Dünyada yaklaşık yılda 4 milyon yeni doğan bebeğin yaşamını yitirdiğini bunların da  1 milyona yakını asfiksiye (Asfiksi, yaygın kullanımda oksijen eksikliği olarak tanımlanmaktadır) bağlı olarak öldüğünü anlatan Dr.Kavas; “ Ülkemizde tabi bebek ölümleri çok şükür bu sağlıkta dönüşümden önce başlatılan programlarla makul seviyelere geldi. Tabi bir bebek ölümünü bile makul bulmamamız mümkün değil ama dünyanın diğer gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman çok şükür diyoruz ama bu yeterli değil. İşte komisyonlarımız var buralarda anne ölümü bebek ölümü  değerlendiriliyor. Buralarda baktığımız zaman kimi bebek ölümlerinin önlenebilir çıkıyor o zaman bizim üzerimizden bir kaynar su dökülüyor. Nedenine baktığımızda ise bir bilgisizlik bir eğitimsizlik var ama asıl önemli şey ne biliyor musunuz arkadaşlar? İlgisizlik. Ya hekim arkadaşta ya yardımcı sağlık personelimizde yada anne babadan kaynaklanan bir ilgisizlik. Bunların da ana  nedeni cehalet. Uzman arkadaş nasıl cahil olur? Oluyor, ilgilenmezse istediği kadar alleme-i cihan olsun ilgi olmadığı zaman göremiyor, bilemiyor, farkına varamıyor, maalesef böyle olumsuz şeyler yaşıyoruz. Tabi bu biraz tablonun hoş olmayan yüzü. Hoş olan yüzü ise son yıllarda bu yaptığımız programlarla anne bebek ölümlerimizin çok az noktalara gelmesi hatta Avrupa ülkelerinin bile gıpta ile baktığı bir noktaya geliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Sağlık Müdürü Dr.Kavas’ın konuşmasından sonra söz alan Eğitim sorumlusu Uzm.Dr.Selçuk Gürel Yenidoğan Canlandırma Eğitimi (NRP) kurs  standartları hakkında detaylı bilgi verdi. Standartlarını Amerikan Kalp Akademisini belirlediği standartlar doğrultusunda revize ettiklerini anlatan Dr.Gürel ; “ Kurs sorumlusu, güncel NRP kitabı yeni tüm bilgilere dayalı donanımlı bir NRP kitabı, yeterli uygulama materyali, materyalden kastımız ilk gün içerisinde öğrendiğimiz bilgileri uygulayacak maket vb. cihazlar. Yine üç günlük sürelik eğitime tam devamlılık esastır bir gün bile gelmemek başarısız olmak ve sertifikayı alamamak anlamına gelir. Birebir karşılıklı soru cevap usulüne dayalı bir anlatım tekniğimiz vardır. Kurs süresinin en az yarısı kadar da uygulama yaparız. Ve sertifika sınavı, bu sınav Türkiye’deki en zor sınav, çünkü geçme notu 85” dedi.  Dr. Gürel’in sunumunun ardından program çay ve pasta ikramıyla devam etti.

2010 yılında 50 kişiye 2015 yılında 50 kişiye 2016 yılında 124 kişiye sertifika verildi. Kurs süresi 3 gün. Teorik ve uygulamalı sınavdan başarılı olanlar sertika almaya hak kazanıyor.

Uşak Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenen “Yenidoğan Canlandırma Eğitimi”  Uşak’ta görev yapmakta olan Uzman Doktor, Doktor, Aneztezi Teknisyeni, Ebe, Hemşire olmak üzere toplam 46 sağlık çalışanının kursiyer olarak katılımları ile 27/28/29 Kasım 2018 tarihleri arasında Uşak İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.

Kurs süresince eğitim faaliyetleri ve eğitimler, Eğitim Sorumlusu Uzm.Dr.Selçuk Gürel liderliğinde, Uzm.Dr. Mustafa Kemal Takal, Uzm.Dr. Şule Yıldırım, Dr.Boğaçhan Aytekin, Uzm.Dr.Ebru Elmas, Ebe Aynur Turhan, Ebe Mehtap Er, Hemşire Mehtap Özdemir, Hemşire Ebru Uzar tarafından yapılacak. 29 Kasım 2018 tarihinde katılımcılara sertifikaları verilerek eğitim sona erecek.

Editör: TE Bilişim