Uşak Valisi Salim Demir, ülkemizin ekonomik alanda 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için teknoloji üretebilen kalifiye elamanlara ihtiyaç olduğuna işaret ederek, projenin, gençlerin iş yerinde eğitilerek üretimde inovasyon ve teknoloji üretir hale gelmesini hedeflediğini belirtti.

“İLİMİZDE YETİŞMİŞ KALİFİYE ELAMAN SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Uşak Öğretmenevi Şeref Salonu’nda “Haydi Gençler İnovasyondan İstihdama” adlı projenin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, projenin Uşşak TR33 (ZEKA) bölgesinin en düşük teknoloji sağlayan ilidir. Lise ve daha üst okul mezunu gençelr, iş bulamadıkları için göç etmektedir. Daha yaratıcı ve teknolji üreten bir gençlik yetiştirmek amacıyla hazırlanan bu projemiz 18-30 yaşa arası imkanı kııstlı 500 gencin, kariyer planlama, iş bulma araçları Europass CV oluşturma mülakat teknikleri konularında, yaygın eğitim tekniklerinin kullanıldığı atölye çalışmaları ile ilgili bilgi ve becerilerinin artmasını sağlamaktır” şeklinde bilgi verdi.

Vali Demir de proje hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi: ““Günümüzde ne iş olsa yaparım diyen işsiz kalıyor. İş isteyenlere, “Hangi yeteneklerin var? Hangi belgelerin var?” diye soruyorlar. Dolaysı ile istihdam etmek için kalifiye eleman arıyorlar. İlimizde İşkur Müdürlüğümüzde isthdam etmek istediğimiz birçok pozisyonda çalışacak kalifiye elaman bulamıyoruz. Çünkü, o pozisyonlarda yetişmiş elaman yok.Demek ki sosyal sermayemizi, insan unsurumuzu yetiştirmememiz, geliştirmemiz gerekiyor. İşte bu projede bize bunu söylüyor.

Diyor ki; “Biz gençlerimizi inovasyonla tanıştıralım, yetenek ve beceri kazandıralım, sosyal sermayemizi artıralım. Bu niçin gerekli?

  1. İş arayan gençlerimizin iş bulması için gerekli.
  2. Biz endüstrimizi, sanayimizi, hatta hizmet sektörümüzün gelişmesini istiyorsak bu sektörlere yetenekli, donanımlı ara elaman sağlamamız gerekli.
  3. Sadece istihdam sağlamakla kalmıyoruz. Dünyadaki rekabet yarışında, insanımızı, ülkemizi ve devletimizi ön plana çıkarmış oluyoruz.

Şu anda 2023 hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizden birisi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmaktır. Nasıl olacağız? Bunu tek cümle ile izah etmek gerekirse nitelikli insan yetiştireceğiz. İşte bu projede bunu söylüyor. Bana göre çok doğru bir proje. Bu proje Türkiye’nin her ilinde 365 gün devam etmesi gereken projedir.

UŞAK PATENT SIRALAMASINDA 43. SIRADA

Bugün insanları ne kadar iyi yetiştirir, her sektörde yani işi olanları da sürekli eğitime alıp iş hayatına hazırlarsınız  ekonomide büyürsünüz. Ben bu projenin buna ön ayak olacağını temenni ediyorum ve iş dünyamızın da destek olacağına inanıyorum. Bu proje 365 gün devam etmezse dünyada ekonomik alanda geri kalırız. Ülkemizin şu andaki ithalat ve ihracat karşılama oranlarına baktığımızda geri plandayız. Biz, aslında ihracata ton bazında baktığımızda çok ileride görünüyoruz. Ancak bir ton buğday verdiğimizde bir bilgisayar alabiliyoruz. Doğru ama bunun böyle gidip böyle kalması gerekir. Bunun yolu da bu proje gibi güzel uygulamalarla devletin gücü ile eğitim kurumlarımızla bu işin üzerine eğilmemiz gerekir.

İhracatımızı artırmamız gerekiyor. İhracatımızı artırmak için de nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Patent sayısında Türkiye’de 81 il arasında bizi yani Uşak’ı 43. sıraya koymuşlar. Bu ne demek? Marka ürünümüz yok. Bu olmadan katma değeri fazla olmadığı için üretiriz ama az kazanırız. Üretiriz ama rekabette geri kalırız. Türkiye Cumhuriyeti dünya ölçeğinde tarımda sanayide birçok sektörde üretimi olan bir ülkedir.

Yaptığımız toplantılarda bilim ve sanayi işbirliğini ısrarla söylüyoruz. Yani teknoloji denen şeyi tutturmamız gerekir. Teknolojiyi geliştirmemiz gerekir. Bunun için de yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Biz bireysel olarak iyiiyz. Ama birlikte iş yapamayız. Artık işbirliği halinde kurslar açmamız gerekiyor. Artık orta öğretim ve yüksek öğretimde atölyeleri kaldırmamız gerekir. Öğrencilerimizi okulda değil kaynağında yetiştirelim. İşte onun için bu proje 365 gün devam etmelidir.”

“BAŞIMA İCAT ÇIKARMA DA OTUR YERİNE DEMİYORUZ İCAT ÇIKARIN DİYORUZ”

Uşak Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş “Projenin başlığı gençlerin inovasyondan istihdama yetişmesi diyor. Gençleri nasıl yetiştirirseniz geleceği öyle hazırlarsınız Bu nedenle bu proje bizler için büyük bir önem arz ediyor.

Çocukken, “Baba, dede biz şu işi şöyle yapsak olmaz mı?” dediğimizde, “Otur ulan aşağı başıma icat çıkarma” diye karşılık verirlerdi. Şimdi biz diyoruz ki karşımıza başımıza icat çıkaran gençler çıksın. En çok buna ihtiyacımız var. İcat çıkaran gençleri çıkarabilmek için onlara ilk, orta ve liseden itibaren icat çıkarmayı öğretmeliyiz. Bu proje icat çıkaran gençleri yetiştirmeyi hedefliyor.

Mesela şimdi ilk, orta, lise ve üniversitede çocuklara yabancı dil öğretiyoruz. Fakat yabancı dil konuşamıyor. Bu nedenle gençlere verdiğimiz eğitimi gözden geçirmeliyiz. Gerçekten sanayide eğitmek iyi fikir. Çocuk çalışacağı yerde yetişecek ve orayı tanıyacak, sanayici zaman kaybetmemiş olacak” dedi.

“SANAYİDE GENÇLER ÇAY SÖYLEMEK İÇİN KULLANILIYOR”

Uşak sanayicisinin öğrencinin hala çocuğun iş yerinde eğitim alması gerektiğinin farkında olmadığını belirtti. Savaş, “İşte çocuk gelsin, kapıda dursun, çay getirsin, ağır işleri yapsın falan diye düşünüyor. Biz çocuğun aktif olmasını örneğin çocuk torna makinesinin ya da seramik ocağının başına geçerek iş öğrensin.

Bundan iki yıl öncesine kadar üniversitemize bağlı meslek yüksek okullarında 3 dönem okulda 4. ve son dönemde sanayide eğitim görmeleri yönünde programlar uygulanmış. Ancak sanayide istihdam edilmedikleri için program iptal edilmiş. Nitelikli kalifiye elaman yetiştirmek istiyorsak bu gibi projelerle eğitmeli, sanayinin içinde de pişirmeliyiz” şeklinde sözlerine son verdi.

Tanıtım ve koordinasyon toplantınsa, Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, daire il müdürleri, adamları ve sanayiciler katıldı.

Editör: TE Bilişim