En genç il başkanlığı serüveninin kendisi askerdeyken başladığını anlatan Aşçı; “ Ben askere gitmeden önce de Ecevitlerle mektuplaşıyorduk.  Mektuplaşmalardan sonra 12 Eylül sürecinde Demokratik Sol Parti’nin kurulma süreci başladığında bana o adresten ulaşmaya çalışıyorlar ama ulaşamıyorlar çünkü o sırada askerdeydim. Askerlik dönüşü kendileriyle yeniden mektuplaşmalarla bağlantı kuruldu.  Ankara’ya çağrıldım. Rahşan Hanımla görüştük, Uşak il örgütünü kurmak üzere görevlendirildim. Yaklaşık 1 yıl süren bir örgütlenme süresinin ardından ben başka bir arkadaşımızı il başkanı olarak tavsiye etmiştim ama Allah rahmet eylesin Bülent Ecevit beni tercih etti, ‘Hayır Rahşan onu siliyorsun Ali Osman’ı yazıyorsun il başkanlığına’ dedi. Böylece 1985’te 23 yaşındayken DSP Uşak İl Başkanı olarak atanmış oldum.  Bildiğim kadarıyla Türkiye’de bütün siyasi partilerde gelmiş geçmiş en genç il başkanı olan kişiyim.  Ertuğrul Günay var eski Kültür Bakanı, o 25 yaşında il başkanı olmuş.  Ertuğrul Bey, var olan bir partide CHP de kongre kazanarak il başkanı oldu, ben olmayan bir partiyi kurarak atama yoluyla il başkanı oldum.” Dedi.

“HEDEFİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇANKAYA’DA DSP’Lİ BİR CUMHURBAŞKANI GÖRMEK”

34 yıl sonra tekrar DSP Uşak il başkanı olan Aşçı bu görevi partililerin isteğiyle, arzularıyla kabul ettiğini söyledi. “ Yeniden arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya DSP’yi o 1990’lı yıllardaki günlerine iktidar günlerine döndürmek için el birliğiyle çalışmaya karar verdik” diyen Aşçı konuşmasını şu şekilde sürdürdü ; “Hedefimiz DSP’yi Bülent Ecevit’in genel başkan olduğu günlerine yeniden döndürmek, o günlerde parti olarak hükümet ortağıydık, bu defa hedef tek başına iktidar olmak. Çünkü ülkede yönetim şekli değişti, o zaman parlamenter  sistem vardı şimdi başkanlık sistemi söz konusu. Parlamentoya girmek önemli ama Cumhurbaşkanlığını kazamadığınızda parlamentoda olmanın çok da fazla bir işlevi yok. Onun için hedef önümüzdeki dönem Çankaya’da DSP’li bir Cumhurbaşkanı görmek. Bu hedef için çalışacağız. Ecevit’in ülküsünü Atatürk’ün hedeflerini Türk halkının yaşam kalitesini yükseltmek için çalışacağız. İl ve ilçelerde seçimlere katılıyoruz, adaylarımızı belirledik. Bundan sonrasında biz elimizden geleni yapacağız kararı seçmen verecek.

“BUGÜN DE BENZER SIKINTILAR İÇİNDEYİZ”

Uşak DSP’nin 34 yılını değerlendiren Aşçı DSP’nin bugün bir baskı içinde olduğunu  34 yıl önce  de Bülent Ecevit’in çok büyük baskılara maruz kaldığını iddia etti.  Aşçı o günler ve günümüz hakkındaki görüşlerini şu ifadelerle anlattı; “‘Bir bölen’ sloganları yeri göğü inletiyordu”.  Kendilerini  Sosyal Demokrat olarak tanımlayanlar postanelerin önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyorlardı Bülent Ecevit’e kına göndermek için, gönderdiler de, kilo kilo kına gönderdiler ki bunlar o günlerin gazetelerinin arşivlerinden var. Bugün de benzer sıkıntılar içindeyiz. Belki bugün biraz daha fazla hissediyoruz. Çünkü o zaman o sıkıntıyı aşabilmek için bir gücümüz vardı, Bülent Ecevit vardı. Bugün Ecevit’in fiziki varlığından mahrumuz. Bir de o günlerde basın bugüne nazaran daha özgürdü basında yer alabilmek fırsatımız daha fazlaydı bu günlerde basın maalesef 1985’lerdeki özgürlüğünden çok uzakta. Basında çalışan biri olarak bunu hissetmemek mümkün değil. Maddi baskılar , adli baskılar, maalesef basını Atatürk’ün ‘Basın özgürlüğünden doğan sıkıntıların giderilme yolu yine basındır, basın özgürlüğüdür’ anlayışını aslında yok etti. Örgütlenme anlamında çok fazla sıkıntımız yok  Bülent Ecevit’in ülküsünü yüreğinde hisseden DSP’liler her zaman her koşulda partilerine sahip çıkıyorlar. Kimisi biraz sessiz destek verirken, kimileri aleni olarak desteğini gösteriyor”

Editör: TE Bilişim