafyanın bir çoğunda değişik şekillerde bulunduk. Biraz önce söylediğim gibi diğer milletlerden aynı bizim gibi fakülte mezunu insanlarla aynı sınıfta oturduk, okuduk. Türk milleti gerçekten çok pratik bir zekaya sahip. İntikal gücümüz çok fazla tek eksiğimiz var, Japonlarında bu konuda önemli bir sözü var o da işbirliği yapmada başarılı değiliz.  İşte KÜSİ’nin yapmak istediğini özetlemek gerekirse kamu, üniversite ve sanayi işbirliği halinde senkronize halinde çalışması. Onun için bu projede Uşak olarak çok başarılı olmamız gerekiyor niye? Çünkü biz nüfus büyüklüğümüze göre çok ciddi bir sanayi alt yapısına sahibiz. Şu an 365 bin nüfusu olan illerde belki bir tane organize sanayi bölgesi var. Şu an Uşak Organize Sanayi Bölgesinin birinci etabı bitmiş, ikinci etabı bitmiş, üçüncü etap genişleme alanını ilan ettik. Ayrıca Karma Organize Sanayi Bölgemiz var eskiden deri organizeymiş şimdi karmaya dönüşmüş oraya da yeni bir gelişme alanı ilan ettik. Karahallı da organize sanayi bölgemizi ilan ettik, şu an 26 sanayicimiz var, parsel sayımız daha fazla. Bir de son olarak Banaz’da organize sanayi bölgemizi ilan ettik onun da çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla bu büyüklükte 365 bin nüfusu olan bir ilde bu kadar geniş sanayi bölgelerinin olması tesadüfen değil, özellikle Karahallı dokumacılığını ve Uşak merkezdeki dokumacılığı örnek gösterebiliriz. Cumhuriyet öncesine dayanan bir sanayiciliğimiz var bizim, Cumhuriyet döneminde de devam etmiş. Malumunuz Uşak ilkler şehridir, dolayısıyla bunlardan bir tanesi de  üretimde, dokumada elektriği kullanan şehiriz biz. Dolayısıyla bu ne demek? Bizim ciddi bir sanayi alt yapımız var” dedi.

KARMA ORGANİZEYE 5,5 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Şu anda Türkiye’de birçok sektörde Uşak’ın bir numara olduğunu vurgulayan Vali Demir konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi; “Bunlar neler? Geri dönüşümü en başta sayalım,  geri dönüşümde Türkiye 1.siyiz. Hatta ben kalkınma ajansından hibe alan sanayicilerin bazılarıyla, organize başkanlarıyla görüştüm onlarla beraber fikir birliği yaptığımız bir şey var. Aslında biz geri dönüşümde dünyada ilklerdeyiz. Şu anda geri dönüşümle uğraşan yuvarlak söylüyorum 90 civarında işletmemiz var. Kalkınma ajansından 4 tane proje çıktı bunlar Kandemir İplik, Aras iplik, Billur Tekstil (Arif Öztan)  ve Asya İplik.  Bu dört firma geri dönüşümde teknolojisiyle ilgili hibe kazandı. Teknoloji getirecekler. Bunlarla ilgili bir program yapacağız, yerlerini de dolaşacağız, dolayısıyla bizim geri dönüşümdeki oluşturduğumuz katma değerin daha çok oranda Uşak’ta kalmasını hedeflediğimiz için buna önem veriyoruz. Bu dört firmalar ‘Yeni ürünler yeni adımlar’ başlığı altında teknoloji getiriyorlar. Kaliteli daha nitelikli çıktılar elde etmek için. İkinci olarak küçükbaş deride Türkiye 1.siyiz. Ancak  büyükbaşta da çok büyük bir atak yapacağız, 5,5 milyon avroluk karma organizede büyükbaş sektöründe kullanılan makineleri ortak kullanıma sunacağız. Bu konuda kalkınma ajansı da ortak, valilik zaten ortak velhasıl eğer orada da üstlerde olmamız önemli neden önemli? Şu an küçükbaş deri giysilik malzeme ama büyük baş derinin yelpazesi çok daha geniş. Neler var? Çantası var, kemeri var, ayakkabı var, aklınıza ne geliyorsa geri kalanların hepsi büyükbaş. Eğer bu ortak makinayı faaliyete geçirdiğimiz zaman bu iş çok daha hızlı ilerleyecek.  Belki büyükbaşta da birinci olacağız. Organizede güzel gelişmelerimiz var onlar da proje kazandılar, hibe kazandılar atıklarla ilgili o da güzel. Çok güzel projeler çıktı kalkınma ajansından. Üçüncüsü battaniyede Türkiye 1.siyiz. Battaniyede Türkiye üretiminin yüzde 85’ni yapıyoruz. İplikte bir olmasak da ilk ondayız. Daha birçok sayabileceğimiz sektörde Türkiye gibi artık sanayileşmiş diyebileceğimiz bir ülkenin içerisinde birçok konuda ilklerdeyiz. Bu ne demek? Ciddi bir altyapımız var demek, sanayiciyiz demek. Bunun yanında biz tarım ve hayvancılığı da ihmal etmeyeceğiz, hele hele turizmi hiçi ihmal etmeyeceğiz”.

 Vali Demir  konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek toplantını başarılı geçmesini diledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı Yüksek Planlama Kurulunun 18.06.2015 tarihli ve 2015/28 sayılı karan ile onaylandı.

Bakanlığın söz konusu strateji ve eylem planının 1.2 no’lu eyleminde “İllerde KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulları oluşturulacak ve kurulların etkin çalışması sağlanacaktır.” ifadesi ve açıklama kısmında da “KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulları i Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının il müdürlükleri bünyesinde oluşturulacaktır. İl  Müdürlükleri; o ilin yerel idarecilerinin, üniversite ve üst düzey temsilcilerinin, TGB İl temsilcilerinin, kalkınma ajansı temsilcilerinin, sanayi ve ticaret odaları temsilcilerinin, OSB t temsilcilerinin katılacağı, yılda iki defa düzenlenecek ve ilin sanayi sorunlarının konuşulacağı I toplantıların da sekretaryasını üstlenecektir” ifadesi yer alıyor.

Editör: TE Bilişim