“UŞAK’TA BİR ÇEVRE FELAKETİNE RAMAK KALMIŞTI”

Geçtiğimiz Cumartesi günü Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne ait atık depolama alanında metan gazı sıkışması nedeniyle arıtma çamurlarının yola taşması ve Denizli- Uşak karayolunun çift yönlü olarak trafiğe kapatılması, Uşak çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel’in tepkisine neden oldu.

Uşak’ta 5 Mayıs 2018  Cumartesi sabahı büyük bir çevre felaketine ramak kaldığını belirterek sözlerine başlayan Yüksel, “Uşak Deri ve Karma OSB’de kuruluşundan beri biriken sorunlar artık taşınamaz duruma geldi. Yıllardır yığılan Katı Atıklarda biriken metan gazı çöp yığınlarını devirerek, binlerce ton çamur ve atığın akmasına neden olmuştur. Bu akan atıklar Su Arıtma Tesisini doldurarak arıtma tesisi ile trafoların devre dışı bırakmıştır. Daha da taşarak Sivaslı Karayolunu kapatmış ve Çanlı Köprüsüne doğru akmıştır” dedi.

“BU ATIKLAR KİMYASAL ZEHİRDİR”

Bu atıkların normal bir çöp olmadığını kaydeden Yüksel, “İçerisinde kimyasal zehirlerin olduğu tehlikeli atık olarak sınıflandırılan atıklardır. Çevreye yayıldığı yerlerde tüm canlılar üzerinde olumsuz etkileri görülecektir. Şu an yaydığı pis koku dahi insanı rahatsız edecek boyuttadır.

Niye bu güne kadar önlem alınmaz? Ümraniye’deki gibi bir felaketin mi yaşanması gerekiyor?

Devlet çevresiyle, sanayisiyle insanı iyi yaşatmak için vardır. Yıllar öncesinde bu sorunu gözler önüne serdiğimizde, hemen şu önlemi alarak çözüm aradıklarını söyleyen yetkililer, çözümsüzlüğü bugünlere taşımışlardır.

Daha Mart ayı başında bu atıklarda yakılarak enerji elde edilecek projenin ihalesi neden iptal edildi.

İnsan hayatını ve doğal yaşamı hiçe sayan bu anlayış sadece rantı ve parayı düşünmektedir ki, sorunlar çözülmüyor. Hiçbir kişinin ve kuruluşun diğer insanların yaşamını tehlikeye atma hakkı yoktur. Atık üretiyorlarsa, çözümünü de bulmak zorundadırlar. Duygusal davranarak ekonomik krize sığınmak, kapanırsa binlerce insanın ekmeğine mal olur gibi gerekçelere sığınarak, çözümsüzlüğü savunamazsınız. Kirletiyorsanız temizleyeceksiniz. Bu kentte sizin dışınızda 300 bin kişi daha yaşıyor.

Deri Karma OSB’de 100 m. Genişliğindeki koruma bandındaki ormana dönüşmüş ağaçları keserek parsel oluştururken, keşke bu geliri geleceğimiz olan çevreye harcasaydınız da, bu felaket yaşanmasaydı.

Dileğim bu felaketten ders çıkarılır, kalıcı çözümler üretilerek hem katı, hem de sıvı atıkları yerinde bertaraf edecek çözümler bulunur.  Hem Uşak, hem de Dokuzsele Deresi ve Ulubey Kanyonları derin bir nefes alır” şeklinde yaşanan çevre felaketine karşı tepkisini dile getirdi. 

Editör: TE Bilişim