Alınan karar kapsamında; Uşak ili sınırları içerisinde bulunan tüm kavşaklar, ana caddeler, parklar ve buna benzer kamuya açık kentsel mekanlar başta olmak üzere; araç ve yaya trafiğinin düzenini ve akışını bozan, bu akış içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokan (araç camı silmek, mendil, çiçek, hediyelik eşya satmak, düğün konvoylarının önünü kesmek gibi) davranışları önlemek için bir dizi tedbir ve uygulama yürürlüğe konuldu.

AMAÇ; ÇOCUKLARI KORUMAK VE ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEMEK

Uşak Valiliği internet sitesinde duyurulan “Kamu Düzenini Bozan Bazı Fiillerin Önlenmesi” ne yönelik düzenlenen Kararlar” özellikle çocukalrın korunmasını kapsıyor. İşte o önemli kararlar:

“Kamu Düzenini Bozan Bazı Fiillerin Önlenmesi” ne yönelik düzenlenen Kararlar”

Karar Tarihi : 20 / 02 / 2018

Karar Sayısı : 2018/306

AMAÇ

Madde-1 Uşak ili sınırları içerisinde bulunan tüm kavşaklar, ana caddeler, parklar ve buna benzer kamuya açık kentsel mekanlar başta olmak üzere; araç ve yaya trafiğinin düzeni ve akışını bozan ve bu akış içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokacak fiilerin (araç camı silmek, mendil, çiçek, hediyelik eşya satmak, düğün konvoylarının önünü kesmek gibi) önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.

KAPSAM

Madde-2 Bu karar, Uşak ili sınırları içerisinde bulunan ve Madde 1’de belirtilen alanlarda; öncelikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye sokacak fiilerin (düğün konvoylarında para almak, araç camı silmek, kağıt mendil, çiçek ve hediyelik eşya satmak için araçların önüne atlamak ya da insanları taciz ederek para vermeye zorlamak gibi) önlenmesine, toplumun huzur ve güvenliğini korumak adına yukarıda sayılan fiilleri gerçekleştiren çocukların veli veya vasileri hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesi uyarınca “Emre aykırı davranıştan” İdari Para Cezası uygulamasını kapsamaktadır.

HUKUKİ DAYANAK

Madde-3  Bu karar;

1- 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 233/3. maddesi,

2- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 3.maddesi,

3- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi,

4- 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A,C ve 66. maddesi,

5- Çocuk Hakları’na dair Uluslararası Sözleşmenin (Çocuk İşçiler) başlıklı 32.maddesi

6- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 68.maddesinin (c) bendi

7- İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 07.03.2014 tarih ve 16 numaralı genelgesi hükümlerine dayanmaktadır.

İLDE HUZUR VE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

Madde-4 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesinin (a) bendinde” Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kanun düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirlerini alır. Bu maksatla Devletin Genel ve Özel Kolluk Kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür. (C) bendinde “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66.madde hükmü uygulanır.”

66. maddesinde (Değişik:08.02.2008/26781-5728/125.md.) İl genel kurulu ve ya idari kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ ve ya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden ve ya müşkülat gösterenler ve ya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32. Maddesi uyarınca cezalandırılır hükmüne amirdir.

EMRE AYKIRI DAVRANIŞ;

Madde-5 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Emre Aykırı Davranış” başlıklı 32.maddesi, “(1) yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeni ile ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye İdari Para Cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir”

Hükmüne amirdir.

GENEL ESASLAR

Madde-6  Bu kapsamda alınması gereken tedbirler;

1- Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın; sağlıksız ve güvenilir olmayan ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmaları onların beden, ruh ve ahlak gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan düğün konvoylarında araçlardan para alabilmek için araçların önüne aniden çıkmaları, trafik ışıklarında bekleyen araçların camlarını silmek ve araçlardaki kişilere kağıt mendil, çiçek, su v.b. eşyaları satmaya çalışırken hem kendi can güvenliklerini hem de genel trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri bilinmektedir. 

2- Reşit olmayan çocukların yukarıda belirtilen hususlara karışıp tespit edilmeleri halinde; öncelikle kanuni yakınlarına teslim edilir.

Fiilin devam etmesi halinde Sosyal Hizmet Mevzuatının ön gördüğü prosedürün tamamlanıp koruma altına alınmalarına kadar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerde muhafaza ve kontrol altında bulundurulurlar.  

3- Belirtilen tedbirlerin alınması ve kararların uygulanmasında; İlçe Kaymakamlıkları, Belediyeler, Emniyet Müdürlükleri, Jandarma, Mahalli İdareler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Kültür Müdürlükleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşların mahallin en büyük mülki Amirinin verdiği yetki belgesine haiz mensupları veya oluşturulacak heyetler sorumludur. 

CEZAİ HÜKÜMLER

Madde-7 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesine istinaden alınan bu karar gereği; çocuklarımızın yukarıda sayılan hususlara teşvik edilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Dolayısı ile maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocukların ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan bu tür eylemlerde, 15 yaşından küçük çocuklara yönelik adli iş ve işlemler, 15 yaşını tamamlamış çocuk ve kişiler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanacaktır. 

YÜRÜRLÜLÜK

Madde-8 Bu karar yayım tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde-9 Bu karar Uşak Valiliğince (bağlı kolluk kuvvetleri marifetiyle) yürütür.

                                                                      

Editör: TE Bilişim