Trenin bakım ve onarım için Uşak’tan götürüldüğünü belirten Cevher, doktor treninin tekrar Uşak’a getirilerek Tren Garı’nda yapılacak müzede buharlı trenlerle birlikte sergilenmesini ve bunun için İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar’ın valilik nezdinde girişimde bulunmasını talep etti.

“HIZLI TREN TARİHİ ÇEŞMELERİ DE YOK EDEBİLİR”

Cevher, Uşak İl Genel Meclisi Uşak Turizm ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu olarak, Uşak Tanıtım Gönüllüleri Derneği (UTKGD) yönetim kurulu üyeleri ile görüştüklerini kaydetti. Komisyon Başkanı Cevher, “Komisyonumuza doktor treninin bakım ve onarım için İzmir’e götürüldüğünü, bakım ve onarımdan sonra bu trenin Uşak’a getirilmesi gerektiğini belirttiler. Tren şu anda İzmir de bakım ve onarımı yapılıyormuş.

Sayın Başkanım, benim de sizden talebim, bakım ve onarımı bittikten sonra Uşak kültürünün bir parçası olan bu trenini Uşak’a getirilmesi için Sayın Valimiz nezdinde girişimlerde bulunarak bu trenin Uşak’’a gelmesini sağlamanızdır. Uşak’a geldiği takdirde Uşak Tren Garı’nda oluşturulacak demiryolu müzesinde buharlı trenlerle birlikte sergilenebilir” dedi.

Uşak İl Genel Meclisi Uşak Turizm ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu olarak UTKGD  yönetimi ile Uşak’ın tanıtımı konusunda faydalı görüşmeler yapıldığını belirten Cevher, bu görüşme hakkında da şu bilgileri verdi: “Dernek yetkilileri bize ilimizden geçecek olan hızlı tren güzergahında pek çok tarihi çeşmelerin yer aldığını belirterek bu çeşmelerin kurtarılması konusunda neler yapılacağını bizden sordular.

İl merkezi, ilçe ve köylerde birçok tarihi eserin harap durumda olduğunu, bu eserlerin kurtarılması için çalışma yapılmasını da istediler. İlimizin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak için de karavan turizminin geliştirilmesi projesi çalışması yaptıklarını, ilin tarihi ve kültürel yerleri hakkında stratejik plan yapılarak bu konuda yıllık çalışma yapılması gerektiğini de dile getirdiler.

Ayrıca yayla turizminin geliştirilmesinin de Uşak’ın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını da dile getirdiler.”

DOKTOR TRENİ NEDİR?

Cumhuriyetin ilk yıllarında karayolu olmayan köylere ulaşım atlarla ya da demir yolu ile sağlanmaya çalışılırdı. O yıllarda ülke genelinde doktor ve sağlık görevlisi sayısı da az olduğu için ücra köylere sağlık hizmeti gitmiyordu.

Dönemimin hükümetleri, tüm yerleşim alanlarına sağlık hizmeti ulaştırabilmek için ilginç bir yol bulmuştu. Afyon ilinden haftanın bir günü kalkan ve halkın adına “Doktor treni” dediği tren içerisinde doktor ve hemşiresi ile gelir, merkezi sayılacak bir yerleşim alanında durur (Örneğin Kızılcasöğüt veya Büyük Oturak Kozviran tren istasyonu gibi) civar köylerden vatandaşlar da gelir burada tedavi olurlardı.

Doktor Treni uygulaması, gerek karayolları ile ulaşımın artması, doktor, sağlık çalışanı sayıısnın çoğalması ve köylerde sağlık ocaklarının açılması ile terk edildi. Doktor treni de Kozviran tren istasyonun da çürümeye terk edildi.

2015 yılında fotoğrafladığımız bu trenin yaklaşık üç ay önce İzmir’e bakım için gönderildiği ve burada satıldığı yönünde söylentiler de dolaşmakta.

                                                                    

Editör: TE Bilişim