UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından derlenen ve TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’de Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 583 bin baş oldu.
Büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 421 bin baş, manda sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 5,9 azalarak 161 bin 749 baş oldu. Küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6,9 azalarak 52 milyon 363 bin baş oldu
Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,9 oranında azalarak 42 milyon 60 bin baş, keçi sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 11,0 oranında azalarak 10 milyon 303 bin baş oldu.
UŞAKLI STK’LAR NE DEDİ?
UŞAK DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ;

Whatsapp Image 2024 02 09 At 12.27.49
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz Ulusal Süt Konseyinin tavsiye ettiği süt fiyatlarının piyasanın gerçekleriyle örtüşmediğini söylemişti.  Yılmaz konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullanmıştı:  “ Ulusal Süt konseyi geçen Cumartesi toplandı ve süte 13,5 lira para verdi, zaten üretici  12,5 lira alıyordu, 1 lira zam yapmış oldu. Fakat girdilerdeki artış devam ediyor, yemin kilogram fiyatı 12  lira. Yetiştiricinin 1 litre süt ile 1,5 kg yem alması gerekiyor yani sütün litre fiyatı şu an en az 18 lira olması gerekiyor . Hayvancının, üreticinin para kazanması buna bağlı.”

Süt fiyatlarını belirleyen bir konseyin bulunmasına rağmen yem fiyatlarının sektörde rahat bir şekilde hareket ettiğini söyleyen  Yılmaz; “Haziran ayında zaten mevsimsel olarak süt üretimi düşüyor, bu fiyat dengesizliği bu şekilde olduğu sürece insanlar hayvanlarını kestirecektir dolayısıyla Haziran ayından sonra artık süt arayacağız” şeklinde konuşmuştu. 
UŞAK VETERİNER HEKİMLER ODASI;

Whatsapp Image 2024 02 09 At 12.27.49 (1)
Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür  Uğur da  Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatına da tepki göstermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı : “Süt fiyatı 11,5 liradan 13,5 liraya çıkarıldı, yazıktır, günahtır. Bütün fiyatlar yüzde 100, yüzde 200, yüzde 300 artmışken sütün fiyatına gelen zam yüze 17. Bu ne demektir? Bu hayvanların hepsinin kesime gitmesi demektir. Para kazanamayınca hayvanı kimse beslemez, ekonomik kriz olduğunda Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikayı kapatabilirsiniz, işçileri çıkartabilirsiniz, şarteli  kapatırsınız, bırakırsınız. Aradan 6 ay geçer, bir yıl geçer ticaret canlanmaya başladığında şarteli kaldırışınız, makineleri yağlarsınız, işçileri alırsınız fabrika çalışmaya devam eder ama bizim besi işletmeleri böyle değil… Bizde şarteli kapattığınız an hayvanlar kesime gider. Bir yıl sonra işler düzeldiğinde hadi tekrar çalıştıralım dediğinizde bakarsınız işçi yok, fabrika yok, makine yok… Hiçbir şey yapamazsınız. O zamanda ülkedeki damızlık değeri olan hayvanlar kesime gittiği için bakansınız ülkede yok ne yaparsınız? İthal hayvan getirirsiniz, bu da hayvan hareketliliğinin çoğalmasıyla hastalık girişini sağlar, ülkenin çok ciddi döviz rezervinin yurt dışına çıkmasını sağlar, sıfırdan başlamak gibi bir şeydir bu” dedi.
HABER / HALİL ASLAN
 

Editör: Duygu Bekmezci