Proje kapsamında Uşak İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulunda alınan kararlar doğrultusunda, Uşak ili merkez ve ilçelerinde bulunan yürüyüş rotaları belirlenerek Dünyaca ünlü rota kayıt platformu Wikiloc sitesine Uşak Yürüyüş Rotalarının eklenmesi çalışmalarına başlandı.

Uşak Yürüyüş Rotalarının belirlenmesi çalışmasının ilk adımı olarak Uşak’da gönüllü olarak doğa yürüyüşü yapan kişilerle görüşüldü ve rotalar hakkında bilgi edinildi. İkinci olarak İldeki dağcılık ve spor kulüpleriyle görüşülerek teknik bilgi alındı. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapan kamu ve özel sektör çalışanları ve STK üyelerinden doğa yürüyüşleri konusunda tecrübeye sahip kişilerle de görüşüldü.

Whatsapp Image 2024 04 22 At 11.11.58

Yapılan çalışmalar ve görüşmeler neticesinde, Uşak ili merkez ve ilçelerinde 80 e yakın yürüyüş rotası tespit edildi.

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başkanlığında, Uşak İli Rota Ürün ve Spor Alt Çalışma Komisyonu üyeleri, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı marka geliştirme uzmanlarından oluşan ekip ilk etapta Uşak’taki 10 yürüyüş rotasının belirlenerek haritalandırılması ve Wikiloc/GoTürkiye sitelerine kayıtlarının yapılması çalışmalarını başlattı.

Whatsapp Image 2024 04 22 At 11.11.58 (2)

WİKİLOC KAYDI OLUŞTURULDU

Clandras-Ulubey Hasköy Asar yürüyüş rotası komisyon üyeleri ve gönüllü katılımcılar tarafından bizzat yürünerek Wikiloc kaydı oluşturuldu.

Rota boyunca doğadan ve önemli kültürel noktalardan fotoğraflar alınarak sisteme eklendi. Bunların haricinde rota üzerinde bulunan belirgin kaya, ağaç vb. noktalara yön tayini ve sistem kaydı için kırmızı ve beyaz renkli boyalarla işaretleme yapıldı. Bu çalışma sayesinde kaydedilen Clandras-Ulubey Hasköy Asar yürüyüş rotasını Wikiloc üzerinden takip ederek yürüyen bir kişi, kültürel zenginliklerimizden Clandras Su Kemerinden başlayıp tarihi suyollarından geçecek, rotanın devamında Kırlangıç Mağarasını, Banaz Çayının doğal güzelliğini, yıllara meydan okuyan Pepouza Antik Kentini, kaya mezarlarını, su pınarlarını ve eski değirmenleri görebilecek. Rota Hasköy'de bulunan Asar ile son buluyor.

Whatsapp Image 2024 04 22 At 11.11.58 (1)

İŞARETLEME VE HARİTALANDIRMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Yapılan çalışmalara ek olarak, TGA yetkililerine Clandras-Ulubey Hasköy Asar yürüyüş rotasının dosyaları ve fotoğrafları gönderilerek GoTürkiye platformuna eklenmesi çalışmalarına da başladı.  Komisyonca yürüyüş çalışmaları düzenli aralıklarla devam edip işaretleme ve haritalandırma çalışmaları yapılacak. Komisyon üyelerine ek olarak zaman zaman öğrenciler başta olmak üzere toplumun her kesiminden gönüllülerle etkinlik düzenlenecek rota üzerindeki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızla görüşülecek  ve rotalar kayıt altına alınacak.

 AMAÇ UŞAK’I TREKKİNG, DOĞA YÜRÜYÜŞÜ, DAĞCILIK VB SPORLAR İÇİN ŞEHRİMİZİ TERCİH EDİLEBİLİR BİR DESTİNASYONA DÖNÜŞTÜRMEK

Çalışmanın nihai amacı belirlenen rota boyunca yol güzergahındaki tarihi, arkeolojik, doğal, endemik bitkiler, bisikler yolu, şehitlikler, karavan ve  çadır  kamp alanları vb her türlü bilginin Wikiloc kaydına girilerek trekking, doğa yürüyüşü, dağcılık vb sporlar için şehrimizi tercih edilebilir bir destinasyona dönüştürmek. Ayrıca bu bilgilerin tamamı WİKİLOC’a Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça olarak da yazılacak.

Rotaların Wikiloc’a kaydı süreç içerisinde tamamlandıktan sonra tanıtımının yapılması adına blogger ve sosyal medya fenomenleri, tanınmış doğa yürüyüşü program yapımcıları, fotoğrafçılar  etkinliklere davet edilecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TGA ve Uşak Valiliğinin  destekleriyle  geniş bir tanıtım yapılması sağlanarak,  Zafer Kalkınma Ajansı ile görüşülerek proje dahilinde bu rota ve bilgilerin karekodlu ve fotoğraflı şekli ile kitapçık olarak basılması da projenin son aşaması olarak gerçekleştirilecek.

Whatsapp Image 2024 04 22 At 11.11.59

UŞAK’A GELECEK YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİLERE ALTERNATİF TURİZM FAALİYETİ SUNULACAK

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu  ifadelere yer verildi; “ Sayın Valimiz Dr. Turan ERGÜN’ün destek ve himayelerinde İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda gerçekleştirilen Uşak Yürüyüş Rotaları projesi ile amacımız, İlimizde bulunan yürüyüş rotalarını herkese açık uluslararası bir platformda yayınlayarak İlimizin tarihi, kültürel ve turistik mekanları ile Uşak doğasının güzelliklerini tanıtmaktır. Bu sayede,  Uşak’a gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere alternatif turizm faaliyeti sunulmuş olacaktır. Ayrıca, Uşak iline ilk defa gelip yürüyüş yapmak isteyen ve yöre hakkında bilgi sahibi olmayan kişilere de yürüyüş rotalarına erişim imkanı sağlanacaktır. Şehrimizde yaşan vatandaşlarımız, STK’lar öğrenci kulüpleri, kurum ve kuruluşların da desteği çalışmaya eklenerek geniş bir kitle ile hem doğada zaman geçirilecek hem de şehrimizin güzellikleri kayıt altına alınarak aktif şekilde tanıtılacaktır.”

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli