Uşak merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kaşbelen köyünde ormanlık alanların çoğalmasıyla birlikte yırtıcı hayvanlar da daha çok görülmeye başlandı.

Son olayda 8 koyununu kaybeden Selim Keleş’in babası Erdoğan Keleş (56) geçen Camartesi günü akşamüzeri sürünün kurt saldırısına uğradığını ve 8 koyununun telef olduğunu ikisinin de yaralı olarak kurtulduğunu söyledi. Keleş; “ En sonunda bir tanesini yemiş. Buralarda bir tane iki tane değil bayağı çok kurt var. Asıl şimdiden sonra bizim için zor. Gece güdümü, gündüz o kadar sarmaz hayvana gece güdümünde çok sarıyor. Bizim 10-15 güne kadar gece güdümüne çıkmamız lazım, asıl zor olan yönü orası.”

Dört yıldır çobanlık yapan Selim Keleş ise kurtları görmediğini ancak çoban arkadaşlarının bir çok kez gördüklerini belirtti.  Keleş; “En son Çuhadar köyünden arkadaşlar evlerine giderken iki tanesini görmüşler. Bunlara bir çare bulunması gerekiyor dağa kuzu salmıyoruz, korkuyoruz.” Şeklinde konuştu.

Selim Keleş’in annesi Selime Keleş (52) bundan bir sene önce de bir kuzularını kurda kaptırdıklarını ve buna bir çare bulunmasını istedi.

Doğan Cin( 43) de 20 yıldır çobanlık yaptığını ve birçok kez kurtlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Cin; “Çoban arkadaş aldırmış 10 tane, 10 tane de benden alsa senelik kar gitti. Bunun sonunda bizi pazar paklayacak, bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Önceliğimiz bu kurdun temizlenmesi ikinci olarak  çobanlara sosyal güvence, yoksa bu işin son nesli biziz.  Benim oğlum koyunun içinde doğdu büyüdü ama bu işi yapmaz” şeklinde konuştu.

Keçi yetiştiriciliği yapan Mehmet Aslan ise kurtları genelde tek gezerken gördüğünü kurtları sürüsüne saldırırken görmediğini ancak hasta olan hayvanlarından eve gelmeyenlerin olduğunu söyledi. Aslan; “Sonuçta bunu biz geçim kaynağı olarak yapıyoruz, kurtlar bizin için de tehlike” dedi.

Kaşbelen Köyü Muhtarı Erol Caran da konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “ Kurtlar dağdaki domuzların aşırı üremesini önüne geçiyor ama köyümüzdeki küçükbaş hayvanlara da zararı oluyor. Bu zararın önüne geçilmesi için yetkililerden yardım istiyoruz”

Konuyla ilgili olarak bilgi veren yetkililer Kaşbelen köyü etrafında bir kurt salımı yapılmadığını ormanlık alanların çoğalmasıyla vahşi yaşamında kendisine yeterli alan bulduğunu ve kurt popülasyonun bu yüzden artığı bilgisini verdi. Yetkililer çobanların  kendilerini ve sürülerini koruyabilmesi için av tüfeği taşımasında kolaylık sağlandığını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim