Uşak'taki sel felaketinden alınan dersler var mı? Sele mimar veya mühendis olmayan belediye başkanları mı yol açtı?

Hafta sonu Uşak’ı sel aldı ve sosyal medya selde sağa sola savrulan arabalar, su basan dükkanlar, alt geçitte mahsur kalan vatandaşlar, nehirlere dönen sokak görüntüleriyle deyim yerindeyse çalkalandı.

Olan yine vatandaşa oldu ve özellikle bazı cadde ve sokaklardaki esnafın zararı büyük ve muhalefet bunun belediye tarafından karşılanmasını istedi.

Gelinen noktada altyapıya daha fazla önem verilmesi gerektiği ve bu alanın insan vücudu için olmazsa olmaz hava, su ve yiyecek kadar ehemmiyet taşıdığı ortaya çıktı.

Hatta mesele belediye başkanlarının teknik elemanlardan seçilmesi noktasına kadar da geldi ve başkan olacak adam illa mimar veya mühendis olsun söylemleri de, gerek sosyal medyada ve gerekse fısıltı gazetesinde sık sık yer almaya başladı.

Meseleye rasyonel açıdan bakmak daha doğru ve akılcı olur diye düşünüyorum.

Şimdi Uşak’taki sel felaketi ve belediye başkanının teknik personel olup olmaması üzerine kısa bir çözümleme yapmalım.

BU SORUN BUGÜNÜN DEĞİL YILLARIN SORUNU VE TÜM BELEDİYE BAŞKANLARI SUÇLU

Sel felaketi yaşanmadan 1 ay önce bir yazı kaleme almıştım ve İsmetpaşa Caddesi ve Hakkı Yağcı Caddesi’nin bulunduğu bölgeye inen suyu kesecek bir formülü, daha önceki belediyeler dönemde görev alan 2 uzman isme dayandırarak kaleme almıştım. Fakat bunu pek sallayan olmadı. 

İLGİLİ YAZININ LİNKİNİ BURAYA KOYUYORUM…

YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Şimdi altyapıdaki bu sorunun tek sebebi, bugünün belediyesi değil. Daha önce göreve gelen bütün belediyeler bundan sorumlu. Ali Künek ve Erhan Akçay’dan ve bazı noktalarda da Mesut Apaydın'dan sonraki gelen bütün belediye başkanları bu işten sorumlu. Çünkü bu 2 isimin dışında altyapıya ve su sorunlarına eğilen pek olmadı. 

Gelen belediye başkanlarının en büyük vaatleri asfalt, park-bahçe oldu ve göreceksiniz 2024 seçimlerinde mevsimler biraz normal gitsin, yine vaatlerin başında bunlar gelecek. Hiçbiri altyapı için bir yatırım vaadinde bulunmayacak.

VATANDAŞIN DA KABAHATİ ÇOK BÜYÜK

Vatandaş da bu noktada kabahatli, çünkü şekilciliğe önem veren bir halkımız var. Park, piknik yeri yapan ve yolu asfaltlayan başkan bizde iyi. Dahasını söyleyelim, başkanın veya siyasetçinin iyisi cenazeye ve düğüne gelendir gibi bir algı da var. 

Seçilmişleri düğünler ve cenazeler tayin ediyor. Bunun dışında iktidar partisi olursa iş yapar gibi anlamsız argümanlar da var.

Uşak gibi kentlerde iyi belediye başkanı mimardan veya mühendisten çıkar mantığı da ağır basıyor ve son sel felaketinden sonra bunu dillendirenler de oldu.

Bizimle beraber aynı gün sel felaketini yaşayan bir diğer kent de Samsun’du. Hatta Samsun’daki selde sokaktaki yol ve kaldırım komple gitti ve arabalar da açılan çukurlara gömüldü.

Merak edenler için söyleyelim, Samsun Belediye Başkanı aynı zamanda eski Bayındırlık ve İskan Bakanı…

Askerliğinde dahi kontrol mühendisliği yapmış ve inşaat alanında faaliyet göstermiş bir isim ve Samsun’un geldiği hal ortada.

Bir de Hatay Erzin’in belediye başkanı var ve asrın felaketinde hiçbir yıkımın olmadığı yer olarak bildiğimiz bir ilçe. Adam avukat ve yaptığı en temel vazife bileme ve hukuka uygun hareket etmek.

Başkanın illa mimar veya mühendis olmasına gerek yok, işi bilenleri yanına alsın (iyi niyetli olanları elbette) dinlesin ve hukuk ne diyorsa onu yapsın yeter.