Son dönemlerde covid-19’un yeni varyantı olan eris varyantı, Türkiye’de de görüldü. Korona virüsün hafif sayılabilecek varyantlarından biri olarak görülen ve bazı sağlık kurumlarındaki uzmanların konuyla ilgili uyarılarda bulunduğu eris varyantıyla savaşta, beslenme de çok büyük önem taşıyor. 
Eris varyantı ve bunun gibi gribal hastalıklara karşı beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, vitamin ve mineral açsısından zengin besinler tüketilmesini öneriyor. Hastalıkların şifası olarak bilinen ve Türkiye Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret alarak tescillenen Uşak tarhanası, tüm hastalıklara karşı olduğu gibi, covid-19’un eris varyantına karşı da koruyucu özelliğe sahip. 
Uşak tarhanasının sembol ismi Tarhana Baba lakaplı Mustafa Yeldanlı, yöresel lezzetin içinde barındırdığı vitamin, mineral ve diğer besinlerle çok büyük bir potansiyeli barındırdığını ve havaların serinlemesiyle başlayan gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirdiğini belirtti.


UŞAK TARHANASI, ERİS-MERİS DİNLEMEZ


Uşak tarhanasının annelerin emeğiyle yoğrulduğunu ve fermante edilmesi için beklediğini belirten Yeldanlı, “Uşak tarhanasının içinde annelerimizin emeği var ve tarhana bir süre güneşin de ışınlarıyla vitamin ve mineral zenginliğini artırıyor. Yoğurt, biber, soğan, domates, maydanoz ve nane gibi bağışıklık dostu besinlerle oluşuyor. Çorbamız kaynadığında, hem eşsiz bir lezzet, hem bir vitamin ve mineral deposu ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu yıl yine tarhanamızı bol bol tüketelim. Tarhana, gribal enfeksiyonlara karşı korur. Pandemi döneminde de çok yoğun tüketildi ve vücut direncini artırıyor. Bu bakımdan tarhanamız, eris-meris dinlemez” dedi. 


UŞAK TARHANASI NASIL YAPILIYOR?


Uşak tarhanasında bulunan malzemeler şöyle; un, yoğurt, kırmızı ve yeşil biber, kuru soğan, domates, maydanoz, nane ve nohut ile fasulye. 
Uşak Kültür Müdürlüğü tarafından tarhananın yapılışı şöyle tarih ediliyor: 
Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap, (toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır. Daha sonra parçalanarak temiz bir bez üzerinde serilir, kuruduktan sonra elle ovularak elenir, bez torba veya toprak küpte saklanır. Pişirilirken salça, et suyu ve tereyağı kullanılır. Sıcak servis edilir.
-HABER/ÇİĞDEM TURAN

Editör: Duygu Bekmezci