Saç rengi genetik faktörlerle belirlenir vücuttaki melanin adı verilen pigmentler sayesinde farklı renklerde saçlara sahip olunuyor. Melanin, saç folikül hücrelerinde üretilen bir pigmenttir ve saç rengini belirler. İki tür melanin bulunur: eumelanin (siyah veya kahverengi arasında renk üreten) ve feomelanin (sarı veya kızıl arasında renkleri üreten).

Saçların beyazlamasının temel nedenleri birden fazla sebepten kaynaklanabilir.

Bunalar şu şekilde sıralayabiliriz ;

Melanin Üretiminde Azalma:

Yaş ilerledikçe, saç foliküllerindeki melanin üretimi azalır. Bu nedenle, yeni büyüyen saçlar renk kaybeder ve grileşir.

Genetik Faktörler:

Ailede erken yaşta saç beyazlaması geçiren bireyler varsa, genetik faktörler bu süreçte rol oynayabilir.

Stres ve Anksiyete:

Bazı araştırmalara göre,şiddetli stres ve uzun süreli anksiyete saç beyazlamasını hızlandırdığını öne sürsede bu durum bilimsel olarak kesinlik kaznmamıştır.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri:

Saç sağlığını sürdürmek için gerekli olan vitamin ve minerallerin eksikliği, özellikle B vitamini, demir ve bakır eksikliği saç beyazlamasın sebep olabilir.

Oksidatif Stres:

Vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres, saç foliküllerinde hasara yol açmsı halinde  saç beyazlamasına neden olabilir.

Kronik Hastalıklar:

Bazı kronik hastalıklar, saç renginde değişikliklere yol açabilir. Örneğin, vitiligo gibi pigment kaybına neden olan durumlar saç beyazlamasına katkıda bulunabilir.

Sigara İçmek:

Bazı çalışmalar, sigara içmenin saç beyazlamasını hızlandırabileceğini göstermektedir. Sigara içmek, vücuttaki serbest radikal üretimini artırabilir.

Doğal Yaşlanma Süreci:

En yaygın nedenlerden biri doğal yaşlanma sürecidir. Saç foliküllerinin yaşlanması ve melanin üretiminin azalması, saçların beyazlamasına katkıda bulunur.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli