Müze görevlisi ömer aşçı 12 kattan ibaret olan müzenin 7’nci katını anlattı. Bu katta yer alan Yunan Komutan Trikupis’in kılıcını verdiği anın anlatıldığı fotoğrafı değerlendiren Aşçı; “Dünya savaş hukukuna göre bir savaşın sonlandığı, noktalandığı an yenik ordu komutanının kılıcını galip olan ordunun komutanına teslim ettiği andır, Şunu diyebiliriz Kurtuluş Savaşının Noktalandığı yer Uşak’tır” dedi.

Trikupis’in 2 Eylül 1922 günü Dadaylı Halit Akmansü beyin birlikleri tarafından esir alındığını anlatan Aşçı, Dadaylı Halit Akmansü’nun adının Uşak’ta bir okulda yaşatıldığı bilgisini verdi.

Aşçı, Müzenin 7. Katında bal mumu heykeli bulunan Kuva-i Milliye Kahramanlarından Alattin Tiritoğlu’nu şu şekilde anlattı; “ Yunan  işgali olduğu dönemde 17 yaşında bir delikanlı. Babası ölmüş ve bütün mülk bu delikanlıya kalmış, 20 günlük evli bir delikanlı. Alaşehir’deki Yunan kuvvetlerinin Uşak’a yönelmesi sonucu 350 kişilik bir akıncı müfrezesi meydana getiriyor, bu müfrezenin masraflarını tamamen cebinden karşılıyor ve hanımı evde bırakarak Yunan’ın üzerine ölmeye, öldürmeye gidiyor. Uşak’taki Kuva-i Milliye döneminin en fedakar isimlerinden bir tanesi. Şu anda İsmetpaşa Caddesi üzerinde Alattin Beyin ismi yaşatılıyor, Tiritoğlu parkı ismiyle bir park mevcut”

Dünya savaş hukukuna göre bir savaşın sonlandığı, noktalandığı anın yenik ordu komutanının kılıcını galip olan ordunun komutanına teslim ettiği an olduğunu hatırlatan Aşçı; “Dumlupınar meydan muharebesinde yenilen ve geri çekilen Yunan Ordusunun Başkomutanı Trikupis Uşak’ta esir alındıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkartılıyor. Şu anki etnografya müzesi olarak hizmet veren evde kılıcını Atatürk’e teslim ederek kurtuluş savaşını sonlandırıyor. Şunu diyebiliriz Kurtuluş Savaşının Noktalandığı yer Uşaktır.” Şeklinde konuştu.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli