“ARTIK BİZ ÖĞRENCİLERE DEFTERLERİNE NOT TUTTURAMAYIZ”

Uşak Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde coğrafya öğretmenlerine yönelik gerçekleşen projenin uzman personellerinden olan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kara proje hakkında bilgiler verdi. Coğrafya öğretiminde teknoloji kullanımı merkezli olduğunu söyleyen Prof. Kara; “ Biliyorsunuz pandemi sürecinde teknoloji biraz daha ön plana çıktı hepimiz bilgisayar programlarıyla görüşmelere vs. farklı etkinlikler yapar hale geldik. Yeni bir kuşak Z kuşağı dediğimiz çocuklar artık telefon ve bilgisayarların içinde doğuyorlar artık biz öğrencilere defterlerine not tutturamayız, dolayısıyla çok yeni programlar gelişiyor işte coğrafya öğretmenlerimizi de bu konularda bilinçlendirerek, eğitimler vererek, eksikliklerini gidererek bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla arkadaşlarımız gittikleri illerde bu gördüklerini farklı platformlarda bir araya getirerek diğer coğrafya öğretmeni arkadaşlarımıza anlatabilirlerse yaygın bir etki gerçekleştirmiş olacağız.” Dedi.

“COĞRAFYAYI ÇOK DAHA HIZLI VE ETKİLİ ŞEKİLDE ÖĞRETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Proje Uzman Personeli Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar da konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede hızla gelişen teknolojiyi eğitimin içine aynı hızla entegre etmeyi amaçladıklarını söyledi. Prof. Pınar; “ Coğrafya bu konuda kullanımı yaygın bir alan, daha kolay entegre edebileceğiz. Buna yönelik  olarak bir takım  uygulamalar yaptırıyoruz. Öğretmenlerimize bu konuda uygulamalı eğitim veriyoruz, dolayısıyla öğretmenlerimiz gittikleri bölgelerde, okullarında burada kazandıklarını öğrencilerine uygulayabilecekler. Teknolojiyi biz sadece cep telefonu kullanmaktan ibaret zanneden bir topluluk olma yolunda ilerliyoruz, bunun eğitime aktarılmasını düşündüğümüz için bu projeyi yaptık, bunu da yapacak olan öğretmenler. Öğrencilerin elinden telefonu alıp saklayarak, kısıtlayarak, yasaklayarak bir takım şeyleri yapamayız. Ne yapacağız?  Kendi alanımızda öğretimini anlatılarak zor yapılan konuları bir takım uygulamalar kapsama yerleştirmek ki bizim tam da yaptığımız bu. Coğrafyayı çok daha hızlı ve etkili şekilde öğretmeyi hedefliyoruz. Yani şu sayfaları oku da anlat dediğimizde öğrenciler çok fazla istekli olmuyor  ancak şunu bilgisayarda yap denildiği zaman sanki oyun oynuyormuş gibi eğlenceli bir şekilde yapıyor. Bunun bütün ülkede yayılması için çaba sarf edeceğiz ki bence milli eğitimin temel amaçları bu olmalı.”

“TRİKOPİS İLE MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN GÖRÜŞMESİNİ ANLATTIM”

Proje kapsamında Uşak merkezdeki tarihi alanları ve  Kent Tarihi Müzesi ziyaret eden öğretmenlere ve uzman personele eşlik eden Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman ziyaretlerde verdiği bilgileri şu şekilde özetledi; “Bugünkü programımıza sabah etnografya müzesi ile başladık, orada atalarımızı, şehitlerimiz, gazilerimizi andık, oradaki  evin tarihi değerini anlatmaya çalıştım. Trikopis ile Mustafa Kemal Paşa’nın görüşmesini anlattım. Oradan Dokur Evi’ne geçtik, Uşak’ımızın markası olan Uşak halısının nasıl dokunduğunu, iplerin nasıl hazırlandığını, motiflerini, desenlerini anlattık, hatta bazı katılımcılara uşak halısını dokutturduk, oradan da yürüyerek dokuz sele çayını geçerek Uşak Kent Tarihi Müzesine geldik. Burada da Uşak Kent Tarihinde sergilenen ve Uşak kentiyle özdeşleşen değerlerini anlatmaya çalıştık. İçeride yine elektriğin kullanımıyla ilgili bilgiler verdim, Uşak Şeker Fabrikasıyla ilgili, Uşak Tarhanasını, Uşak’ta cirit oyunun öne çıktığını bayan cirit takımımızın olduğunu anlattım.”

“HIZLA İLERLEYEN TEKNOLOJİYE ADAPTE OLABİLMEK, ÖĞRENCİLERİMİZİ, GENÇLİĞİMİZİ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ BU NOKTADA DOĞRU YÖNLENDİREBİLMEK ADINA BİZİMDE BU SÜRECE DAHİL OLMAMIZ GEREKİYOR”

Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü Mezunu, Niğde Atatürk Anadolu Lisesinde 10 yıldır Coğrafya öğretmenliği yapan Emrah Güç projeye neden gönüllü olduğunu şu ifadelerle anlattı; “ 21. Yüzyıl teknoloji çağı, hızla ilerleyen teknolojiye adapte olabilmek, öğrencilerimizi, gençliğimizi, ülkemizin geleceğini bu noktada doğru yönlendirebilmek adına bizimde bu sürece dahil olmamız ve adapte olmamız gerekiyor. Bu doğrultuda gerekli eğitimleri almak adına başlangıç sayabileceğimiz bir eğitim. Eğitimi düzenleyen Hocamız Adem Sezer, katılımcı  uzman hocalarımız Adnan Buldur, daha önceden de üniversiteden hocalarımızdı. Projemiz çok başarılı geçiyor.”

“BELEDİYE HİZMETLERİNDE EKSİKLİKLER VAR”

Uşak’ın kültür, tarih ve doğa zenginlikleri hakkında da konuşan Güç şehrin kurtuluş savaşının izleri taşıdığını, insanların çok misafirperver olduğunu ve temasta bulundukları esnafların kendilerine yardımcı oldukların ve hürmet gösterdiklerinin vurguladı.  Şehirde gördüğü en önemli eksikliği ise belediye hizmetlerindeki aksamalar olarak aktaran Güç; “ Kaldırımlar, yollar, mesela ana arterler parke taşından olması dikkatimi çekti, pek çok daha küçük şehir daha modern yollara sahip, Uşak gibi Ege’nin güzide şehirlerinden biri daha modern yollara sahip olabilir.  Beklentim Uşak’ın daha modern olması yönündeydi. İnşallah bir dahaki seferde daha modern yollarla, caddelerle karşılaşırız”

“TARİHİN ATİYE BIRAKACAĞI BİR İZ”

Güç’ün Kent Tarihi Müzesi hakkındaki görüşleri ise şu şekilde; “Biraz önce kendi aramızda da değerlendirdik, tarihin atiye bırakacağı bir iz. Cumhuriyetin nasıl kurulduğu bunun altından yatan fikir, inanç, özgürlük duygusu, bunlara dair izleri barındıran temiz bir mekan. Buradaki arkadaşlar da bizi çok güzel karşıladılar. Bu arada Prof. Dr. Mehmet Karayaman Hocamız bizimle çok alakadar oldu bilgisiyle birikimiyle bizleri aydınlattı, kendisine buradan çok teşekkür ederim.”

Etkinlikte Bugün;

- Mekânların erişilebilir olma durumlarını harita ile görmek (CBS ile Ağ Analizi)

- Haritayı üç boyutlu görsel haline getirmek

- Yerleşmelerde özel mekânların konumlandırılması (CBS ile Lokasyon Analizi)

- QGIS (ücretsiz/açık kaynak kodlu CBS yazılımı) yazılımı ile harita çalışmaları

- Yerel Halk Oyunları Gösterisi (serbest etkinlik)

4.Gün Etkinlikleri:

Tarih: 09 Eylül 2021

- TÜİK nüfus verilerini analiz ediyoruz.

- Sanal ortamda (Google Earth) arazi çalışması

- Tarihi coğrafya belgeseli hazırlıyoruz.

- Coğrafya öğretiminde dijital kavram haritası hazırlama

- Uzaktan eğitim için sınav/Qiuz hazırlıyoruz: Google Clasroom şeklinde olacak

5. Gün:

Tarih: 10 Eylül 2021

- Kahoot ile oyun tabanlı öğrenci-öğretmen -teknoloji etkileşimli etkinlikleri hazırlama

- Arttırılmış gerçeklikle sınıfa gelen dünya

- Dijital ortamda öğretmen ve öğrenci e portfolyo dosyası hazırlama

- Son testlerin Uygulanması

- Kapanış

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim