Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), yaklaşık 50 bin metrekareye yayılan bölgede elektrik enerjisinin uzak noktalara taşınmasını sağlayan enerji nakil hatları ile köy şebekeleri projelerinin arazi etüt çalışmalarında dron kullanmaya başladı.

Arazideki tüm detayların havadan görüntülenmesi sayesinde normal şartlarda beş günde tamamlanan bir ölçüm daha az çalışan ve ekipmanla yalnızca bir günde gerçekleştiriliyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, bu sayede yılda ortalama 20 olan enerji nakil hattı ve köy şebekesi yapım projesinin sayısını 100’e kadar çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Yalçın ayrıca yalnızca bu projeyle her yıl yaklaşık 200 ton emisyon azalımı sağlayacaklarını ifade etti. 

Whatsapp Image 2024 03 22 At 12.34.18 (1)

DRON YAZILIMI SAYESİNDE DAHA DETAYLI VE HIZLI HARİTALAMA YAPILIYOR

OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, enerji nakil hatları ve köy şebekeleri projelerinde dron kullanmaya başlamalarının sebebini şöyle anlattı; “OEDAŞ olarak hizmet verdiğimiz beş ilimizde yaklaşık 22 bin km enerji nakil hattı, yaklaşık 13 bin km de köy şebekesi bulunuyor. Bu zamana kadar her sene ortalama 20 proje ile şebekelerimizin uzunluğunu artırıp, hatlarımızı yenileyip, kapasitemizi artırdık ve daha verimli enerji arzı sağladık. Ancak bu çalışmaların proje yapım süreçlerindeki arazi etüt çalışmaları oldukça meşakkatli. Özellikle engebeli arazilerde, yerden yapılan ölçümlerde daha kısıtlı koordinat verisine sahip olabiliyorsunuz. İşte bu yeni projemizle birlikte artık saha etütlerini dronla gerçekleştiriyoruz. Böylece çok daha kapsamlı veriler elde edip, detaylı haritama yapabiliyoruz. Proje kapsamında 17 çalışma arkadaşımız, endüstri profesyonellerinin kullandığı bir yazılım olan DJI Terra (Endüstri profesyonellerinin gerçek dünya senaryolarını dijital varlıklara dönüştürmelerine yardımcı olmak için geliştirilen kullanımı kolay bir haritalama yazılımı) yazılımının kullanımına yönelik eğitimi tamamlayıp sertifikalarını alarak çalışmalara başladı.”

DRON SAYESİNDE YILDA 150 AĞAÇ KURTARILACAK

Whatsapp Image 2024 03 22 At 12.34.18

Haritalama yaparken dron kullanımının zaman, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığını ifade eden Yalçın; “Normal şartlarda 20 km’lik enerji nakil hattı en az üç yetkin personel, bir arazi aracı, bir yersel ölçüm cihazı ile yaklaşık beş günde tamamlanabiliyor. Aynı ölçüm için drondan yararlandığımızda ise iki yetkin personel, bir arazi aracı ile yalnızca bir günde çalışmamızı gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede yılda yaklaşık 20 olan proje sayımızı 100 civarına çıkarmayı planlıyoruz” dedi. Yalçın ayrıca bu proje sayesinde karbon emisyonlarını yılda 200 ton civarı emisyon azalımı sağlayarak, 150 ağacı kurtaracaklarına dikkat çekti. 

Yalçın dronların haritalama projelerinin yanı sıra ormanlık alan, engebeli arazi gibi zorlu bölgelerde arıza tespiti ile bakım ve onarım çalışmalarında da kullanılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi. 

DJI TERRA YAZILIMI NEDİR?

DJI Terra inşaat ,altyapı ,kamu güvenliği ,film endüstrileri ve tarım gibi çok çeşitli uygulama alanları için havadan görüntüleri yakalamak ve analiz etmek için DJI teknolojisini kullanan kuruluşlara imkan tanıyor. Toplanan bilgilerin analizini kolaylaştırmak ve karar alma süreçlerini hızlandırmak için dronların elde ettiği verileri 3D modellere ve dijital haritalara dönüştüren yazılımı olan DJI Terra verileri daha kolay ve doğru bir şekilde analiz etmeye imkan sağlıyor.
DJI  TERRA HARİTALAMA ÖZELLİKLERİ

Gerçek Zamanlı Haritalama : Gerçek zamanlı olarak 2D ortomosaik veri oluşturabilen yazılım sadece uzak bölgelerdeki uçuş yolları oluşturmanın yanında sahada hızlı karar vermeyi gerektiren anlarda fayda sağlıyor. 

2D Yeniden Oluşturma : Doğru ölçümler veren yüksek çözünürlüklü ortomosikler üreterek kritik projeler  kolaylıkla yapılabiliyor.

 3 B Yeniden Yapılanma : Çevrenin gerçekçi gösterimi için hızlı bir şekilde 3 B modeller oluşturabiliyor. Bu özelliğin endüstriyel uygulamalar için ideal olduğu ifade ediliyor. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ