Kültür

Almanya'daki Uşaklılardan Vefa Örneği

Almanya’nın Münih bölgesinde faaliyet gösteren Bayvera Uşaklılar Derneği, Cumhuriyetin 100. Yılında Uşak’ı Avrupa’da tanıtmak için rehber hazırlıyor. Dernek Başkanı Halil İbrahim Nacar Uşak’a vefa çalışması olarak nitelediği derginin amacına ulaşacağına inandığını söyledi.

Abone Ol

Almanca ve Türkçe olarak tasarlanan tanıtın rehberinin amacını; Hem Almanlara hem de Almanya’da yaşayan 3’ncü ve 4’ncü nesil diye tabir edilen 15-25 yaş arası genç Uşaklı gençlere büyüklerinin doğup büyüdüğü şehrin güzelliklerini aktarabilmek olarak açıklayan Nacar ; “ İstiyoruz ki  yurt dışında doğup büyüyen yeni neslimizin, dedelerinin, ninelerinin varisleri olduklarını bilsinler. İkinci olarak onlar artık Türkçeyi tam olarak anlayamıyorlar ama Almancayı hemen anlıyorlar, burada hedef o gençlerimize şehirlerine yönelik bir aşinalık getirebilir miyiz, bu görsellerle mensubu bulundukları şehri daha çok sevdirebilir miyiz. Çünkü Almanya’da bizim bölgemizde Türkiye’nin büyük şehirleri var, mesela Kayseri, Sivas, Erzurum, Antalya vb. herkes kendi şehriyle övünebileceği bir şeyler buluyor. Televizyonda görüyorlar, kitaplarda okuyorlar, turizm mecmualarında okuyorlar. Maalesef Uşak’ın bu konuda çok değerli çok kıymetli görselleri olduğu halde oradaki gençlerimiz bunu bilmiyorlar, habersizler. İstiyorum ki bizim gençlerimiz diğer şehirlerden gelen arkadaşlarına karşı ‘bizim ya baksana bizim şehrimiz daha da güzel’ diyebilsin istiyoruz”

Rehberi hazırlarken en çok konu başlıkları hakkında orijinal fotoğraflar bulmakta zorlandıklarını söyleyen Nacar bu konuda kendilerine Alp Arslan Dur’un kendilerine büyük katkı sağladığını belirten Nacar: “ Kültür ve Turizm Müdürümüz Sabri Ceylan olsun, Kent Tarihi Müzemizden Cengiz Doğan olsun ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiler. Burada en çok yorulan yayın yönetmenim Fatih Nacar oldu, çünkü ben onu gece 2’de bile arıyordum, yani benim buradaki elim ayağımdı, çok katkı sağladı. Tek zorlandığımız konu tarihi mekanlarımızın orijinal fotoğraflarına ulaşmaktı.  Onu da Alp Arslan olsun, Mehmet Keyvanoğlu ağabeyimiz arşivleri olsun, bu şeklide aştık.

Nacar hazırlanan rehberin yurt dışında nerelere ulaştırılacağını da şu şeklide anlattı; “ Başkonsolosluklar, ataşelikler, sivil toplum kuruluşları, derneklere gidecek. Bizim bölgemizdeki tüm belediye başkanlıklarına gidecek, bir de Alman makamlarında yabancılarla ilgilenen birimler var oralara gidecek ve bizim etkinliklerimize gelen misafirlerimize dağıtılacak. En önemlisini söyleyeyim Münih Başkonsolosumuz Sayıl Süalp Erdoğan Beyle yaptığımız görüşmede inşallah 29 Ekim resepsiyonunda ki davetlilerin büyük çoğunluğu Alman makamlarının temsilcisi oluyor onlara birer tane hediye edeceğiz.”

Kendisini bu toprakların bir evladı olarak niteleyen Nacar, Uşak’ı çok sevdiğini ve çok sevdiği şehrine bu çalışmayı hediye ederek vefa borcunu ödemek istediğini söyledi.

HABER /  BAYRAM ALİ KELEŞ