UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Uşak’ın Eşme İlçesi Takmak Köyünde yaptığı tarihi çalışmalar ve çevre düzenlemeleriyle köyün çehresini değiştiren Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Ali Terziler doğada yetişen bütün bitkileri orijinalliğini bozmadan rehabilite ediyor.

İç Ege Bölgesinde kendiliğinden üreyen dikenli ve yabani bir bitki olan Dikenli Çöğür hakkında bilgiler veren Terziler; “ Atalarımız yıllarca onları çit ya da harım yapmak amacı ile evlerin ve kesik dediğimiz bahçelerin sınırlarını belirlemek, korumak amacıyla keserek kullanmışlardır. Su, gübre, çapa ve özel bir bakım istemeden yetişen doğal bitki örtümüzün bir ürünüdür. Budama yapılarak büyütülüp ağaç haline gelenlerine Ahlat (Yaban Armudu) denilir. Ahlat, armut aşısı yapmaya en elverişli bir bitkidir. Yöremizde çöğürlerin yanı sıra kendiliğinden üreyen Meşe, Palamut, Çalı, Çaltı, Pıynar ve Armut gibi bitkilere de sıkça rastlanır.” Şeklinde konuştu. 

Whatsapp Image 2024 04 24 At 12.27.48

“AMERİKA’NIN EN ESKİ SAHİBİ KIZILDERİLİLER, BİZİM DOĞAMIZIN EN ESKİ SAHİBİ, YERLİLERİ, ÇÖĞÜRLERDİR”
Bu bitkileri Amerika’nın ilk yerlileri olan Kızılderili kabilesine benzeten Terziler onları yok edip temizlemenin Kızılderili katliamıyla eşdeğer olduğunu söyledi. Terziler onları yok etmeden yaptıkları, yapacakları çalışmaları şu şekilde anlattı: “Anıt Ağaç alanında çevre düzenlemesi yapılırken yerli, doğal bitkiler yok edilmeden seyreltilerek, budanarak, onlara bir şekil verilecek, onların aralarına Taflan, Sedir, Ligustrum, yaban mersini  gibi yaz ve kış yeşil kalabilen kısa boylu bitkiler serpiştirilerek hepsi harmanlanacaktır. Yabani otlar için “Yeşil kurutan” kimyasallar kullanılmayacak, motorlu tırpanla biçilerek yeşil korunacaktır. Alan içindeki yollarda beton ya da asfalt kullanılmayacaktır.
Bizim doğamızın en eski sahibi, yerlileri, çöğürlerdir.”

Whatsapp Image 2024 04 24 At 12.27.48 (1)

Muhabir: HALİL ASLAN