Gündem

Adil Özdemir: Emekçiler enflasyona ezdirilmemeli!

HAK-İŞ Uşak İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Uşak Şube Başkanı Adil Özdemir, 1 Mayıs nedeniyle yaptığı açıklamada, emekçilerin enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini ve bu konuda çözüm bulunmasını istedi. Özdemir, "HAK-İŞ olarak, vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınmasını, vergi matrahı ile vergi oranlarının söz konusu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmesini talep ediyoruz" dedi.

Abone Ol

 HAK-İŞ Uşak İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Uşak Şube Başkanı Adil Özdemir, 1 Mayıs nedeniyle yaptığı açıklamada, haksız yere işine son verilen, mobing mağduru olan, emeğinin karşılığını almayan, enflasyona yenik düşen emekçiler için çağrıda bulunarak, “Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anlayış ile yeniden düzenlenmelidir. HAK-İŞ olarak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, güçlendirecek bir asgari ücret düzenlemesini talep ediyoruz” dedi.

VERGİLENDİRMEDE AİLE YÜKÜMLÜLÜKLERİ DİKKATE ALINMALI

Özdemir, “Çalışamayan veya geliri yetersiz vatandaşlarımıza bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulmasını talep ediyoruz.  İşsizlik sigortası ödeneği tüm çalışanların çalışmaları ile orantılı olarak faydalanabileceği bir modele dönüştürülmelidir. HAK-İŞ olarak, vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınmasını, vergi matrahı ile vergi oranlarının söz konusu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Kriz dönemlerinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı %10 olarak sınırlandırılmasını istiyoruz. Ücretlerdeki vergi yükünün azaltılmasını ve az kazanandan az çok kazanandan çok anlayışıyla vergi alınmasını talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

İŞÇİLERİN SENDİKAL ÖRGÜTLENMESİ ENGELLENEMEZ

“Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikalı işyerlerinin teşvik edilerek sendikal hakların kullanımının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz” diyen Özdemir, şöyle devam etti: “Sendikal örgütlenmenin temel taşlarından biri olan toplu iş sözleşmesi yetki tespit sürecinin, hızlı ve şeffaf bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. İşe iade davalarının mutlak bir güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Özellikle sendikal nedenle yapılan fesihlerde işçilere, işyeri sendika temsilciliği güvencesi gibi mutlak bir iş güvencesinin getirilmesini verilmesini istiyoruz. İş akdi sona eren işçinin bütün alacaklarının herhangi bir pazarlık yapılmaksızın ödenmesi yasal ve ahlaki zorunluluktur, doğmuş haklar ve alacaklar üzerinde yeniden bir pazarlık yapılması evrensel bütün ilkelere de aykırıdır. HAK-İŞ olarak, hukuka ve ahlaka ayrılığı açık olan arabuluculuk müessesinin hukukumuzda mevcut eşitsizlikleri daha da artırması nedeniyle bir an önce ortadan kaldırılmasını, uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözüme kavuşturulmasını sağlayacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak, tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak, adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulmasını talep ediyoruz. Her emekçi sosyal güvenceye kavuşmalı, hiçbir işçi güvencesiz çalıştırılmamalıdır. Kayıt dışı çalışmanın son bulduğu, herkesin emeğinin karşılığını alabildiği bir Türkiye mümkündür.”

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE İSTİSMARI ÖNLENMELİ

Özdemir, çocuk işçiliği hakkında da, “Kayıt dışı istihdam ile mücadelede çalışmaların daha etkin ve istikrarlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Çocuk işçiliğinin ve istismarının önlenmesini talep ediyoruz. Kayıt dışı ve güvencesiz alanlarda çalışan işçilerin kayıt altına alınması için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdama katılımlarını kolaylaştıracak politikaların oluşturulmasını, gençlerin istihdamda daha güçlü yer bulabilmesi için eğitim-istihdam geçişinin desteklenmesini, staj ve çıraklık süreçlerinin daha güvenceli hale getirilmesini talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak, dijital dönüşüm kapsamında geleceğin mesleklerinin işçilerin adil geçişini sağlayacak şekilde eğitim yoluyla desteklenmesini talep ediyoruz. İklim krizine karşı adil geçiş politikalarının uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca, yeşil işler yaratılmasını ve çevre dostu bir istihdam stratejisinin oluşturulmasını talep ediyoruz.  İş ve sosyal güvenlik mevzuatının göçmen ve mülteciler için sürdürülebilir, uyum odaklı politikalar ile desteklenmesini talep ediyoruz. Bu çerçevede HAK-İŞ olarak, işçi haklarını güçlendirecek köklü düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini, İş Mevzuatının, emeğin değişen koşullarına ve çalışma hayatının gerçeklerine uygun biçimde güncellenmesini istiyoruz. Ev hizmetlerinde çalışan emekçilerin, İş Kanunu kapsamına alınmasını, Evde Bakım ve Destek Sigortası hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Ev işçileri, bakım işçileri, tarım işçileri gibi sosyal güvenceden uzak olan çalışma biçimlerinin sosyal güvenlik kapsamı altına alınmasını ve sendikal haklardan yararlanmaları sağlanmasını istiyoruz. Uzaktan çalışma, esnek çalışma, kısmi zamanlı çalışma gibi yeni çalışma biçimlerinde işçilerin fazla mesai, izin, sosyal güvenlik ve sendikal haklarını koruyacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

HAK-İŞ, OLARAK TAŞERONLARA KADRO KAZANIMI SAĞLADIK VE DİĞER SORUNLAR DA ÇÖZÜLMELİ

“Emekli aylıklarının, prim ödeme gün sayısı ve yatırılan prim tutarıyla orantılı olarak belirlenmesi ve emekli aylığı alt sınırı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz” diyen Özdemir, “HAK-İŞ olarak, emeklilik mevzuatının adil, gelir güvencesi sağlayacak ve emekçiyi enflasyonist baskılara karşı koruyacak şekilde yeniden ele alınmasını; sosyal destek mekanizmalarıyla emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, taşeron sistemine karşı verdiğimiz mücadelenin en önemli kazanımlarından biri olan 696 sayılı KHK ile sağlanan kadro düzenlemesini çalışma hayatımız açısından tarihî bir başarı olarak değerlendiriyoruz.  Bununla birlikte devam eden sorunlarımızın da çözüme ulaştırılmasını bu tarihi başarıya destek olacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

ADİL ÖZDEMİR, EMEKÇİLERİ HAK-İŞ ÇATISINA DAVET ETTİ

Emekçilere çağrıda bulunan Özdemir, “HAK-İŞ, tüm emekçileri “Örgütlü ol, Sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol” çağrısıyla birliğe sadece ulusal düzeyde değil, küresel ölçekte yürütülen emeğin ortak mücadelesine, birliğine ve dayanışmasına davet ediyor.  Çünkü biliyoruz ki; emeğin onuru örgütlü mücadelede, işçinin güvencesi HAK-İŞ’in yolundadır! 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun!  Yaşasın emeğin ve emekçinin birliği, yaşasın HAK-İŞ, yaşasın Küresel Emek Mücadelesi, Yaşasın Başkenti Kudüs olan Özgür ve Bağımsız Filistin Mücadelesi, Yaşasın Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Yaşasın 1 Mayıs” diye konuştu.