Uşak’ta kent park olarak başlayan ve şu anda 800 araçlık yeraltı otoparkının yapıldığı millet bahçesine dönüştürülen projeyle ilgili bir değerlendirme yapan Mimarlar Odası İl Temsilcisi Çağlar Samancı, projenin kentin dokusunu bilmeyen kişilerin yer aldığı kurumlarca  hazırlandığını ve bunun kent kültürü açısından sakıncalı olduğunu ifade etti. Bölgeye yapılan 800 araçlık otoparkın da yeterli gelmeyeceğini ifade eden Samancı, “Değil 800, 2 bin 800 araçlık otopark dahi yapsanız sorunu çözemezsiniz” dedi. 

ESKİ UŞAK LİSESİ VE BESİM ATALAY ORTAOKULU’NUN BAHÇESİ OTOPARK OLUYOR


Uşak’ta eski Belediye Başkanı Nurullah Cahan, döneminde kent park olarak projelendirilen ve Millet Bahçesi’ne dönüştürülen yaklaşık 110 bin metrekarelik bölgeye 800 araçlık yer altı otoparkı yapılıyor. Yaklaşık 200 milyon TL’lik bedelle ihaleye verilen ve projenin uygulanacağı alan, kentte uzun yıllar Besim Atalay Ortaokulu ve Uşak Lisesi’nin bahçesi olarak kullanıldı. Söz konusu projenin uygulandığı bölgede kentin köklü okullarının yer alması ve bugün 30 yaşına gelen bir çok vatandaşın bu okullardan mezun olması da konuya ayrı bir boyut katıyor. Yaklaşık 5 yıl boyunca açık otopark olarak kullanılan bölgeye şu anda 800 araçlık otopark için temel atımı yapıldı ve inşaat çalışmasına başlandı. Önceki günde Uşak’taki yerel idareciler burada incelemeler yaptı. Konuyla ilgili bir açıklama da Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı’dan geldi. Samancı, TOKİ tarafından hazırlanan projenin kentin dokusu bilinmeden oluşturulduğunu ve bunun kent adına olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade etti.

DEĞİL 800, 2 BİN 800 ARAÇLIK OTOPARK YAPSANIZ DA SORUN ÇÖZÜLMEZ


Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, “Kent park- Millet bahçesi, tente yeşil alan kazandırmak amacıyla başlayan ve okullar dahil pek çok kamu kurumunu yıkarak planlanması düşünülen bir projeydi ve TOKİ’nin insafına bırakarak Bu günlere kadar geldi. Proje kamuoyuna tanıtıldı mı?  Proje için ilgili sivil toplum kuruluşlarından görüş alındı mı?
Ne yapılıyor bilen var mı? Toki biliyor. Uşaklı vatandaşların anıları, yaşam alışkanlıkları ya da kent belleğini bilen kişiler tarafından mı tasarlanmış proje?” dedi.
“Maalesef TOKİ eliyle neredeyse yerel idarenin hiç ,kentte yaşayanların ise hiç görüşü alınmadan 800 araçlık otopark yapılmaya başlandı bile” diyen Samancı, şöyle konuştu: “Mesela sadece değindiğimiz bir konu, 800 araçlık değil 2 bin 800 araçlık otopark yapsanız trafik sorununa çözüm olmaz, trafik ve otopark sorununa çözüm toplu ulaşımı destekleyip anlamlı hale getirmekle olur, insanları yürümeye güvenli şekilde bisiklet kullanmaya teşvik etmekte bir çözüm.  800 araçlık otopark üzerine sereceğiniz 50 santimetre toprakta kaç ağaç yaşayabilecek? Ya da otopark üzerine yapacağınız güneşe ve atmosfere açık beton zeminin kente katacağı şeyler tartışılır”. 
-HABER/Çiğdem Turan

Editör: Duygu Bekmezci