Uşak İli Banaz İlçesi Şaban köyünde doğan Orhan Erdoğan 18 yaşına kadar bu köyde  ikamet etti. Ortaokulu bitirdikten sonra 1-2 yıl çalışıp para kazanarak dönmek içi gittiği Almanya’dan bir daha geri dönemedi.

Erdoğan Almanya’da çalıştığı araba fabrikasının yoğun iş temposu nedeniyle depresyona girdi. Emekli edilen Erdoğan izine geldiği Uşak’ta tanıştığı sanat sayesinde depresyon ilaçlarından kurtuldu.

PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Erdoğan kitap yazmaya nasıl karar verdiğini ise şu şeklide anlattı; “ Benim kitap yazma gibi bir düşüncem yoktu. Bazı olaylar insanları bir şeyler yapmaya sevk ediyor. Aslında pandemi bir yerde iyi oldu, ben pandemiyi fırsata çevirdim. Pandemide evde kapanınca ilk 3-4 haftadan sonra ben iyice sıkılmaya başladım, bir şeyler yapmamız gerekiyor ama yapamıyoruz.  Sadece aktif sanatla uğraşarak kültürümüze katkıda bulunulmaz ebru sanatıyla ilgili gazetelere yazılar göndereyim, okuyanlar istifade eder diye düşündüm. 5-6 tane yazı gönderdim, birkaç tanesi Almanya’daki gazetelerde yayınlandı.  Bir gün gazete için tekrar yazı hazırlamaya başladım, yazı uzadı uzadı, en iyisi ben bunu kitaba çevireyim dedim ve  ben pandemiyi fırsata çevirmiş oldum.”

YAYINLANMIŞ 3 KİTABI VAR

İlk kitabı olan  “Köyümden Gurbete” de kendi hayat hikayesini anlatan Erdoğan İkinci kitabı “Ayşe’nin Almanya Yolculuğu”nda ise yaşanmış bir olayı roman şeklinde anlattı. Erdoğan’ın üçüncü kitabı “Babadan Evlada Nasihat” ismini taşıyor. Erdoğan  kitapta özelde kendi çocukları genelde bütün gençlere nasihat ettiğini söyledi.

WhatsApp Image 2023-11-27 at 07.14.38

DAHA İYİ KİTAP YAZMAK İÇİN EĞİTİM ALIYOR

Erdoğan’ın taslak olarak hazırladığı 3 tane de kitabı bulunuyor. Bu kitapları daha iyi bir hale getirebilmek için eğitimler aldığını aktaran Erdoğan; “Öğrenmenin yaşı, sınırı yoktur. Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz diyor. Bu hadislere nail olmak için uğraş veriyorum.” Şeklinde konuştu.

MESLEĞİ OLAN GENÇLER ALMANYA’YA GİDEBİLİR

Hayatının büyük bir bölümünü Almanya’da çalışarak geçiren Erdağan gençlere şu tavsiyelerde bulundu ; “Gençlerin meslekleri varsa, işlerinde deneyimleri varsa şansları daha yüksek. Şimdiye kadar vize almak çok zordu, Almanya’nın kalifiye işgücüne ihtiyacı olduğu için dışarıdan şu an işçi alıyor diye duyuyoruz. Oraya gidip de iş bulamamak riskli konular, planlı bir şekilde giderlerse sıkıntı çekmezler. Kolay bir şey değil, alırsın bir uçak bileti gidersin, oraya vardığında esas problem orada başlar. Tabi şu anki duruma göre orada çalışmak, para kazanmak buraya göre daha rahat” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Almanya’da çok yoğun bir şekilde kurslar, fuarlar, festivaller, kermesler, etkinlikler, gösteriler gibi etkinliklere katılarak insanlara faydalı olmaya çalışıyor. Almanya’da 10 tane kişisel sergi açan Erdoğan Türkiye’de de çeşitli etkinliklere katılarak bu sanatı öğretmek için çalışıyor.

ÖZEL HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ – ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Zülal Karadedeli