UTSO Meclis Başkanı Osman Çalıkuş başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, meclis gündem maddeleri görüşüldü. 2023 yılı ilk UTSO Müşterek Meslek Komite toplantısında ise; UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, oda faaliyetlerini özetleyen bir sunum gerçekleştirdi.  UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir,  UTSO’nun deprem döneminde yardım ve destek çalışmalarına katkı sağladığını ve bu faaliyetlerin devam ettiğini belirtti. Kandemir, “Odamız, depremin yol açtığı olumsuzlukla mücadeleyi sürdürürken, kendi hedeflerinden de sapmadı. Bu bağlamda önem verdiğimiz projelerimizden biri olan ve Uşak Valiliğimizin öncülüğünde devam eden SERA OSB projemizle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.


Sera OSB’yle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kandemir, “Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak olan ve Banaz Hamamboğazının jeotermal kaynağını atıl olmaktan kurtaracak olan projemizle ilimizin üretim potansiyeli artacak. Bu projeyle ilgili Tarım Bakanlığımızdan gerekli izinleri ve olurları aldık. Bu projeye gerekli destekler verilecek” ifadesini kullandı.


YEŞİL MUTABAKAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
“Sera OSB’nin yanı sıra yeşil mutabakat ve yeşil OSB çalışmalarımızı da hiç sekteye uğratmadık” diyen Kandemir, şöyle söyledi: “İlimizde günlük 2 bin 700 ton tekstil atığı değerli hale getiriliyor. Yılda 978 bin ton hammaddeyi geri dönüştürerek, binlerce yıl çevre kirliliği yaratacak bu maddeleri tekrar ekonomiye kazandırıyoruz. Uşak Tekstil Geri Dönüşümle Türkiye’de %8,2 Su Tasarrufu Sağlıyor.  Yeşil mutabakatla ilgili ilimizin şansı geri dönüşüm sektörü gibi çevreci bir iş kolunun yoğun bir şekilde yer almasıdır.”
Kandemir, şöyle konuştu: “Bu yıl odamız adına çok önemli biri işi başardık. Odamızın Milli Emlak Müdürlüğüne her yıl verdiği kira bedelinin önüne geçtik. Odamızın hizmet binasının bulunduğu araziyi, yaptığımız lobi çalışmalarıyla odamız bünyesine kattık. Yine odamızın yaptığı çalışmalar TOBB tarafından ödüle layık görüldü. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen 79’uncu TOBB Genel Kurul toplantısında, delegelikte 10. Yılı tamamladığımız için Hizmet Şeref Belgesi aldık. Bu belgeyi sizlerin sayesinde aldım ve hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum.” 

Yeşil Mutabakat Nedir?

Tam adı AB Yeşil Mutabakatı olan bu anlaşma, Avrupa’nın 2030 yılına kadar karbon salınımlarını %55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbon-nötr kıtası olma hedefini pekiştiren bir stratejiler bütünü. Bu plandaki ana başlıklar kirliliğin ortadan kaldırılması, sürdürülebilir sanayi ve üretim, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilir ulaşım, temiz enerji ve doğa dostu inşaat olarak listeleniyor.  Yeşil Mutabakat çerçevesinde her ülke kendi içinde 2050 yılına kadar iklim değişikliğiyle mücadele için yapabileceklerine dair bir eylem planı oluşturuyor. Doğal kaynaklarının bilinçsiz tüketiminin önüne geçmek ve iklim krizini bir nebze olsun hafifletmek için oluşturulan bu eylem planında Türkiye’nin de imzası bulunuyor. Yeşil Mutabakata imza atan ülkeler belirledikleri eylem planlarını hayata geçirdiklerinde küresel iklim krizinin etkilerini azaltmış olmayı umut ediyor. Bu anlaşma ile karbon salınımının belirlenen sektörlerde en aza indirilmesi ve daha çevre dostu teknolojilerin üretim süreçlerine entegre olması bekleniyor. Uluslararası bir anlaşma olan Yeşil Mutabakat, 193 ülkenin katılımıyla gezegenin geleceğini olumlu yönde değiştirme gücüne sahip.

-HABER/ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Duygu Bekmezci