Koronavirüsten korunmamız için altın besin tabi ki yok fakat bağışıklık sistemimizi olabildiğince güçlü tutarak riski azaltabiliriz. Korona virüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bazı besinlerden ve davranışlardan bahsetmek istiyorum.

1.) Su tüketimini arttırın!!!

Vücudumuzun metabolizmasına her zaman su gereklidir. Günde 2 ile 2.5 litre su tüketimi yeterli gelecektir. Çay ve kahve gibi diüretik içeceklerin tüketimi fazla ise bu miktarı arttırmanızı öneririm.

2.)Sofranızda sebze ve meyve eksik olmasın!!!

Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini, zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan “beta karoten” içerir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin.

3.) Probiyotik tüketimini arttırın!!!

Yapılan çalışmalar probiyotik tüketiminin bağırsak bağışlığını geliştirdiğini göstermiştir. Bu yüzden yoğurt ve kefir gibi gıdalar sofralardan eksik olmasın.

4)Omega-3 alımını arttırın!!!

Yapılan birçok çalışma omega-3 yağ asitlerinin tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bize göstermiştir. Omega-3 ün en iyi kaynağı balıktan haftada iki kez tüketmenizi önemle öneriyorum.

5) Basit karbonhidrat tüketimini azaltın!!!

Basit şekerler bağırsak florasını bozarak bağışıklığı kaybettirdiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Bu yüzden market ürünlerinden ve basit şeker içeren hamur işi, tatlı gibi besinlerden uzak durun!!!