Kazıkbeli Savaşı Anma etkinlikleri icin bugün savaş meydanında idik. 7 Ocak 1148 tarihli savaşı Kazıkbeli geçidi denilen noktada andık. 

Denizli'den çok sayıda  tarihe meraklı insanımız etkinliğe  katıldı. Acıpayam Dernekler Birliği ve Denizli Yörükleri Derneği olarak  güzel bir etkinliğe önayak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kazıkbeli savaşı önce cuma günü  Cankurtaran'da yer alan okulumuzda öğrencilere ve cumartesi akşam da halka anlatıldı. Bugün de savaş meydanına yüründü. Savaş meydanında o günler yad edildi. Akşam  Cankurtaran köy  meydanında tören düzenlendi  etkinlikler yapıldı. Akşam  Cankurtaran köyündeki  törene Büyükşehir ve Pamukkale Belediye Başkanları da katıldı.  Etkinlikte çok kişinin emeği var ancak  Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanımız Hüdaverdi Otaklı' nın emeği çok büyük anmadan geçemeyeceğim.

Savaşla ilgili biraz bilgi vereyim.  1147 yılı sonlarında 1148 de yapılan Kazıkbeli savaşında, II.Haçlı seferi sırasında Anadolu’ya giren Haçlılar en kestirme yol gördüklerinden Denizli’den Antalya’ya Hamit (Acıpayam) Ovasından geçerek gitmek isterler. Denizli'yi Antalya'ya bağlayan  bugünkü  Cankurtaran mevkisinin hemen üstünde kalan Kazıkbeli geçidinde bir savaş yaşanır. Fransa Kralı  7. Louis'in kumandasındaki  II.Haçlı ordusu 1147 yılında Efes'e gelmiş ve oradan Menderes nehri boyunca yürüyüşüne devam etmiştir.

1148’de, Fransız Haçlı ordusu Denizli'den sonra, Honaz Dağı’nda, çok dik ve dar olan Kazıkbeli geçidinde Haçlıları, Selçuklu uç birliklerinden Avşarlar, Hamit Ovasının tabii giriş kapılarından olan bugünkü Cankurtaran’da karşılarlar.

Haçlıları yol boyunca takıp eden Türk okçuları, geçitte öncüler ile ardçılar arasındaki bağlantının koptuğunu ve Haçlıların ikiye bölündüğünü görünce, Haçlı ordusunun kargaşa içine düşmüş olan orta kısmına saldırdılar, kayaların ve ağaçların üzerinden onları ok yağmuruna tuttular, ağır zırhlı şövalyeler ise kaygan yüzeyde süratli hareket edemediklerinden ancak atlarının üzerinden mızraklar fırlattılar. Atları ok yağmuru altında ölünce de yaya kaldılar; sadece oklarla değil kılıçlarıyla da adam adama mücadele eden Türkler tarafından sıkıştırılarak yok edildiler. Sağ kalabilenler ancak karanlığın çökmesi sayesinde kurtulabildiler. Haçlılar için bir felaket olan bu savaşta 40 kişilik maiyetini kaybeden kral bile canını zor kurtardı." Kazıkbeli Savaşı denen bu savaşta Haçlılar perişan edilir. Fransızlar o günün anısına Fransanın en güzel çiçekleri meyve vermeden Kazıkbelinde solmuşlardır diyerek anarlar.

Ordumuzun sınır dışında harekatta olduğu bu günlerde yapılan etkinlik ayri bir önem taşıyor, mehmetciğimiz de dualarımız da yerini aldı. Etkinligimize  katılan ordu mensupları aracılığı ile askerlerimize selam ve iyi dileklerimizi iletildi. 

Cankurtaran da yaşayan halkla içiçe büyük zaferin kutlanması, Denizli halkının yoğun ilgisi tarihimize olan ilginin arttığını, giderek bilinçlendiğimizi gösteriyor.  Denizli' de Miryekefelon savaşı ve Kazıkbeli savaşlarının anısına birer anıt yapılması Atalarımıza borcumuzdur diye düşünüyorum.  
Saygılarımla