UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Geçen günlerde Süt Konseyinin belirlediği çiğ süt fiyatı tartışmalara neden olmuş ve tarımsal girdilerde meydana gelen artışların süt fiyatlarında istenilen karşılığı bulmadığı ifade edilmişti.

Konu hakkında açıklama yapan Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz üreticinin para kazanmasının  1 litre süt ile 1,5 kg yem alabilmesine bağlı olduğunu dolayısıyla sütün litre fiyatı şu an en az 18 lira olması  gerektiğini söylemişti. Yılmaz böyle giderse hayvancıların ellerindeki dişi hayvanları kesime vereceğini ve piyasada süt kıtlığı yaşanacağını da ileri sürmüştü.

Whatsapp Image 2024 01 22 At 11.45.24

VETERİNER HARCAMALARI ARTTI

Yıllık Tarımsal Fiyat Girdi Fiyat Endeksine  göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 8,44 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde25,03 ile hayvan yemi oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 144,54 ile veteriner harcamaları ve yüzde 83,90 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Aylık Tarımsal Fiyat Girdi Fiyat Endeksine  göre 2 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.  Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, yüzde 2,15 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 1,80 ile enerji ve yağlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 10,84 ile veteriner harcamaları ve yüzde 3,70 ile makine bakım masrafları oldu.

Whatsapp Image 2024 01 22 At 11.45.58

“GELİRLERİMİZDEN FERAGAT EDEREK HAYVANCILIĞI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur TÜİK tarafından açıklanan veteriner harcamalarının bahsedildiği kadar yüksek olmadığını ileri sürdü. Uğur: “Belirtilen yüzde 144’lük artışını içinde ilaç fiyatları da dahil edildiyse bu rakam çok aşağılarda kalır. Bir yıllık süreçte ilaç fiyatlarına yüzde 1000’lere varan oranda zamlar yapıldı” dedi.

Veteriner hekimler olarak kendi gelirlerinden feragat ederek ülke hayvancılığını ayakta tutmak için uğraş verdiklerini ifade eden Uğur: “ Geçen yıl 600 lira olan muayene ücreti bu yıl 800 TL oldu. Suni tohumlama geçen yıl 300 liraydı bu yıl 500 TL oldu. İlaç fiyatlarında ise çok daha kötü bir tablo var, 10 liraya aldığımız ilaç 80-90 liraya çıktı” şeklinde konuştu.

HABER: BAYRAM ALİ KELEŞ / DUYGU BEKMEZCİ

Editör: Zülal Karadedeli