Geri dönüşün sektörünün  gün geçtikçe daha bir hareket kazandığını ve  daha çok düzene girdiğini belirten Yoğunlu ; “Avrupa’daki atık yönetim uygulamasına gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Çevre  ve Şehircilik Bakanlığımız da zaten son zamanlarda yayınlamış olduğu yönetmeliklerle atık yönetimi üzerine ciddi çalışmalar yapıyor. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan sıfır atık projesi Temmuz ayında yayınlanan yönetmeliğiyle daha bir kapsamlı hale geldi.  Sıfır atık yönetmeliğinde bölgelere göre geçiş zamanları belirlendi ilk etapta Ankara’da TBMM ve diğer bakanlıklarda başlatılan bu çalışma 81 vilayete yakın bir zamanda yayılacak. Uşak için öngörülen tarih 2020’nin Haziran ayı. Bu plan sayesinde bütün kurumlar kendilerine ait bir geçici depolama alanı  oluşturarak  atıklarını ayrıştıracak.  Yani ambalaj atıkları olsun evsel atıkları olsun diğer atıklar olsun bunlara ilişkin ayrı ayrı biriktirerek sıfır atık yönetmeliğine katkı sağlamaları isteniyor. Bununla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü sık sık toplantılar yapıyor. Bizler de geri dönüşüme katkı sağlayan firmalar olarak sıfır atık yönetmeliğini destekliyoruz. Bunun için elimizden geldiğince çalışmalarımızı hızlandırıyoruz” dedi.

“MİLYARLARI TOPRAĞIN ALTINA GÖMÜYORUZ”

Türkiye’de son zamanlarda atık ithalatıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Yoğunlu ; “ Atık ithalatı iç piyasada yurt dışında gelen malzemeler sebebiyle arz talep durumuna göre hareketliliği dikleştirebiliyor.  Bizim öncelikli hedefimiz aynı zamanda sıfır atık projesinin  de öncelikli hedefi  kullandığımız, tükettiğimiz malzemeleri kaynağından ayrıştırıp biriktirerek ekonomiye tekrar kazandırmak. İstatistik verilere Türkiye’de yılda yaklaşık  3 ile 5 milyon ton atık toprağa gömülüyor, israf ediliyor.  Ekonomik değerini tam olarak belirleyememekle birlikte milyarlarla ifade  edilebilir.  Bundan dolayı da cari açıklar ortaya çıkıyor. Geri dönüşüm aslında ülkenin en büyük kalkınma hedeflerinden bir tanesi ve gelişmişlik göstergesi.” Şeklinde konuştu.

“SOKAK TOPLAYICILARI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR”

Türkiye’de geri dönüşüm sektöründe  500 bin kişinin  kazanç sağladığını aktaran Yoğunlu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; “ Sokak toplayıcılarından tutun, işverenlerinden çalışanlarından, hepsini toplarsak sektörde muazzam bir işgücü var, gecesi gündüzü olmayan bir sektör.  Uşak’ta evlerde biriktirilen ancak geri dönüşüme kazandırılabilecek atıklar daha çok çöplere atılıyor bu sebeple sokak toplayıcıları bunları çöplerden diğer atkılardan ayrıştırarak bize getiriyorlar ve böylelikle evlerine ekmek götürüyorlar. Bunların hem çevre kirliliğine hem ekonomiye katkıları tartışılmaz. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sokak toplayıcılarının sisteme dahil edilmesiyle ilgili olarak çalışmalarını yürütüyor. Büyük illerde sokak toplayıcılarıyla ilgili ciddi dernekler ve platformlar var. Senelerdir toprağa gömdüğümüz değerlendirmenin, atıklarımızı artık geri kazanıp doğru yöntemlerle ekonomimize kazandırmanın zamanı gelmiştir. Avrupa ülkelerinden atık alma yerine toprağa gömdüğümüz atıklarımızı gün yüzüne çıkarıp topraklarımızın tekrar filizlendirmeyi, havamızı ve denizlerimizi daha temiz hale getirebiliriz. Yeter ki doğru yöntemler kullanabilelim.”

Editör: TE Bilişim