Uşak’ta faaliyet gösteren 14 petshop, veteriner hekim istihdam etmediği için ruhsat alamıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bugün itibarıyla petshopları denetleyecek. Veteriner hekim isti,hdam etmediği için ruhsat alamayan işyerlerine ağır cezalar verecek.

Uşak Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Ömer Ünal ise odasına kayıtlı 14 petshopcunun haftada iki gün hizmet verecek veteriner hekim için 550 TL maaş ve artı SGK primi ile yaklaşık bin 500 TL cebinden çıkacağını, zaten 400 TL civarında kira ödediğini, veteriner hekim ücretlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti. Veteriner Hekimleri Odası ise fiyatların kendi birlikleri tarafından belirlendiğini ve yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

“BU PARALARI ÖDEMEYE KALKARSA UŞAK’TAKİ TÜM PETSHOPCULAR BATAR”

Uşak Esnaf Odaları Birliği tarafından düzenlenen ve Uşak Valisi Salim Demir’in de katıldığı “Esnaf ile istişare Toplantısı” da konuşan Uşak Fotoğraf Sanatkarları ve Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Ömer Ünal, oda üyesi petshopcuların sorunlarını şöyle aktardı: “Veteriner Hekimleri üyelerimizden haftada iki günlük ve 2 saat hizmet karşılığı 550 TL maaş istiyor. Bu da esnafımızın cebinden SGK primi ve vergisi ile bin 500 TL para çıkması demek. Petshopçu üyem zaten çarşı içerisinde 400 TL’den aşağı kira ödemiyor. İşyerinde sattığı 10 balıktan 5’i, 10 kuştan ikisi veya üçü ölüyor. Veteriner sözleşmesine bu kadar para verirse bu insan ne kazanacak? Çocuğunun karını nasıl doyuracak?. Biz veterinerlere para vermeyelim demiyoruz. Ama 150-200 TL civarında para verelim. Bu korkunç paraları verirse tüm petshopcular kapanmak zorunda kalır. İflas eder. Veteriner Hekimleri Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile defalarca konuştuk. Sorunu yıllardır bir türlü çözemedik.”

“SÖZLEŞME İMZALAMAYAN PETSHOPCUYA 8 BİN 900 TL PARA CEZASI VAR”

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Uşak Gıda Tarımcılık ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman şunları söyledi: “Petshop işletmelerinin veteriner hekim istihdam etmesini sağlayan yasa 2011 yılında çıktı. Biz müdürlük olarak o tarihten bu yana, Veteriner Hekimleri Odası ve Uşak Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Esnaf Odası başkanı ile bu konuda pek çok toplantılar yaptık. Toplantını içeriği de petshopta satışa sunulan hayvanlardan dolayı orada mutlaka sorumlu, hastalık olup olmadığını kontrol eden ve haftada iki gün en az birer saat olmak üzere hizmet veren bir veteriner hekim istihdam edilmek zorunda. Bu konuda toplantılar yaptık. Ama petshop faaliyeti gösteren esnafımız maalesef taahhütlerini yerine getirmedi.

Bizim il müdürlüğü olarak veteriner hekimlerden para almayın ya da şu kadar alın diyecek bir yetkimiz ve lüksümüz yok. Biz sadece uzlaşmaları için aracı olduk. Petshop işi yapmak isteyen yasa gereği, haftada iki gün veteriner hekim istihdam etmek zorunda. Veteriner Hekimleri Odası ve esnaf odası bir an önce anlaşmak zorunda. Yasa böyle emrediyor. Bizim veteriner hekim konusunda arabuluculuk yapmaktan öte bir yetkimiz yok. Kaldı ki bu konuda defalarca toplantılar yaptık. Ara bulmaya çalıştık. Ama esnaf BİMER ve CİMER yolu ile birbirini şikâyet etti. Bakanlık emri gereği müdürlük olarak biz denetlemek zorundayız. 16 Nisan Pazartesi günü mutlaka denetleyeceğiz. Veteriner Hekim istihdam etmeyene 8 bin 900 TL ceza öder. Ceza ödemekle iş bitmez. İşine devam eder ve sözleşme imzalamazsa işyeri kapatmaya kadar gider.

Uşak Veteriner Hekimleri Odası bu konuda ne diyor?

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur, petshoplardaki hayvan satışının belli kuralları olduğunu anımsatarak, “Petshoplarda mutlaka bir veteriner hekim bulundurulması gerekiyor. Hayvanların sağlık ve fiziki koşullarının denetlenmesi ve aşılarının yapılıp yapılmadığına mutlaka bakılması gerekiyor. Dezenfeksiyon yapılıyor mu? Hayvanların altı temizleniyor mu? Kafeslerin büyüklüğü de çok önemli. Veteriner hekimin kontrolünde olması gerekiyor. Tarım İl Müdürlükleri de belli zamanlarda petshopları denetliyor. Şartlar yerine getiriliyor mu getirilmiyor mu diye. Şu anda petshoplarda satış var. Hayvan satabilir ruhsatını alırsa işletme sahibi hayvan satabilir. Bunu ben değil yasa söylüyor. Buraya kadar sıkıntı yok” dedi.

Uğur, “Ancak bu yasa çıkalı 5 yıl oldu. Petshop işi yapan esnafımızın bağlı olduğu “Uşak Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Esnaf Odası ile defalarca görüştük. Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracı oldu. Bu arada ilimizde faaliyet gösteren 14 petshop işletmesi, veteriner hekim sözleşmesi olmadığı için ruhsat almadan çalışmaya devam etti. Bu esnafımıza veterinerlik hekim ücreti çok geliyormuş. İyi de fiyatları belirleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bizim Uşak olarak yapacağımız bir şey yok ki. Bir veteriner hekim 3 veterinere baksın diyorlar. Normal bir hekim özel muayene yaptığı zaman üç hastadan bir muayene parası almıyor. Bizde veteriner hekim olabilmek için yıllarca okuduk, çalıştık. Yaptığımız işin bir değeri olmalı. En çok üzüldüğümüz konu verdiğimiz hizmetin değersizleştirilmesidir” açıklamasında bulundu.

Öta yandan kent içinde evcil hayvan satışı ile uğraşan ve görüşlerini almak istediğimiz petshop esnafı görüş belirtmeyeceklerini, ancak veteriner hekim ücretlerinin çok olduğunu, veteriner hekimlerle anlaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Uşak’ta veteriner hekim sözleşmesi olmadığı için ruhsat alamayan (Biri hariç) 14 petshopcu’nun durumunun 18 Nisan tarihinde yapılacak olan Uşak Valiliği İl hayvan Hakları Kurulu’nda görüşüleceği, petshopları denetlemekle zorunlu olan Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün bu tarihe kadar gerekli işlemleri yapmakla zorunlu olduğu da öğrenildi.

Editör: TE Bilişim