Vali Salim Demir, Merkez ilçeye bağlı Kılcan, Gücer ve Mesudiye köylerini ziyaret ederek, köyde yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi.

İlk olarak Kılcan köyünü ziyaret eden Vali Salim Demir, burada köy muhtarı ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Vatandaşlarla bir araya gelen Vali Salim Demir, Kılcan köyünde yaptığı konuşmada: “Köylerimizde yaşayan vatandaşlar olarak bazı dezavantajlarımız olabilir,  ama köyümüzün kıymetini bilir ve değerlendirirsek, avantajlarının çok çok daha fazla olduğunu görürüz. Biz gittiğimiz köylerimizde özellikle de il merkezine, ilçe merkezine yakın köylerde söylüyoruz, artık şehirde çalışan vatandaşlarımızın evinin şehirde değil, köylerde olması lazım. İşine köyünden gidip gelebilir. Böylece aynı zamanda köyümüzün avantajlarından faydalanırken köyümüzün nüfusu artar,  büyür ve  gelişir.  Öte yandan tarım, hayvancılık, arıcılık, seracılık ne yapıyorsak, en iyi şekilde yapmamız lazım. İl Tarım Müdürlüğümüzün  desteklediği çok güzel projelerimiz var.  Artık Köylerde ekmek kapılarını artırmak lazım, köylerde tarımsal  işletmeler kuruyoruz, bunların sayısını arttırmamız gerekir. Bu tür işletmeler için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz  yüzde 65 hibe veriyor, hatta tarla veya arazisi de sizden olunca vatandaşlarımız yüzde 15’lik harcama ile işletmenin yüzde 100’üne sahip oluyor. Bu büyük bir fırsat ve bunu mümkün olduğunca değerlendirmeniz gerekir.

Eski düzen kuru tarım politikalarının yerine, modern tarım politikaları ve köylerimize kuracağımız işletmelerle köylerimizdeki nüfusu arttırmamız, köylerimizin nimetlerinden daha çok faydalanmamız lazım. TKDK destekleriyle köylerimize sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık, arıcılık seracılık uygun olan ne varsa mutlaka geliştirmeli ve köylerimizde tarıma dayalı konserve fabrikası, salça fabrikası, süt işleme tesisi gibi sanayi işletmeleri kurmalıyız.

Cumhurbaşkanımızın sık sık  dile getirdiği gibi bizim Devlet olarak 2023 hedefimiz Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Bunu başarmamız için sadece şehirler değil, köyler, kasabalar ve ilçelerin de büyümesi gerekir. Bunu da nasıl başaracağız, Devletimizin verdiği destek ve hibelerden faydalanarak güzel işlere imza atarak başaracağız.” dedi.

“KÖYLERİNİZDE BAKIMA MUHTAÇ VEYA ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ VARSA BUNLARI MUTLAKA BİZE BİLDİRİN Kİ BİZ DE DEVLET OLARAK GEREĞİNİ YAPIP, MAĞDURİYETLERİNİ GİDERELİM”

Devlet olarak gerçekleştirilen yatırımların yanında özellikle son yıllarda sosyal devlet anlamında da büyük atılımlar gerçekleştirildiğine değinen Vali Salim Demir, sözlerine: ” Devlet olarak her alanda büyük atılımlarla başarılı bir kalkınma süreci içerisindeyiz. Ancak kalkınmanın kalıcı olması için her alanda gelişme göstermemiz gerekir. Özellikle dezavantajlı durumdaki vatandaşlarımızın  ihtiyaçlarının karşılanması anlamında, devletimizin çok önemli katkıları olmaktadır. Bu nedenle köylerinizde bu şekilde bakıma muhtaç veya engelli vatandaşlarımız varsa bunları mutlaka bize bildirin ki biz de Devlet olarak gereğini yapıp, mağduriyetlerini giderelim. “  diyerek devam etti.

“UŞAK’IN ARAZİLERİNİN YÜZDE 40’I ORMANLIK. BU TÜRKİYE ORTALAMASININ NEREDEYSE İKİ KATI”

Kılcan köyü ziyaretinin ardından Gücer köyüne gelen Vali Salim Demir, burada da muhtar ve vatandaşlarca karşılandı. Vali Salim Demir, burada yaptığı değerlendirmede: “Toplumumuzda ormanların sadece odun ihtiyacını karşıladığı anlayışı olsa da ormanlar, odundan çok öte değerler barındıran birer hazinedir. Doğanın ve iklimin dengesini korumanın yanında, havayı temizlemesi, içinde barındırdığı canlıları, toprak kaybını önlemesi gibi birçok faydasının yanında, ormandaki kozalaklar ve iğne yapraklar bile sanayide kullanılarak sunta haline getirilmektedir. TKDK’nın hibelerinden faydalanılarak orman köylerimizde sunta fabrikası veya atölyesi kurulabilir. Bu şekilde orman ürünlerimiz ekonomik olarak değer kazanacağı gibi, nakliyesi, istihdamı ile bölge ekonomisini canlandıracaktır. Uşak’ın arazilerinin yüzde 40’ı ormanlık. Bu Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı. Bu yüzde 40’lık ormanın da yüzde 56’sı kaliteli orman durumundadır. İşte bu güzel ve bol ormanlarımızı koruyarak, onlardan yararlanmamız lazım.  Köylerimizdeki nüfusu arttırmak ve köyde yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeyini yükseltmek için bu tür girişimlerde bulunmamız gerekir. Bir akılla değil bin akılla düşünerek, hep birlikte ne yapabiliriz, neyi daha iyi yapabiliriz diye düşünüp hareket etmemiz gerekir. “dedi.

“İNŞALLAH YAKIN ZAMANDA EN AZINDAN ŞEHİR MERKEZİNE YAKIN KÖYLERİMİZİ DOĞALGAZ İLE BULUŞTURACAĞIZ”

Vatandaşların istek ve sorunlarını dinleyen Vali Salim Demir, bir vatandaşın köye doğalgaz istemesi üzerine: ”İnşallah yakın zamanda en azından şehir merkezine yakın köylerimizi doğalgaz ile buluşturacağız. Az önceki diğer köy ziyaretimizde de gençlerimiz internetin olduğunu ancak daha hızlı internet istediklerini söylediler. Köylerimizde doğalgaz ve internetin hızının arttırılmasının  isteniyor olması, aslında bizim ülke olarak kalkındığımızın göstergesidir. Bundan on beş- yirmi yıl önceleri vatandaşlarımız köylerine yol ve su isterlerdi. Çok şükür biz tüm köylerimizin yol ve içme suyu problemini yıllar önce çözdüğümüz gibi, yine tüm köylerimizde kanalizasyon, köy içlerinin beton parke ile döşenmesi işlerini çözmüş durumdayız. Yine tüm köylerimizde çocuk oyun grubu, açık alan kondisyon aletleri ve yolcu bekleme durakları yapıldığı gibi köylerimizin tamamına yakınında da İl Özel İdaremizce çöpler düzenli olarak toplanmaktadır. Asfalt yolu olmayan köyümüz bulunmadığı gibi artık daha konforlu ve daha kalıcı olması açısından Köy yollarımızı da şehir yollarındaki kalitede sıcak asfaltla kaplamaya da başladık . İşte bu gelişmeler olunca, köydeki vatandaşlarımız doğalgaz ister duruma gelmişlerdir. İnşallah çok kısa sürede bunu da gerçekleştirerek, köydeki vatandaşlarımızın yaşam standardını biraz daha yükseltmiş olacağız.”  değerlendirmesinde bulundu.

“İLİMİZ TARIM VE HAYVANCILIK YÖNÜNDEN ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP”

Gücer köyünün ardından Mesudiye köyüne geçen Vali Salim Demir, köyde muhtar ve vatandaşlarca karşılandı. Köydeki vatandaşlarla bir araya gelen Vali Salim Demir, burada yaptığı değerlendirmede: “İlimiz tarım ve hayvancılık yönünden önemli bir potansiyele sahip, iklimi çok sert olmayan bir il. Ancak artık sadece kuru tarım yaparak geçinme devri değil. Devletimiz, yaptığı gölet, baraj ve sulama sistemleri ile vatandaşlarımıza sulu tarım imkanı sunmaktadır. Bunun yanında TKDK tarafından yüzde 65’lik hibe destekleri verilmektedir. Bu desteklerle sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık, orman ürünleri ile ilgili tesisler kurmamız, ekonomik olarak daha da güçlenmemiz gerekir. ” dedi.

Vatandaşların istek ve sorunlarını dinleyen Vali Salim Demir, taleplerle ilgili olarak: “Ülkemiz artık çok güçlü bir ülke. Son yıllarda reform niteliğinde atılımlar gerçekleştirdik. Ancak, istekler sınırsız. Bu sınırsız isteklerin tamamının sihirli bir değnekle yapılması mümkün değil. Öncelik sırasına göre talepleri yerine getiriyor, sorunları ortadan kaldırıyoruz. Bunun yanında Devletimizin bu yatırımları ve desteklerine karşılık vatandaşlarımızın da yatırımlara sahip çıkması, yaptığı işi en iyi şekilde yapması, el birliği içinde çalışması gerekir.

“BUGÜN İLİMİZDE KİLİTLİ PARKE DÖŞENMEYEN KÖYÜMÜZ YOK”

Bugün ilimizde kilitli parke döşenmeyen köyümüz yok. Tüm köy meydanlarımız ve birçok sokağı parke taşı ile döşenmiş durumdadır. Ancak kullanım yoğunluğuna göre kenar kısımlarda döşeme yapılmayan sokaklarımız bulunabilir. Bunlar da öncelik sırasına göre adım adım yapılacaktır. Önemli olan bir noktada buluşmamız, birlik içinde olmamız. Bu oldu mu her işin üstesinden geliriz.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti 20 yıl öncesine göre çok  daha güçlenerek gelmiştir. Bugünden sonra inşallah daha da güçlenerek gideceğiz. Ama kaynaklarımızı iyi kullanmamız lazım, planlı kullanmamız lazım, sadece kendimizi değil toplumu düşünmeyi bilmemiz lazım. Öyle bir şey yapacağız ki harcadığımız para aslında para kazanmak olacak.  Yani parayı harcayacağız ama bir yandan da parayı kazanmış olacağız. 5 olarak yatırdığımız bir şey, bize ülkeye 50 olarak geliyor ise o zaman parayı harcarken kazanmış oluruz.

Onun için dengeleri iyi tutturursak, başaramayacağımız hiçbir şey yok, bunu hep beraber yapacağız, kaynaklarımızı iyi kullanacağız el birliği içinde her şeyin en güzelini  yapacağız.” dedi.

Editör: TE Bilişim