Uşak ‘ın en büyük camilerinden biri olan ve yıllardır bitirilemeyen Uşak Üniversite Cami’de sona yaklaşıldı. Cami geçtiğimiz günlerde Uşak Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından bütün mülkiyetiyle birlikte Diyanet Vakfı’na devredildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kardeş kuruluşu olan Diyanet Vakfı yetkilileri camide çevre düzenleme işlerinin devam ettiğini, halı siparişinin verildiğini ve  15 güne kadar teslim edileceği bilgisini verdi. İmam için Ankara’ya kadro başvurusu yapıldı. Büyük bir aksilik olmazsa cami Eylül ayında ibadete açılacak.

Uşak Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi ile komşu olan cami  8 bin 600 metre kare alana sahip. Modern mimarinin özelliklerini taşıyan caminin kubbesi 4 duvar üzerine sütunsuz şekilde inşa edildi. Camide aynı anda 5 bin kişi ibadet edebilecek. Caminin alt katında sosyal yaşam alanları  da mevcut ancak bu alanın ince işçiliği henüz bitirilemedi. Çalışmalar ibadet alanına yoğunlaştığı için bu alan ilerleyen süreçte hizmete alınacak.

Camiye hangi ismin verileceği henüz kararlaştırılmadı. İsim, Uşak Türkiye Diyanet Vakfı, Uşak il Müftülüğü, Uşak Üniversitesi arasında yapılacak istişare sonucu belirlenecek.

Cami Hakkında:

Uşak Üniversite Cami’nin inşaatı yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Cami bu esnada bir çok badireler atlattı.  İki sefer iskele çöken camide  bir kişi ana kubbede asılı kaldı ve saatlerce kurtarılmayı bekledi, can kaybı olmaması tek teselli kaynağıydı. Ayrıca Uşak Üniversitesi Cami Yaptırma Derneği  FETÖ bağlantısı sebebiyle KHK ile  kapatıldı ardından başka bir KHK ile geri açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Üniversite Cami'nde kullanılmak üzere, 2011 yılında 750 bin TL, 2012 yılında 1 milyon 200 bin TL,  2013 yılında 1 milyon 150 bin TL, 2014 yılında 1 milyon 400 bin TL, 2015 yılında 3 milyon TL, 2016 yılında 300 bin TL, 2017 yılında 1 milyon 500 bin TL olmak üzere toplam 9 milyon 300 bin TL para gönderdi. Paralar Cami yaptırma derneğinin inisiyatifinde kullanıldı.

Emekli olan Uşak Müftüsü Eyüp Baldemir 2018  Temmuz’unda  “Ele Verelim Bu Camiyi Bitirelim” sloganıyla bir seferberlik çağrısı yaptı, çağrısında Uşak halkından, iş adamlarından, tüccarlarından, yönetimden yardım istedi. Baldemir yine aynı tarihte Ege’de Yenigün Gazetesi Muhabirine verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı; “Caminin bitirilmesi çok elzem çünkü camimiz İzmir- Ankara yolu üzerinde hem İslami İlimlerin önünde İslami İlimlerin uygulama camisi olması ve transit yolculara hitap edecek üniversiteye hitap edecek acilen bitirilmesi gerekiyor. Diyanet Başkanlığı kadrosunu bile vermiş ama biz imam veremiyoruz."

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim