- Uşak’ta Yaklaşık 15 yıldır şifalı bitkiler üzerinde çalışan Aziz Karahan kış çayları hakkında bilgiler verdi. Çayları hasta olmayı beklemeden düzenli bir şekilde içmeyi öneren Karahan bu şekilde vücudun bağışıklık sisteminin güçleneceğini söyledi.

Karahan kışın kullanılabilecek bitkiler hakkında şu bilgileri verdi; “Soğuk kış günlerinde kendimizi kış hastalıklarından korumak için Ihlamur, Adaçayı, Papatya, Zencefil, Zerdeçal, Havlucan, Kuşburnu gibi bitkileri kullanabiliriz. Gribal enfeksiyon gibi küçük rahatsızlıklardan bu bitkilerle kendimizi koruyabiliriz. Bu bitkilerden yumuşak bitkiler dediğimiz Ihlamur, Adaçayı, Papatya gibi bitkileri demleme usulü ile içebiliriz. Kök bitkiler dediğimiz Zencefil, Zerdeçal, Kuşburnu, Havlucan gibi sert bitkileri de kaynatarak suyunu içebiliriz. Böylelikle bu günlerde bağışık sistemimizi güçlü tutabiliriz. Tabi bunları hasta olmadan kullanmakta fayda var, düzenli olarak gün içerisinde 1-2 fincan içmemiz durumunda kesinlikle faydasını göreceğimizi düşünüyorum.”

Karahan bazı şifalı bitkileri ve kullanım alanların şu şekilde sıraladı;

“Ihlamur : İdrar, safra ve balgam söktürmeye, grip, anjin ve soğuk algılığına göğsü yumuşatmaya, nefes darlığına, astım ve öksürüğe, saçları kuvvetlendirmeye, romatizmaya, adale ve kramp ağrılarına, böbrek ve idrar yolları iltihabına, kum ve taşlarına, taşları eritmeye, cilt güzelliğine, mide ağrılarına, harici ezik ve darbelere, vücuda rahatsızlık vermeye, uykusuzluğa, kansızlığa, rahim akıntı ve iltihabına iyi gelir. Yaprağı ve çiçeği kaynatılıp demlenerek çayı içilir. Lapası harici ezik ve cilde sürülür. Ihlamurun çiçeğini yaprağını gölgede kurutmak gerekir. Ihlamur cinsi arzuları köreltir, cinsi isteksizlik verir.

Karanfil :  Ağız kokusunu gidermeye, astım, bronşit nezle ve gribe göğsü yumuşatmaya, balgam söktürmeye, nefes darlığına, öksürüğü kesmeye, iştah açıp hazmı kolaylaştırmaya, sinir sistemini düzene koymaya, kokuyu gidermeye, unutkanlığa, idrarını tutamayanlara ve hıçkırığa, karnın su toplamasına ve zihin yorgunluğuna iyi gelir. Uyarıcıdır antiseptik özelliği vardır. Kaynatılarak suyu içilir. Ağızda çiğnenir, emilir. Dövülerek bala karıştırılır yenir. Çiçeği kurutulup bala karıştırılarak yenilir.

Zencefil : Ağrı ve sızılara, romatizmaya, siyatik ve mafsal ağrılarına, grip ve soğuk algınlığına, nefes darlığına, bronşite, göğsü yumuşatmaya, kuvvet vermeye, iştah açmaya, cinsel gücü artırmaya, sindirim sistemine, balgam söktürmeye, mide ve bağırsak gazlarına, ses  kısıklığına, akciğer hastalıklarına, hafızayı güçlendirmeye, göz karamasına, kusmaya, bedeni kuvvetlendirmeye ve karnı yumuşatmaya kullanılır. Kökleri kaynatılarak suyu içilir. Dövülüp toz haline getirilerek balla karıştırarak yenilir. Yakılıp külü sürme gibi kullanılır. Çeşni olarak yemeklere kullanılır. Dövülüp toz haline getirilerek yutulur.

Editör: TE Bilişim